Sreda,
10. 2. 2016,
17.52

Osveženo pred

7 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Matej Tonin Alenka Bratušek Miha Kordiš Jožef Horvat Matjaž Nemec Donald Trump Bernie Sanders Hillary Clinton volitve v ZDA 2016

Sreda, 10. 2. 2016, 17.52

7 let, 5 mesecev

Koga imajo naši politiki raje, republikance ali demokrate?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Ameriški demokrati so glede na svojo politiko še bolj desni kot slovenska desnica, pravi Jožef Horvat. Za koga izmed kandidatov za predsednika ZDA torej navijajo naši poslanci?

V New Hampshiru v ZDA so bile v torek druge predčasne strankarske volitve, na katerih je med republikanci zmagal milijarder Donald Trump, med demokrati pa je bil od Hillary Clinton boljši samooklicani demokratični socialist Bernie Sanders. Ameriška volilna karavana se zdaj seli v naslednje države.

Prva večja ločnica bo 1. marca, ko bodo na tako imenovani supertorek predsedniški kandidati istočasno lovili glasove v 14 zveznih državah. Takrat bi se že lahko začelo kazati, kdo bo postal uradni kandidat republikancev in demokratov. Kaj se dogaja čez lužo, glede na odgovore zanima tudi naše poslance. Poklicali smo jih nekaj in jih vprašali, za katero stranko oziroma kandidata navijajo ter kaj bi svetu in Sloveniji prinesla zmaga njihovega favorita.

Razlika med republikanci in demokrati Republikanska in demokratska sta dve največji stranki, ki v ZDA delujeta na zvezni ravni. Stranki imata različna vrednostna izhodišča, kar se kaže v odnosu do posameznih vprašanj.

Republikanci zagovarjajo nižje davke za vse sloje, demokrati pa dajejo prednost nižjemu in srednjemu sloju. Republikanci nasprotujejo istospolnim porokam in splavu, demokrati menijo, da svoboda brez teh pravic ne obstaja. Republikanci zagovarjajo pravico do orožja, demokrati bi jo omejili. Demokrati zagovarjajo uvedbo minimalne plače in trgovinski protekcionizem, medtem ko se republikanci zavzemajo za čim bolj svobodno trgovino.

Kako posredovati v drugih državah? Demokrati zagovarjajo široko dostopnost zdravstvenih storitev, republikanci pa menijo, da se vlada v to področje ne sme pretirano vtikati. Demokrati zagovarjajo večji delež socialnih dodatkov in nadomestil za brezposelne. Republikanci so za to, da denar za študij in izobraževanje prihaja iz zasebnega sektorja, demokrati branijo stališče, da mora biti za ta namen več javnih sredstev. Republikanci se nagibajo k strožji kaznovalni politiki za storjena kazniva dejanja, demokrati pa menijo, da mora biti država pri kaznivih dejanjih, ki nimajo elementov nasilja, bolj popustljiva.

Zunanja politika: demokrati zagovarjajo omejeno in bolj ciljano uporabo sile v zunanjepolitičnih intervencijah, republikanci pa se nagibajo k bolj odločnemu posredovanju na območjih in v državah, ki veljajo za totalitarne. Stranki se strinjata, da je treba pomagati drugim državam, ne pa tudi v tem, kdo naj pomoč prejme in v kakšni obliki.