Ana Rupar

Torek,
3. 7. 2018,
16.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Natisni članek

vlada Marjan Šarec Janez Janša Janez Janša Lojze Peterle Janez Drnovšek Anton Rop Andrej Bajuk Alenka Bratušek Miro Cerar

Torek, 3. 7. 2018, 16.01

5 let, 10 mesecev

Kateri premier je imel največ ministrov

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,10

2

Vlada. | Foto STA

Foto: STA

Neuradni osnutek koalicijskih pogajanj pod vodstvom Marjana Šarca, ki je v ponedeljek zakrožil v javnosti, je precej prahu dvignil s povečanjem števila ministrstev. V primerjavi s sedanjo vlado bi v potencialni Šarčevi vladi sedel en minister več.

Neuradni osnutek koalicijske pogodbe, o katerem se pogaja šest strank pod vodstvom predsednika LMŠ Marjana Šarca, predvideva ustanovitev dveh novih ministrstev:

  • ministrstvo za digitalizacijo, znanost in tehnologijo ter
  • ministrstvo za energetiko in obnovljive vire.

Služba za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bi se, kot je razvidno iz osnutka, preoblikovala v ministrstvo za razvoj in kohezijo. Medtem ko Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu, ki ga vodi minister brez listnice, osnutek ne predvideva.

Poleg predsednika vlade bi tako ministrsko ekipo sestavljalo 17 ministrov.

Marjan Šarec
Novice Osnutek koalicijske pogodbe: ukinitev državnega sveta in skrajševanje čakalnih vrst

Preverili smo, kateri mandatar je doslej v svoji ekipi imel največ in kateri najmanj članov.

Število ministrov po vladah | Foto: Marjan Žlogar Foto: Marjan Žlogar

Največ ministrov v Demosovi vladi

Prvo koalicijo v samostojni Sloveniji, imenovano Demos, je sestavljalo šest strank, mandat za sestavo prve vlade pa je dobil Lojze Peterle. Njegovo vlado, ki je delovala med letoma 1990 in 1992, je sestavljalo kar 27 članov: predsednika, trije podpredsedniki, 22 ministrov in ministra brez listnice. Ministri v Demosovi vladi so bili sicer v skladu s tedanjim zakonom najprej imenovani za državne sekretarje oz. predsednike komitejev.

Demosovo vlado, v kateri je sedelo 23 ministrov, je vodil Lojze Peterle. | Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije Demosovo vlado, v kateri je sedelo 23 ministrov, je vodil Lojze Peterle. Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Po izglasovani nezaupnici Demosovi vladi je po volitvah leta 1992 mandat za sestavo vlade dobil predsednik LDS Janez Drnovšek, ki je v koalicijo povabil še pet strank. Njegovo vlado, ki je delovala le dobrih osem mesecev, je poleg predsednika in treh podpredsednikov sestavljalo še 22 ministrov in minister brez listnice.

Prvi število ministrstev krčil Janez Drnovšek

Tretjo vlado, prvo, ki se je obdržala polni mandat, je ponovno sestavljal Janez Drnovšek, v koaliciji pa so bile poleg LDS še tri stranke. V ministrski ekipi je takrat sedelo 15 ministrov in dva ministra brez resorja.

Janez Drnovšek je vodil štiri Vlade Republike Slovenije. | Foto: STA , Janez Drnovšek je vodil štiri Vlade Republike Slovenije. Foto: STA ,

Tretjo Drnovškovo vlado, katere mandat je trajal od januarja 1997 do junija 2000, je sestavljalo 16 ministrov ter štirje ministri brez resorja.

16 ministrov in enega ministra brez resorja je imela tudi vlada Andreja Bajuka, ki se je leta 2000 obdržala le slabih šest mesecev. V koalicijo je takrat poleg združene SLS in SDK povabil še SDS.

Novice Pahor bo opravil še en krog pogajanj #foto #video

Zadnjo vlado, ki jo je konec leta 2000 sestavljal prvak LDS Drnovšek, je sestavljalo 14 ministrov in dva ministra brez resorja. Po kandidaturi za predsednika republike je Drnovšek svoj mandat predal Antonu Ropu, ki ohranil enako sestavo vlade.

Leta 2004 je po zmagi SDS mandat za sestavo osme slovenske vlade prvič dobil Janez Janša, ki je ekipo sestavil s 15 ministri in dvema ministroma brez listnice.

Deveto vlado je leta 2008 sestavljal sedanji predsednik republike Borut Pahor, ki je koalicijo sestavil s štirimi strankami, po dveh letih in pol pa sta jo zapustili dve stranki, vlada pa je nato nekaj mesecev delovala kot manjšinska vlada. V njej je takrat sedelo 15 ministrov in trije ministri brez resorja.

Janša z združevanjem sprožil pravi rafal

Prvo večje krčenje in združevanje ministrstev se je zgodilo z drugo Janševo vlado, ko je ministrsko ekipo sestavil z vsega skupaj 11 ministri in eno ministrico brez resorja. Prvak SDS se je za ta korak takrat odločil iz varčevalnih ukrepov, s čimer je bil deležen ogromno kritik, predvsem na račun združevanja kulturnega ministrstva s šolskim.

Največje krčenje števila ministrstev je leta 2012 izvedel Janez Janša. | Foto: Ana Kovač Največje krčenje števila ministrstev je leta 2012 izvedel Janez Janša. Foto: Ana Kovač

"Napako" je nato odpravila že njegova naslednica Alenka Bratušek, ki je po razpadu druge Janševe vlade oblikovala začasno vlado in jo vodila le eno leto. Bratuškova je namreč ločila kulturno ministrstvo in tako začasno ekipo povečala za enega ministra.

Ponovno širitev ministrskega zbora je pred štirimi leti že naredil sedanji vršilec dolžnosti predsednika vlade Miro Cerar. V njegovi ekipi trenutno sedi 14 ministrov in dva ministra brez listnice.