Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 4. 2008,
16.01

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 9. 4. 2008, 16.01

8 let, 6 mesecev

Koprivnikar: Cenejše parkiranje kot oskrbni dan v domovih za starejše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
"V Ljubljani je cenejše parkiranje kot pa oskrbni dan v domovih za starejše," je opozoril predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov Boris Koprivnikar.

Predlagal je, da se razlika v ceni pri sedaj nepriznanem delu stroškov javnih domov pokriva tudi s subvencioniranjem cene oskrbe s strani države. Sedanji sistem institucionalnega varstva v domovih za starejše je ogrožen Sedanji sistem institucionalnega varstva v domovih za starejše je ogrožen, so na novinarski konferenci v Ljubljani opozorili predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. S sedanjimi prihodki namreč ne morejo pokrivati vseh stroškov, ki nastajajo. Skupnost povezuje 78 ustanov, od tega 54 javnih zavodov za starejše, 18 zasebnih domov za starejše s koncesijo ter šest javnih zavodov za varstvo odraslih s posebnimi potrebami.

Današnji sistem se ravna po logiki: 'šparati je treba za vsako ceno' "Ugotavljamo, da se današnji sistem ravna po logiki: 'šparati je treba za vsako ceno'," je slikovito ponazoril Koprivnikar. "Zaradi slepega vztrajanja pri nizki ceni storitev, ki je enaka tudi dejansko priznanemu strošku storitev, lahko iz dneva v dan sicer ponujamo te storitve uporabnikom, vendar pa se kondicija celotnega sistema dolgoročno slabša. Prišlo je že tako daleč, da se bojimo, da bomo v bližnji prihodnosti praktično nezmožni zagotavljati celovito oskrbo naših starejših," je še dejal Koprivnikar.

Pričakujejo večji posluh s strani vlade oz. resornega ministrstva Zato v skupnosti predlagajo določene sistemske spremembe, pri čemer pričakujejo večji posluh s strani vlade oz. resornega ministrstva. Po njihovih navedbah gre za to, ali se dejansko zagotovijo proračunska sredstva za subvencioniranje storitve oskrbe v domu podobno kot pomoč na domu ali pa se skozi prihodke izvajalcev zagotovi, da bodo lahko sami skrbeli za vzdrževanje svoje infrastrukture in tudi v prihodnosti ponujali te storitve.

"Ne gre le za to, da bi morali dobiti domovi za starejše neposredno več denarja. V zakonu o socialnem varstvu je zapisano, da država iz proračuna skrbi za investicijsko vzdrževanje javnih zavodov, domov za starejše. Te naloge vlada, ugotavljamo, ne izvaja oziroma jo izvaja v izredno omejenem obsegu," je še opozoril Koprivnikar.

Domovom država ne priznava vseh stroškov Domovi se tako po eni strani soočajo s skokovitim povečevanjem povpraševanja, po drugi strani pa jim država ne priznava vseh stroškov. Po podatkih skupnosti je bilo marca 15.959 evidentiranih prošenj za sprejem v dom. V Sloveniji trenutno razpolagajo s 14.227 mesti za starejše, ki so na voljo v javnih zavodih, zasebni izvajalci pa razpolagajo s 1974 mesti.

Letno jim zmanjka 100 milijonov evrov Vira sredstev sta dva - ali je to proračunski vir ali pa dodatno zavarovanje, govori se o zavarovanju za dolgotrajno oskrbo, je povedal Koprivnikar. Po njihovih izračunih jim letno zmanjka približno 100 milijonov evrov za doplačilo tega, da bi lahko celotni sistem socialnovarstvenih storitev prešel na sistem zavarovanja za dolgotrajno oskrbo. To bi pomenilo, da bi uporabnik sam izbiral, katero storitev bi koristil. Povprečna cena oskrbnega dne v javnem zavodu za starejše na stanovalca znaša 14 evrov, povečanje cene že za 15 do 20 odstotkov bi po mnenju Koprivnikarja občutno izboljšalo njihov položaj.

"Več se plača za celodnevno parkiranje v Ljubljani, cena v zaporu, ki jo plača država za enega zapornika, je nekajkrat višja od cene oskrbnega dne v domu za starejše," je ponazoril predsednik upravnega odbora Skupnosti socialnih zavodov.

Ne spreglejte