Katere ribe lahko kupujemo?

Z objavo poročila WWF o prihodnosti svetovnih staležev rib je postalo jasno, da je čas, da se morajo sprejeti odločni koraki za obnovo ribjih populacij v svetovnih morjih in oceanih.

Katere ribe lahko kupujemo?
Oglasno sporočilo

Poročilo kaže, da si do leta 2050 več milijonov ljudi po vsem svetu ne bo moglo privoščiti ali dostopati do rib in ribiških proizvodov, ki so pomemben vir hrane in beljakovin. Napovedi so še temnejše za naše Jadransko morje, ki mu grozi izumrtje celotne ribje populacije do leta 2048, če se bodo nadaljevale slabe prakse ribolova, ki niso trajnostne.

Da bi zaustavil ta destruktivni trend, je WWF začel projekt Fish Forward, ki ga financira Evropska unija. Slovenija je ena od 11 držav, kjer se izvaja projekt, skupaj z Bolgarijo, Nemčijo, Francijo, Grčijo, Italijo, Avstrijo, Portugalsko, Romunijo, Hrvaško in Španijo. S 23 odstotki je EU ena glavnih uvoznic rib in drugih proizvodov iz ribištva na svetu, kar polovica tega uvoza pa prihaja iz držav v razvoju.

Projekt je začet z namenom, da se v javnosti dvigne ozaveščenost o nakupu rib, ujetih iz trajnostnih virov ter da potrošniki s svojimi dejanji neposredno prispevajo k odgovornemu uživanju rib in globalnemu ekološkemu ravnovesju.

Glavni cilji projekta:

● Izboljšati razumevanje med potrošniki o potrebi nakupa in izbire trajnostnih proizvodov iz ribištva.

● S primeri iz resničnega življenja predstaviti način življenja ribiških skupnosti v državah v razvoju.

● Motivirati in svetovati maloprodajnemu sektorju pri nabavi in dobavi trajnostnih in odgovorno proizvedenih ribiških proizvodov v svoji ponudbi.

● Predlagati spremembe v zakonodaji za podporo odgovornih praks v ribištvu.

● Izdelava znanstvenih študij.

Za dosego teh ciljev so doslej bili sprejeti številni konkretni ukrepi. V sklopu projekta se izvaja kampanja Ugly Fish (Grda riba), ki se ji je pridružilo več znanih osebnosti, kot so Leonardo Di Caprio, Andy Murray, Leona Lewis in Jared Leto.

Poleg kampanje Ugly Fish je na voljo tudi spletna stran http://www.kateroribokupiti.si/, kjer lahko vsak dobi informacije, kaj konkretno lahko stori in katere ribe naj kupuje, da bi prispeval k ohranjanju staležev rib. Na strani pa so tudi številni zanimivi recepti, informacije in nasveti. Pomembno je vedeti, da legalen ribolov ni vedno trajnosten, da pa bi se prepričali, da kupujete ribe iz trajnostnega vzgoja ali vira, je potrebno izbrati izdelke z ustreznimi certifikati in nalepkami.

 

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano