Sreda,
22. 5. 2019,
18.38

Osveženo pred

4 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

Natisni članek

Lov lovec živali

Sreda, 22. 5. 2019, 18.38

4 leta, 11 mesecev

Kmeti po posvetu z ministrstvom o odstrelu grozijo s protesti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,22

1

lovci | Foto STA

Foto: STA

Predstavniki kmetov so po posvetu s predstavniki okoljskega ministrstva o odstrelu zveri zagrozili s protesti. Posvet so označili za izgubo časa in napovedali neprijeten korak naprej, če jih ministrstvo ne bo slišalo. Državni sekretar Marko Maver jih je pozval, naj izkoristijo možnosti za financiranje dodatnih ukrepov, ki ostajajo neizkoriščene.

lovci
Novice Lovci in policisti bolje usposobljeni za odkrivanje krivolovcev #video

Kot je po posvetu poudaril Marko Maver, je bilo današnje srečanje namenjeno predvsem izmenjavi informacij. "Poudarili smo, da je ministrstvo za okolje za korenito upravljanje zveri, tako z medvedi kot volkovi. Kar pa zadeva izredni odstrel, naj povem, da je to zadnja možnost in vedno temelji na strokovnih podlagah," je poudaril.

Pojasnil je še, da je tudi odlok za odvzem 175 medvedov, ki je bil sprejet lani, temeljil na strokovni podlagi in širšem družbenem konsenzu. "Kot veste, je upravno sodišče vrnilo odločbo v prvotni postopek, čemur mi nasprotujemo. Zato smo tudi prejšnji teden vložili zahtevek na vrhovno sodišče za izredno revizijo in želimo utemeljiti, zakaj je treba takšno upravljanje zveri," je še povedal Maver ter kmete in rejce pozval, naj izkoristijo vse možnosti za financiranje dodatnih ukrepov, ki ostajajo neizkoriščeni.

Z ministrstva so naknadno sporočili, da bo vodstvo ministrstva predvidoma konec meseca ali v začetku junija obiskalo rejce z Blok.

Srečanje izguba časa

Kmetje so bili po posvetu kritični do neukrepanja ministrstva in dejali, da je bilo srečanje izguba časa. "Škoda vsakega časa in besed," ga je povzel podpredsednik sindikata kmetov Slovenije Roman Žveglič. Po njegovih besedah se ministrstvo vede "popolnoma ignorantsko". Kmetje bodo morali ubrati druge poti sindikalnega boja, je še poudaril in dodal, da se morajo najprej sestati pristojni organi. "Težava je v tem, da ljudje potrebujejo pomoč danes, ne pa čez en teden ali eno leto," je bil kritičen.

Po besedah Marjana Hrena iz Zveze lastnikov gozdov je videti, da je ministrstvo za okolje in prostor prevzela organizacija Alpe Adria Green. "Stanovske organizacije bomo naredile neprijeten korak naprej, če tega koraka nazaj ne bo," je bil odločen. Po Hrenovem mnenju moramo vsi razumeti, "da je populacija prevelika in jo je treba spraviti na razumno. To, kar je zdaj, je nevzdržno". 

rjavi medved | Foto: STA , Foto: STA ,

Tudi kmet Stane Bergant z Gorenjske je po posvetu razočarano ugotavljal, da bodo morali kmetje poseči po protestih. "Ta trenutek pričakujemo ukrepe, če ne bo drugače, pa bomo po vzoru francoskih kmetov organizirali zapore cest, pripeljali kadavre pred agencijo. Nekaj bo treba, preprosto nam ne preostane drugega kot se boriti z ukrepi, ki tudi za urbano prebivalstvo ne bodo prijetni, ampak nekdo mora videti, kaj se dogaja," je dejal.

Po Bergantovih besedah sistem "očitno" ni ustrezen. "To so strahotne travme. Zamislite si, da imate otroka, ki ima rad jagenjčka, da pride zjutraj na pašnik in po travniku že ležijo čreva. To so veliki šoki, duševne bolečine poleg finančnih posledic," je dejal. Skrbi ga, da je v ozadju želja, "da smo vzhodnoevropske države, ki naivno upravljamo zveri, ranljive in da ne bomo samooskrbne. Ko bo nastala velika težava, ne bomo sposobni preživeti svojega prebivalstva," je še dejal Bergant.