Ponedeljek,
24. 5. 2021,
7.32

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

17

Natisni članek

Državni zbor predsedniki državnega zbora Igor Zorčič

Ponedeljek, 24. 5. 2021, 7.32

2 leti, 11 mesecev

O ustavni obtožbi Janše predvidoma v sredo, v petek morda o razrešitvi Zorčiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,29

17

Igor Zorčič | Foto STA

Foto: STA

Kolegij predsednika DZ se je danes dogovoril o dveh izrednih sejah. V torek bodo določili datum referenduma o noveli zakona o vodah, od srede do petka pa bo seja s točkami, ki bi morale biti na redni seji. Za sredo je predvidena točka o predlogu ustavne obtožbe premierja Janeza Janše, v petek pa utegnejo odločati o razrešitvi predsednika DZ Igorja Zorčiča.

Poslanci bodo na izredni seji, ki bo potekala od srede do petka, obravnavali večino točk, ki bi jih morali na majskem rednem zasedanju, a so minuli ponedeljek zavrnili dnevni red seje. Večji del opozicije je zahteval sklic izredne seje za obravnavo predloga ustavne obtožbe predsednika vlade, koalicija pa sklic izredne seje za obravnavo večine drugih točk, ki so bile predvidene za redno zasedanje. Oboje so združili v eno sejo, na kateri bodo na predlog predsednika DZ Igorja Zorčiča obravnavali tudi mandatno-volilne zadeve, ki so bile predvidene za redno sejo.

A do obravnave te točke še ne bo povsem znano, kateri predlogi bodo uvrščeni nanjo. Koalicija se bo o tem, ali bo uvrstila tudi predlog za razrešitev predsednika DZ, odločila med tednom, je po današnjem kolegiju v izjavi novinarjem povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Po njegovih besedah so v koaliciji načeloma dogovorjeni, da bodo predlagali obravnavo tega predloga, a bodo počakali do petka. "Šteti je treba, to nas opozarjate. Zato smo previdni," je pojasnil.

Za Zorčičevo razrešitev je namreč na tajnem glasovanju potrebnih najmanj 46 poslanskih glasov. Pri prvem poskusu je koaliciji spodletelo, za razrešitev je zmanjkal en glas.

Državni zbor
Novice Poslanci opozicije preprečili razpravo o ustavni obtožbi Janše, redne seje DZ ne bo! #video

Krivec: Ustavna obtožba je brezpredmetna

V sredo pa bodo poslanci predvidoma najprej obravnavali predlog, da glede predloga ustavne obtožbe Janeza Janše za mnenje zaprosijo predsednika republike Boruta Pahorja. Če predlog ne bo izglasovan, se bo točka glede predloga ustavne obtožbe nadaljevala. V četrtek in petek bodo nadaljevali z drugimi točkami.

"Predsednik republike se nima kaj opredeljevati do tega, ker je to stvar postopka v DZ. Ne pričakujemo, da bi se do tega opredelil," meni Krivec.

Ustavna obtožba je po njegovem mnenju brezpredmetna, ker ni kršitev zakonodaje. To je razvidno iz samega gradiva, zato pri tem ne pričakujejo presenečenj, je dodal. Kot je še povedal Krivec, je Zorčič dejal, da so termin obravnave te točke uskladili s kabinetom predsednika vlade.

Han meni, da je za podporo predlogu ustavne obtožbe trenutno relativno malo možnosti

Tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han meni, da sta se kabineta obeh predsednikov dogovorila o terminu, "sicer bi bilo res zanimivo, da predsednika vlade ne bi bilo". Po Hanovem mnenju predlog, da za mnenje zaprosijo Pahorja, ne bo izglasovan. Tudi za podporo predlogu ustavne obtožbe je po njegovih ocenah trenutno relativno malo možnosti.

Na vprašanje, ali današnji potek kolegija predsednika DZ kaže, da so se nekoliko umirile strasti med koalicijo in opozicijo, je Krivec danes ocenil, da je "vikend prinesel svoje in so nekateri razmislili o svojih dejanjih". Tudi predsednik DZ je po njegovih besedah danes "na nek način normalno glasoval in ni nasprotoval svojim predlogom". Kolegij je podprl tudi terminski program dela DZ za junij in julij.

Ni pa kolegij predsednika DZ podprl predloga koalicije za izvedbo izredne seje na daljavo.

LMŠ
Novice Zorčič in vodje poslanskih skupin sprejeli dogovor: prihodnji teden izredni seji DZ

V torek tudi o razpisu referenduma o zakonu o vodah

Na torkovi izredni seji bodo poslanci obravnavali predlog odloka o razpisu zakonodajnega referenduma o noveli zakona o vodah. Kot je razvidno iz gradiva za sejo odbora DZ infrastrukturo, okolje in prostor, ki bo danes, predlog odloka predvideva, da bi bil referendum v nedeljo, 4. julija.

V torek bodo poslanci predvidoma odločali tudi o predlogu za izvolitev Marka Ilešiča za kandidata za sodnika na Sodišču Evropske unije v Luksemburgu.

V torek se bo seja začela ob 14. uri, v sredo pa ob 9. uri.