Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 4. 2008,
14.11

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 5. 4. 2008, 14.11

7 let, 1 mesec

Konferenca SD o položaju mladih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Konferenca SD je na seji v Mariboru razpravljala o položaju mladih v Sloveniji in EU.

Kaj največja opozicijska stranka meni o tej temi, je konferenca zapisala v programski resoluciji, ki je bila deležna soglasne podpore. Seje se je udeležil tudi predsednik SD Borut Pahor. "V programu se bodo lahko prepoznali tudi mladi" "Če s svojim programom ne bomo prepričali mlade generacije v Sloveniji, da je to program za njihovo prihodnost, potem to ni pravi program, ki lahko navduši tudi siceršnjo slovensko javnost," je v uvodnem nagovoru poudaril Pahor. Po njegovih besedah SD pripravlja takšen alternativni vladni program, da se bodo lahko v njem prepoznali tudi mladi ljudje, ki so bili vselej po Pahorjevih besedah "spodbuda razmišljanju o novem in drugačnem".

Med ključnimi problemi mladih zaposlitev in stanovanje Vodja delovne skupine za pripravo alternativnega vladnega programa za področje mladih Dejan Levanič je pojasnil, da so se v osnutku programa osredotočili na šest ključnih izzivov in zastavili več kot 50 konkretnih ukrepov. Po njegovih besedah med ključne probleme, s katerimi se soočajo mladi, sodita prva zaposlitev ter pomanjkanje dostopnih in kakovostnih stanovanj.

"Mladi predstavljajo le še 15 odstotkov prebivalstva Slovenije" Levanič je spomnil, da mladi predstavljajo le še 15 odstotkov prebivalstva Slovenije, še pred 15 leti pa jih je bila dobra četrtina. Med vsemi brezposelnimi osebami v Sloveniji je po njegovih besedah kar četrtina prvih iskalcev zaposlitve.

"Participacija mladih v družbi je eden ključnih pogojev za razvoj" Ustvariti je treba pogoje za večjo vključenost mladih v procese odločanja, saj je participacija mladih v družbi eden ključnih pogojev za razvoj družbe, je opozoril Levanič. Dodal je, da mladi morajo sodelovati pri iskanju tistih rešitev, ki se jih neposredno tičejo.

"Mladinska politika mora imeti podporo države" Po mnenju konference SD je nujno, da ima mladinska politika tudi podporo države. Kot je dejal Levanič, Slovenija potrebuje zakon o mladinskem delu in mladinski politiki, ki bo podlaga za nastanek strateškega in medresorsko usklajenega nacionalnega programa za delo z mladimi. Del tega je tudi zagotoviti možnosti za enak in kvaliteten dostop do izobraževanja.

"Vzpodbujanje starševstva je nujno" V sprejeti programski resoluciji konferenca SD opozarja tudi na potrebo po oblikovanju strategije za doseganje najboljšega možnega zdravja otrok in mladine. "Prav tako se mladi težko odločijo za družino, zato je vzpodbujanje starševstva nujno, predvsem pa je nujna pripravljenost države, da večjo rodnost omogoči s pozitivnim pristopom in ugodnimi ukrepi," je še dejal Levanič.

Poleg programske resolucije na temo mladih je konferenca SD sprejela tudi posebno izjavo, s katero so izrekli podporo današnjim vseevropskim delavskim demonstracijam v Ljubljani. Kot opozarjajo v stranki, se v Sloveniji in tudi v večini ostalih članic EU delež plač v bruto domačem proizvodu že leta zmanjšuje, po drugi strani pa zelo narašča delež dobičkov iz kapitala.

Ob tem naraščajo tudi razlike med plačami, dodajajo v SD. Po njihovem mnenju je nesprejemljivo, da v Evropi že skoraj 19 milijonov zaposlenih delavk in delavcev živi v revščini ali na meji revščine zaradi zniževanja njihove kupne moči.

Ne spreglejte