Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
31. 5. 2013,
15.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

osebni dokument

Petek, 31. 5. 2013, 15.56

8 let

Kdaj vam poteče osebni dokument?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Državljani bodo od sobote dalje pravočasno obveščeni o poteku svojega osebnega dokumenta, tako da na to ne bodo pozabili in bodo lahko vlogo za izdajo novega vložili pravočasno.

Državna uprava pa bo manj obremenjena z zahtevki po nujnem postopku izdaje dokumentov in tako tudi lažje načrtovala delo uradnikov, so sporočili z notranjega ministrstva.

Obveščanje bo potekalo mesečno Ministrstvo za notranje zadeve je sicer že v tem mesecu začelo s pisnim obveščanjem državljanov o poteku potnih listov in osebnih izkaznic. Obveščanje bo potekalo mesečno, vsak drugi teden v mesecu, in sicer za vse potne liste in osebne izkaznice, ki bodo potekli v naslednjem mesecu. Maja so tako že posredovali 18.598 obvestil o poteku osebnih izkaznic in 10.572 obvestil o poteku potnih listov, ki se jim veljavnost izteče v mesecu juniju, so zapisali v sporočilu za javnost.

S 1. junijem pa bo ministrstvo začelo tudi z obveščanjem državljanov o poteku vozniških ter prometnih dovoljenj, pri čemer bodo državljane o poteku veljavnosti prometnih dovoljenj obveščale upravne enote, in sicer 8. dan po datumu poteka veljavnosti prometnega dovoljenja. Tako se bodo državljani izognili plačilu kazni, državna uprava pa bo imela manj stroškov z izvajanjem prekrškovnih postopkov, pojasnjujejo na ministrstvu.

Izogib morebitnim nevšečnostim pri prehodu državne meje ali pri identifikaciji S pravočasno zamenjavo dokumentov se bodo državljani tudi izognili morebitnim nevšečnostim pri prehodu državne meje ali pri identifikaciji, ki bi jih lahko doživeli, če bi pozabili na menjavo in bi skušali mejo prestopiti s pretečenim dokumentom.

Ob tem dodajajo, da se državljan prostovoljno odloča, ali bo po poteku starega dokumenta pridobil novega, saj osebna izkaznica in potni list nista obvezna dokumenta. Res pa je, da mora imeti polnoletni državljan s stalnim prebivališčem v Sloveniji vsaj en veljaven identifikacijski dokument, opremljen s fotografijo, ki ga je izdal državni organ, še poudarjajo.

Ne spreglejte