Nedelja,
19. 5. 2024,
6.44

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08
prometne informacije prometne informacije ceste ceste praznik zastoj zastoj promet promet

Natisni članek

Nedelja, 19. 5. 2024, 6.44

2 meseca

Ker bo marsikje dela prost dan, lahko to pričakujemo še v ponedeljek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,08
Lom, zastoj 2 | Predvsem za ponedeljek v prometnoinformacijskem centru napovedujejo povečan promet v smeri od Hrvaške proti Avstriji. | Foto Prometno-informacijski center

Predvsem za ponedeljek v prometnoinformacijskem centru napovedujejo povečan promet v smeri od Hrvaške proti Avstriji.

Foto: Prometno-informacijski center

Katoličani in evangeličani 50. dan po veliki noči obeležujejo binkošti, s katerimi zaključujejo velikonočni čas. S praznikom se spominjajo prihoda Svetega Duha in ustanovitve Cerkve. V več evropskih državah obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan, zato je mogoče danes in v ponedeljek pričakovati povečan promet.

S praznikom kristjani obeležujejo prihod Svetega Duha, ker je na ta dan po svetopisemskem sporočilu prišel nad Jezusove učence in njegovo mater Marijo. Po učenju Katoliške cerkve Sveti Duh skupaj z Očetom in Sinom tvori sveto trojico, pri čemer gre za enega Boga v treh različnih naravah.

Po binkoštih (pojem izvira iz grške besede pentekoste, petdeseti) se v Katoliški cerkvi nadaljuje liturgični čas med letom, ki traja do konca cerkvenega leta oziroma začetka adventa.

Na binkošti v cerkvah velikonočno svečo z oltarnega prostora odnesejo h krstnemu kamnu, duhovniki in drugi sodelavci pa pri bogoslužju nosijo liturgična oblačila v zeleni barvi.

Binkošti so v Katoliški cerkvi poleg velike noči, božiča in Marijinega vnebovzetja eden od štirih največjih praznikov. Med drugim v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Švici in na Madžarskem obeležujejo tudi binkoštni ponedeljek, ki je dela prost dan. Evangeličani, ki predstavljajo velik del kristjanov v omenjenih državah, namreč binkoštni dan razumejo kot ustanovni dan Cerkve in ga zaradi njegove pomembnosti obhajajo dva dneva.

izguba vozniškega dovoljenja_naslovna_1200
Novice Izguba vozniškega dovoljenja? Rešitev za povrnitev je en korak stran!
prtljažnik dirkalnik
Avtomoto Kaj se skriva v takem prtljažniku? Nekatere stvari ne smejo manjkati.
MG4 xpower
Avtomoto Ali Evropa podcenjuje Kitajce? Take številke evropski avto težko pokaže. #foto