Ponedeljek,
9. 3. 2020,
8.13

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,56

88

Natisni članek

Natisni članek

Koronavirus Zdravniška zbornica Slovenije Zdenka Čebašek-Travnik

Ponedeljek, 9. 3. 2020, 8.13

4 leta, 6 mesecev

Kdo je odgovoren, da se nismo pripravili na resno krizo? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 6,56

88

Zdenka Čebašek-Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, je kritična do izjav predsednika vlade Marjana Šarca, saj da so odraz nesprejemljivega in nespoštljivega odnosa do zdravniškega poklica. "Na to, da nimamo učinkovitega državnega načrta za učinkovito krizno komuniciranje, je Slovenijo že leta 2017 opozorila Svetovna zdravstvena organizacija." Sprašuje se, kdo je odgovoren, da tega nismo popravili in se pripravili na resno krizo.

"Vse v službi aktualne politike"

Kot je zapisala Čebašek-Travnikova, je bila po tem, ko je pred dnevi opozarjala, da zdravnike skrbi, ker nimajo jasnih navodil za primer širjenja okužbe novega koronavirusa, deležna neprimernih kritik predsednika vlade Marjana Šarca in ministra Aleša Šabedra.

Univerza v Ljubljani
Novice Koronavirus: tudi fakultete v Ljubljani odpovedale predavanja #video

"Slednji je od mene zahteval, naj zbornica neha širiti paniko in zavajati javnost. Politika je angažirala tudi sociologa dr. Uhana, da je v znanem mediju poudarjal mojo nekompetentnost (!). Vse v službi aktualne politike, ki ni in ne bo prevzela niti najmanjše odgovornosti za vse prepozne ukrepe in napačna navodila, ki so bila sporočena splošni in strokovni javnosti, predvsem zdravnikom. Predstavniki drugih poklicnih skupin v zdravstvu se v teh dveh tednih niso izpostavljali s postavljanjem neprijetnih vprašanj. Posledično tudi vse kritike letijo le na zdravniško zbornico in zdravnike."

Novice Sedem ključnih stvari o novem koronavirusu. Druga je še posebej pomembna. #video

Dodala je, da so se številni zdravniki in zobozdravniki tudi posamično obračali na lokalne izpostave NIJZ in ravnali v skladu z njihovimi priporočili in navodili. Tudi ti, ki so sedaj kot okuženi deležni pogroma tako na forumih kot tudi s strani politikov. "Vsi smo zaskrbljeni, gospod minister in gospod predsednik vlade. Bojimo se, da ne bomo zmogli, da nas bo zaradi okužbe vse manj na delovnih mestih. In da ne bomo zmogli pomagati bolnikom, ki jih bo vse več. O tem zdaj najbrž tudi vi več ne dvomite."

Ministrstvo in NIJZ ne poznata razmer na terenu

"Iz vsega dogajanja povzemamo, da tako ministrstvo kot NIJZ ne poznata razmer na terenu, saj tam nista prisotna. Zdravniška zbornica, ki je dobila res veliko sporočil o tem, kako resne in zahtevne so razmere na terenu, je poskušala te težave v obliki vprašanj predstaviti MZ in NIJZ. Opozarjali smo tudi, da podana navodila niso uporabna na terenu. Spomnimo se, da je MZ sprva predlagalo 55 vstopnih točk in je bilo skupaj z NIJZ zgroženo nad predlogom zbornice, da OE postanejo vstopne točke. Na našo pobudo so torej nato zmanjšali število vstopnih točk in sprostili blagovne rezerve zaščitne opreme. Niso pa odgovorili na vprašanje razporejanja zaposlenih, kar se bo izkazalo kot ključni problem v naslednjih tednih," je še zapisala predsednica Zdravniške zbornice Slovenije.

Maska koronavirus | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nikogar ni, ki bi prevzel odgovornost

Nadaljuje, da zdravniki ugotavljajo, da v naši državi ni nikogar, ne osebe ne institucije, ki bi prevzela osebno odgovornost za vsa priporočila in navodila, ki jih dajejo na MZ in NIJZ zdravnikom. "Ni avtoritete, katere beseda bi zmanjšala dvome, dajala točna navodila vsem službam in jih medsebojno usklajevala. Odgovornosti tudi ne more prevzeti skupina naključno v koordinacijo zbranih strokovnjakov, ki vsak s svojega zornega kota opažajo težave in jih sporočajo pristojnim. Na to, da nimamo učinkovitega državnega načrta za učinkovito krizno komuniciranje, je Slovenijo že leta 2017 opozorila Svetovna zdravstvena organizacija." Kdo je odgovoren, da tega nismo popravili in se pripravil na resno krizo, se sprašuje Čebašek-Travnikova.

Koronavirus ZDA
Novice V ZDA zmanjkuje kompletov za testiranje okuženih s koronavirusom

"Ob koncu te izjave želim poudariti, da so odzivi politikov, posebno izjava predsednika vlade o neodgovornem vedenju zdravnikov, odraz nesprejemljivega in nespoštljivega odnosa do našega poklica in dela ter da ga razumemo kot prelaganje odgovornosti njegovega nekompetentnega ravnanja na zdravništvo," je še zapisala.

V imenu Zdravniške zbornice Slovenije in v svojem imenu je vsem prizadetim zdravnikom sporočila, da bo zbornica stala ob strani tako njim kot tudi preostalemu zdravstvenemu osebju. Pristojnim inštitucijam pa sporoča, da bo zbornica zmeraj odločno branila dostojanstvo zdravnikov in se zavzemala za to, da odgovorni prevzamejo tudi osebno odgovornost za nastalo situacijo.

Vzpostavljen klicni center za informacije o koronavirusu

Vladni urad za komuniciranje je v sodelovanju z ministrstvoma za zdravje in javno upravo, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in infekcijsko kliniko UKC Ljubljana vzpostavil klicni center za posredovanje zanesljivih informacij o novem koronavirusu. Prebivalci lahko informacije dobijo na brezplačni telefonski številki 080 1404 med 8. in 20. uro. Na vprašanja bodo odgovarjali študentje višjih letnikov medicinske fakultete pod mentorstvom ustreznih strokovnih služb/strokovnjakov, navaja ministrstvo za zdravje na spletni stran, piše STA.