Torek,
23. 1. 2018,
4.11

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

8

Natisni članek

Goran Klemenčič Svet Evrope človekove pravice

Torek, 23. 1. 2018, 4.11

6 let, 3 mesece

Klemenčič bo danes izvedel, ali se seli v Strasbourg

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,45

8

Goran Klemenčič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE), ki je zasedanje začela v ponedeljek, danes voli novega komisarja Sveta Evrope za človekove pravice. Eden od treh kandidatov za položaj je tudi slovenski pravosodni minister Goran Klemenčič, ki pa ima, kot kaže, slabe možnosti za izvolitev. Glasovanje se bo začelo ob 10. uri.

Nov komisar bo dosedanjega Nilsa Muižniekisa na položaju zamenjal 1. aprila. | Foto: Reuters Nov komisar bo dosedanjega Nilsa Muižniekisa na položaju zamenjal 1. aprila. Foto: Reuters Največ možnosti ima Francoz

Poslanci danes na zasedanju v Strasbourgu izbirajo med tremi kandidati, poleg Klemenčiča se za položaj potegujeta še Dunja Mijatović iz BiH ter Francoz Pierre-Yves le Borgn, donedavni član PS SE. Prav njega je na pogovorih tudi podprla velika večina članov pododbora skupščine Sveta Evrope,. Refenrenčni seznam je pododbor nato tudi posredoval parlamentarni skupščini.

Sprva se je za komisarsko mesto potegovalo sedem kandidatov, trojico pa je na tajnem glasovanju novembra lani izbral odbor namestnikov ministrov SE. Vsi trije tudi izpolnjujejo pogoje za položaj. Novoizvoljeni komisar bo sedanjega Nilsa Muižnieksa na položaju nasledil 1. aprila. Če bi izvolili Klemenčiča, bi to pomenilo, da bi ministrsko mesto zapustil nekaj mesecev pred volitvami. Tudi na protikorupcijski komisiji ni ostal do konca mandata.

Kaj počne komisar za človekove pravice?
Komisar za človekove pravice je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija znotraj Sveta Evrope, mednarodne organizacije, v kateri je 47 držav iz Evrope. Komisar je odgovoren za spodbujanje spoštovanja človekovih pravic v teh 47 državah s poročili, dialogom in priporočili državam. Zakonskih pooblastil nima, temveč lahko svetuje in obvešča o varstvu človekovih pravic in preprečuje kršitve. Pri svojem delu opravlja obiske na državnih mejah, sodeluje v dialogu z državami in civilno družbo, pripravlja tematska poročila in nasvete ter se ukvarja z ozaveščanjem.

Komisar za človekove pravice je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija znotraj Sveta Evrope. | Foto: Guliverimage/Getty Images Komisar za človekove pravice je neodvisna in nepristranska izvensodna institucija znotraj Sveta Evrope. Foto: Guliverimage/Getty Images Vlada za imenovenje, SDS proti

Postopek za imenovanje novega komisarja se je začel lani poleti, vlada pa je Klemenčičevo kandidaturo podprla oktobra. Njegovo kandidaturo je vlada označila kot nadaljevanje aktivnosti Slovenije za uveljavljanje uglednih strokovnjakov v mednarodnih telesih in potrditev pomena, ki ga Slovenija posveča človekovim pravicam. V največji opozicijski stranki SDS kandidature pravosodnega ministra ne podpirajo, ker menijo, da je kršil človekove pravice veliko ljudem.

Petinštiridesetletni Klemenčič je trenutno minister za pravosodje, pred tem je tri leta in pol vodil Komisijo za preprečevanje korupcije, še pred tem je na notranjem ministrstvu delal kot državni sekretar. Diplomirani pravnik z magisterijem z ameriškega Harvarda je bil od leta 1996 stalni zunanji sodelavec projektov Sveta Evrope, Združenih Narodov, OECD in Evropske komisije na področjih reform pravosodja, vladavine prava ter človekovih pravic v postkonfliktnih okoljih. Kariero je začel na Evropskem sodišču za človekove pravice, bil pa je tudi član odbora SE za preprečevanje mučenja in nehumanega ravnanja ter član pododbora ZN za preprečevanje mučenja.