Torek,
7. 2. 2017,
19.09

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

6

Natisni članek

praznik

Torek, 7. 2. 2017, 19.09

6 let, 7 mesecev

Kako kulturno preživeti kulturni praznik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,23

6

Prešernov semenj

Na kulturni praznik, ko se spominjamo smrti velikega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, se bo po državi zvrstilo več kulturnih dogodkov. Zbrali smo nekaj brezplačnih predlogov, kako lahko kulturno preživite dela prost dan.

Kulturni praznik poleg državne proslave s podelitvijo Prešernovih nagrad zaznamujejo številni kulturni dogodki in prireditve. Svoja vrata bo odprla marsikatera kulturna ustanova.

Vrba

V rojstnem kraju velikega pesnika Franceta Prešerna, v Vrbi, bo v znamenju kulturnega dneva obarvan ves dan. Pred Janševim čebelnjakom bodo čebelarji ponujali pokušino medu, po Žirovnici vas bo popeljal tradicionalni lojtrnik, vrata Finžgarjeve, Jalnove, Čopove in Prešernove hiše pa bodo na stežaj odprta. Organiziran je tudi pohod po Poti kulturne dediščine. Pred Prešernovo rojstno hišo pa bo potekala osrednja slovesnost z glasbenimi nastopi, recitali poezije in dobrotami lokalnih ponudnikov.

France Prešern rojstna hiša Vrba Žirovnica | Foto: Matej Leskovšek Foto: Matej Leskovšek

Kranj

Tudi v Kranju se bo zvrstilo več dogodkov. Največji je tradicionalni Prešernov semenj v mestnem središču.

V Mestni knjižnici bo ob 11. uri koncert Zaigrajmo pesnike: Prešerno s Prešernom z Boštjanom Sokličem in Andrejem Kokotom. Ob 15. uri bo sledila improvizacijska predstava z naslovom Prešerni izrazi v izvedbi Saša Stareta, Rahele Klopčič in Roka Bohinca.

V Layerjevi hiši bo ob 10. in 14. uri organiziran voden ogled, na terasi pa bo ob 11. uri čajanka z Davidom Almajerjem. Opoldan bo sledilo odprtje razstave z naslovom Jimijeve zgodbe v galeriji Stolpa Škrlovec, ob 15. uri pa odprtje razstave Podobe iz sanj.

Prešernov semenj | Foto:

Ljubljana

V prestolnici bo med 10. in 18. uro svoja vrata na stežaj odprl Narodni muzej Slovenije na Prešernovi ulici, kjer bo ob 11. uri organiziran voden ogled po razstavi z naslovom Rimske zgodbe s stičišča svetov, ob 17. uri pa sledi voden ogled razstave Zlati prah – 25. obletnica monetarne samostojnosti Slovenije. Čez dan bodo potekale tudi različne delavnice za otroke. Na Metelkovi ulici bo ob 10. in 15. uri organiziran voden ogled po razstavi Druga eksplozija – 90. leta. Tudi tu bodo prav tako potekale otroške delavnice, popoldan pa bo organizirano družinsko vodstvo po stalnih zbirkah Narodnega muzeja Slovenije.

V Knjižnici Bežigrad bo zjutraj organizirana lutkovna predstava za najmlajše z naslovom Muca Copatarica – Gledališče Beži. Zatem bo sledila še družinska ustvarjalna delavnica Mucacopatarnica, ob 13.30 pa bo na oddelku za leposlovje odprti oder branja poezije. V sklopu ljubljanske Mestne knjižnice bodo opoldne v Slovanski knjižnici odprli razstavo z naslovom 48 od 1623: ženske, ki so ljubljanskim ulicam dale svoje ime. Knjižnica Bežigrad in Slovanska knjižnica bosta za obiskovalce odprti med 8. in 15. uro.

V Kinoteki bodo brezplačno predvajali dva filma, in sicer ob 17. uri Srečo na vrvici ter ob 20. uri Ples v dežju.

Brezplačen ogled bo mogoč tudi v Železniškem muzeju slovenskih železnic, ob 11. in 14. uri bo organiziran voden ogled muzejskih zbirk.

 

Polhov Gradec

V polhograjskem Muzeju pošte in telekomunikacij bosta čez dan organizirana dva vodena ogleda zbirk.

 

Nova Gorica

Goriški muzej v Novi Gorici bo svoja vrata odprl ob 9. uri. Skozi ves dan bodo organizirana vodstva po različnih razstavah, ob 13. uri pa bo potekala otroška delavnica.

 

Škofja Loka

V Loškem muzeju v Škofji Loki bo med 10. in 19. uro mogoč ogled stalne muzejske zbirke ter razstave Kalle Hamm in Dzamil Kamanger z naslovom Potovanje in razstave Duje Jurić Stvarno – nestvarno. Sledil bo literarni večer z naslovom Migrantska literatura na glas!, na katerem bodo prebirali poezijo v različnih jezikih.

 


Lipica

V Lipici bo vstop v kobilarno brezplačen, čez dan pa bo organiziranih več vodenih ogledov. Ob 14. uri organizirajo predstavo z naslovom Pravljica v belem. Nastopili bodo lipicanci Kobilarne Lipica in hrvaške državne kobilarne Djakovo.
Lipica | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana

 


Celje

Tudi na celjskem Starem gradu bo ves praznični dan vstop prost. V Muzeju novejše zgodovine bo organiziranih več vodenih ogledov po različnih razstavah. Ob 10. uri bo potekalo tradicionalno druženje ob recitiranju slovenske poezije, osrednji dogodek dneva pa bo ob 17. uri z naslovom Kulturnik v muzejski dnevni sobi: Življenje ni praznik z Borutom Alujevičem. V Pokrajinskem muzeju si bo mogoče ogledati stalne razstave, ob 10. uri bo organiziran voden ogled po razstavi Se spomnite Thee?, ob 13. uri pa bo potekalo predavanje dr. Jureta Krajška na temo Tita Varija Klemensa.
 

 

Maribor

V Mariboru na Grajskem trgu bodo med 12. uro in 13.30 člani Združenja dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS) kulturni praznik počastili z branjem poezije. Recital se bo začel z Zdravljico.

Umetnostna galerija Maribor vabi na kulturno druženje pod okriljem vizualne umetnosti. Med 10. in 18. uro si lahko brezplačno ogledate razstavo Slovenija in neuvrščeni pop, med 11. in 18. uro pa tudi razstavo Uršule Berlot Polimorfni odtis.

Svoja vrata odpira tudi Pokrajinski muzej Maribor, kjer si med 10. in 18. uro lahko ogledate stalno razstavo (med 11. in 15. uro bodo na voljo tudi vodeni ogledi), ob 18. uri pa bodo v Viteški dvorani odprli razstavo Likovni zapis EPK Maribor 2012 pet let kasneje.

V Muzeju narodne osvoboditve Maribor bodo med 10. in 16. uro vsako polno uro imeli vodene oglede po razstavah, organizirali pa bodo tudi ustvarjalne delavnice za otroke. Vrata med drugim odpirajo tudi Sinagoga Maribor, Fotografski muzej in Fotogalerija Stolp.

Veselo prešernovanje prirejajo v Mestni knjigarni Maribor, kjer bodo z obiskovalci med drugim filmska in gledališka igralka Alenka Cilenšek, glasbenik Alfi Nipič ter igralec in komik Tadej Toš. Za otroke bodo odprli pravljično deželo.