Torek,
13. 9. 2011,
6.53

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
kandidati ministri

Natisni članek

Torek, 13. 9. 2011, 6.53

2 leti, 3 mesece

Kandidati za ministre dobili pozitivno oceno pristojnih odborov DZ

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Pristojni parlamentarni odbori so zaslišali in pozitivno ocenili štiri ministrske kandidate.

Gre za kandidata za ministra za notranje zadeve Branka Janca, kandidatko za ministrico za javno upravo Zdenko Vidovič, kandidata za gospodarskega ministra Tomaža Orešiča in kandidata za ministra za kulturo Sama Bevka.

Janc: Želim ostati verodostojen, dober, odgovoren in kredibilen Kandidate za ministre so podprli poslanci iz vrst SD in LDS in tudi poslanske skupine nepovezanih poslancev, proti kandidatom so se izrekli v SDS in SLS, poslanci Zares in SNS so se vzdržali.

Odbor DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje je zaslišal kandidata za notranjega ministra Janca in ministrsko kandidatko Zdenko Vidovič. Janc je med odgovori na vprašanja dejal, da želi ostati verodostojen, dober, odgovoren in kredibilen. Prepričan je, da je v svoji karieri pridobil dovolj izkušenj in znanj, da lahko do konca mandata vodi ministrstvo za notranje zadeve.

Na zaslišanju je bilo pričakovano kar nekaj vprašanj povezanih z najemom prostorov za potrebe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Janc je v izjavi novinarjem pred zaslišanjem dejal, da je s tem vprašanjem seznanjen iz medijev, ob čemer je zagotovil, da bo v celoti spoštoval odločitve pristojnih organov, torej računskega sodišča in protikorupcijske komisije.

Vidovičeva: Povsod ni moč omejevati zaposlovanja Na vprašanje, ali bo iskal novo stavbo za potrebe NPU, pa kandidat odgovarja, da ni seznanjen z detajli pogodbe. Zagotovil je tudi, da v primeru imenovanja ne bo dopuščal posega politike v delo policije. Organizacija policije je po ocenah Janca ustrezna, prav tako reorganizacija dela.

Odbor za notranjo politiko je z osmimi glasovi za in šestimi proti kot ustrezno ocenil tudi predstavitev Vidovičeve. Kandidatka je v nastopu kot eno najbolj perečih tem omenila plače v javnem sektorju in poudarila, da na področju izobraževanja, sociale in zdravstva ni mogoče omejevati zaposlovanja.

Na očitke nekaterih poslancev, da si ni zastavila konkretnih projektov in da ni predstavila ukrepov, ki jih bo izpeljala na ministrstvu, je odgovorila, da bo nadaljevala delo, ki sta ga začrtala prejšnja ministra. Po njenih besedah je nerealno pričakovati, da bi si v enem tednu priprave zastavila en projekt in si ga postavila kot prioriteto.

Govora je bilo tudi o domnevno visokih najemninah Poslanci so jo spraševali tudi glede domnevno visokih najemnin, ki jih država plačuje za različne prostore, glede avtorskih pogodb in počitniških kapacitet v lasti države. Na vprašanje, ali razmišlja o združevanju upravnih enot, je odgovorila, da so se pogovarjali tudi o tem, saj obstaja možnost, da bi se na ta račun tudi kaj privarčevalo. Tudi nekateri krajevni uradi bi se po njenih besedah lahko ukinili.

Kot je Vidovičeva dejala po zaslišanju na odboru v izjavi za medije, je podpore vesela, težko pa ocenjuje, kako se bodo odločili poslanci na plenarni seji. "Mogoče pa kdo ne bo glasoval po navodilih iz stranke, ampak po lastni volji," je dejala.

Odbor DZ za gospodarstvo je s šestimi glasovi za in štirimi proti kot ustrezno ocenil predstavitev kandidata za ministrstvo za gospodarstvo Tomaža Orešiča. Orešič je izpostavil nujnost ukrepov za dvig konkurenčnosti, poenostavitev postopkov in energetiko. Na ministrstvu si želi učinkovitosti, odprtosti, transparentnosti in čim manj omejevanja.

Orešič si želi več praktičnosti v gospodarstvu V gospodarstvo si želi vnesti več praktičnosti. Poudaril je, da se bo zavzemal za tri stvari, ki so pomembne tudi v vsakem dobrem podjetju: obvladovanje stroškov, povečanje prihodkov in vlaganje v prave stvari. "Razmišljati moramo, kako več ustvarjati.

"Moja osnovna prioriteta je povečati konkurenčnost, poenostaviti administracijo in dvig energetike," je pojasnil in dodal, da mora projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj čim prej z mize. Orešič je sicer večkrat omenil, da projekta ne moremo in ne smemo ustaviti.

Kandidat se sicer strinja s prodajo deležev državnih podjetij, podpira tudi odprodajo deleža države v NLB. Strinja se z ohranitvijo Termoelektrarne Trbovlje, ki pa se bo morala prestrukturirati.

Bevk spregovoril tudi o prenovi opere in EPK Odbor DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino je z osmimi glasovi za in štiri proti podprl kandidata za ministra za kulturo Bevka. V primeru, da bo izvoljen, si bo prizadeval za gospodarno, učinkovito in pregledno porabo sredstev, namenjenih kulturi, med ključnimi projekti pa bosta dokončanje prenove ljubljanske Opere in EPK.

Kot je v svoji predstavitvi dejal Bevk, bi rad nekaj dobrega naredil za slovensko kulturo. Zaveda se sicer težav, s katerimi se sooča resor, a je "zmeren optimist, bolje rečeno realist". Kljub zmanjšanju sredstev z rebalansom proračuna za leto 2011 ostaja za ministrstvo za kulturo skoraj 200 milijonov evrov in s tem je mogoče marsikaj narediti, je poudaril. Poleg tega je letošnji proračun za kulturo kar za 20 milijonov višji kot leta 2008, ko država še ni prepoznala, da brede v krizo, je še dejal.

SNS in nepovezani poslanci ostajajo neodločeni Med projekti, s katerimi se bodo na ministrstvu za kulturo še naprej intenzivno ukvarjali, je izpostavil dokončanje investicije v prenovo ljubljanske Opere in izpeljavo projekta Evropska prestolnica kulture v Mariboru in partnerskih mestih. Eden ključnih projektov pa se mu zdi tudi izgradnja nove Narodne in univerzitetne knjižnice.

Medtem ko se je večina poslanskih skupin že izrekla o podpori kandidatom za ministre in zaupnici vladi, SNS in nepovezani poslanci ostajajo neodločeni. V SNS so se pri glasovanju o ustreznosti danes kandidatov vzdržali, vodja nepovezanih poslancev Franc Žnidaršič pa jih je podprl. A to po besedah Žnidaršiča in tudi po besedah prvaka SNS Zmaga Jelinčiča ničesar ne pove o njihovi podpori vladi.