Nedelja,
11. 10. 2020,
16.35

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

57

Natisni članek

Tomaž Gantar Koronavirus

Nedelja, 11. 10. 2020, 16.35

3 leta, 6 mesecev

"Le malo manjka do omejitev, ki smo jih imeli spomladi"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,10

57

Tomaž Gantar | Foto STA

Foto: STA

"Število okuženih narašča, imamo rekordni delež pozitivnih testov, le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere," je na družbenem omrežju Twitter opozoril minister za zdravje Tomaž Gantar.

V Sloveniji smo v soboto ob 2.965 testih potrdili 411 okužb z novim koronavirusom, kar je največ od začetka epidemije marca letos. Gre tudi za najvišji delež pozitivnih testov do zdaj, okužba je bila namreč potrjena pri 13,9 odstotka tistih, ki so se testirali.

Če ne bomo upoštevali ukrepov, sledijo novi ukrepi

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ob tem na Twitterju zapisal, da "število okuženih narašča, imamo rekordni delež pozitivnih testov, le malo manjka do sprejema omejitev, s katerimi smo spomladi izboljšali razmere". Spomnimo, spomladi smo, da smo zajezili širjenje novega koronavirusa, med drugim zaprli trgovske centre, lokale in gostilne, ustavili javno življenje, prehajanje med občinami pa je bilo prepovedano.

Gantar še svetuje, da se izogibajmo nenujnim kontaktom, nosimo maske, razkužujmo roke. "Varujmo sebe in svoje bližnje, bodimo odgovorni. Skupaj nam lahko uspe," pravi.

Jelko Kacin
Novice Kacin: Novih okužb je 411, delež pozitivnih testov najvišji do zdaj

V primeru poslabšanja bo vlada razglasila epidemijo

V primeru izrazitega poslabšanja stanja bo vlada razglasila epidemijo in sprejela stroge ukrepe, je pred dnevi napovedal tudi predsednik vlade Janez Janša. "Če bi število okuženih preseglo 140 na 100 tisoč prebivalcev v 14-dnevnem obdobju ter bi bilo v bolnišnicah več kot 250 bolnikov, od teh več kot 50 na intenzivni negi, bi morali razglasiti epidemijo in sprejeti podobne ukrepe, ki smo jih sprejemali spomladi," je posvaril.

Bojana Beović | Foto: STA , Foto: STA , Bojana Beović, vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje pa je za Televizijo Slovenija dejala, da padca krivulje še ne pričakuje. "Kaže, da se razmere stopnjujejo. Verjetno je temu prispeval tudi začetek šolskega leta na univerzah," je povedala.

Po njenih besedah se rdeči fazi ne bomo izognili. Tudi če bi danes sprejeli zadnje ukrepe oranžne faze, bi se krivulja še nekaj časa vzpenjala, preden bi ti ukrepi prijeli, je dodala za Televizijo Slovenija.

Glede razglasitve epidemije pa je Beovićeva še povedala, da bo treba razmisliti, kaj si v državi res želimo ohraniti ves čas, čemu pa se lahko za kratek čas, verjetno bi zadostovalo za dve inkubacijski dobi, torej štiri tedne, odrečemo. (STA)

Kaj predvideva naslednji paket ukrepov

Štirinajstdnevna incidenca okuženih na sto tisoč prebivalcev v Sloveniji trenutno znaša 159. To pomeni, da smo vsak dan bližje novim ukrepom. Tretji paket ukrepov na oranžnem seznamu, ki bi ga lahko sprejeli že v naslednjih dneh, predvideva: 

- karanteno posameznih občin/regij,

- splošno prepoved obiskov v bolnišnicah in zavodih 120/180/30,

- zaprtje gostinskih lokalov,

- zaprtje fitnesov in športnih objektov za amaterje za skupinske športe,

- pri frizerjih in kozmetičarkah le ena stranka na prostor,

- prepoved prireditev, verskih obredov in porok v posameznih občinah/regijah,

- zaprtje nenujne zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti.

V primeru, da ti ukrepi ne bi bili učinkoviti, bi sledili še strožji ukrepi.  Vladni ukrepi | Foto: Gov.si Foto: Gov.si