SiolNET. Novice Slovenija
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Kako bi varčevala Branimir Štrukelj in Igor Akrapovič?

3

termometer

Vlada bo danes nadaljevala pogovore o ukrepih za pripravo proračuna za leto 2014. Sindikate in delodajalce smo zato povprašali, kje vidijo možnosti za varčevanje.

Sindikalist Janez Posedi meni, da je takšno varčevanje kot do zdaj nesmiselno in neučinkovito, zato bi morali preiti k racionalni porabi tistih virov, ki jih imamo na voljo. "Takrat bo dovolj sredstev za vse," je prepričan.

Poudaril je, da ni absolutno proti vsem rezom v proračun, če so ti potrebni za izravnavo financ, vendar morajo biti ti dogovorjeni, ne pa da so samostojna odločitev vlade. Da vlada ne sodeluje z državnim zborom in socialnimi partnerji in da prek proračuna diktira svojo politiko, se mu zdi nesprejemljivo. "Ni vprašanje rezati ali ne rezati, ampak kako tisto, kar imamo, porabiti racionalno," je sklenil.

Štrukelj bi zvišal davek na dobiček pravnih oseb Branimir Štrukelj, predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja, pravi, da vztrajajo, da vlada v plače javnih uslužbencev ali v njihovo število ne bo posegla bolj, kot je bilo dogovorjeno. "Kar se nas tiče, prostora tukaj ni, vidimo pa ga nedvomno v zmanjšanju sive ekonomije, v bolj učinkovitejšem pobiranju davkov, v zvišanju davka na dobiček pravnih oseb in v bistveno preglednejšem in transparentnejšem gospodarjenju z javnim denarjem," je izpostavil.

"Državi nimamo več kaj dati" "Pri mikro in malih podjetjih se več ne da varčevati, saj nimamo več sredstev, nimamo dela, nimamo prihodkov in zato državi, ne da nočemo, ampak ne moremo več kaj prispevati. Priložnost pa vidimo v sivi ekonomiji. Tukaj je še veliko rezerv, v katere lahko država poseže," pa nam je povedal Branko Meh iz Obrtno-podjetniške zbornice.

Prepričan je, da nikakor ne bi smeli polniti državne blagajne z nepremičninskim davkom in povečanjem prispevkov za zaposlene, saj bi to povzročilo zmanjšanje števila delovnih mest, "kar pa zagotovo ni v prid državi".

"Imamo premalo ljudi, ki delajo, da bi plačevali ves ta aparat" Podjetnik Igor Akrapovič poudarja, da bo poleg drugih področij treba začeti varčevati v tudi javnem sektorju. Sprašuje se tudi, če bo vladi uspelo ohraniti nedotaknjene pokojnine. "Imamo premalo podjetij in premalo ljudi, ki delajo, da bi plačevali ves ta aparat," je zatrdil in dodal, da se zaveda problematičnosti varčevanja, s katerim lahko prizadeneš določeno skupino ljudi, ki je že zdaj v težki situaciji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin