Torek,
8. 9. 2015,
18.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

begunci Karl Erjavec Branko Grims

Torek, 8. 9. 2015, 18.33

8 let

Karl Erjavec: Komisija zadovoljna z našimi pripravami na begunski val

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Begunska kriza gotovo ne bo kratkotrajna, kar od Slovenije zahteva spremembe v politiki in zagotavljanje varnosti, je po seji nadzorne komisije DZ dejal njen predsednik Branko Grims.

Branko Grims je po današnji seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb poudaril, da bi bila edina trajna rešitev poseg na območja, kjer se je vse to začelo. Urediti bi bilo treba tamkajšnje razmere ter vzpostaviti normalno delujoče države in takšne ekonomske razmere, ki bi ljudem zagotavljale človeka vredno življenje.

Zaradi različnih mednarodnih okoliščin – v primeru Sirije gre tudi za prisotnost velikih sil – pa kakšne hitre stabilizacije teh območij ni mogoče pričakovati, je dejal. Morda nekoliko prej na severu Afrike, medtem ko bo vprašanje Sirije zagotovo odprto vsaj še nekaj let.

Grims: V Sloveniji živimo varno in mirno Vse to od Slovenije po Grimsovih besedah zahteva spremembe v politiki in usmerjanju sredstev v zagotavljanje varnosti. Tako kot v Sloveniji mirno varno živimo, tega v Evropi skoraj ni, zagotovo pa je to izjemna redkost v svetu, je poudaril.

Slovenija ima za zdaj srečo, da se ji je begunski val ognil Slovenija ima sicer v tem trenutku še srečo, da se ji je begunski val ognil. Vendar bi se to lahko kmalu spremenilo, če bo Madžarska na mejo poslala vojsko in če bo Avstrija zapirala meje. V tem primeru bi se ljudje, ki ne želijo ostati v Sloveniji, pač pa so namenjeni na sever, lahko znašli pred zaporo.

Pristojne službe si seveda prizadevajo, da do tega ne bi prišlo, in pri tem sodelujejo tudi s sosednjimi državami v okviru EU in zveze Nato. Vendar pa je problem tako velik, da je znotraj ene same države in celo znotraj EU kot celote "izjemno težko obvladljiv", je še povedal Grims.

Zunanji minister Erjavec: Slovenija je na val beguncev pripravljena Zunanji minister Karl Erjavec je po seji potrdil, da so komisijo natančno seznanili z aktivnostmi posameznih ministrstev pri problematiki migracij. Komisija je bila po njegovih besedah zelo zadovoljna s pripravami in z ukrepi ter informacijami v zvezi s tem. Tako Erjavec ocenjuje, da je komisija prejela vse potrebne informacije in da je Slovenija na val beguncev pripravljena.