Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
30. 5. 2016,
13.01

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Slovenija stavka Policija vlada

Ponedeljek, 30. 5. 2016, 13.01

6 let, 6 mesecev

Kaj prinaša stavkovni sporazum med vlado in policisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Stavka policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

V petek sklenjeni stavkovni sporazum med vlado in policijskima sindikatoma prinaša predvsem odpravo podplačanih delovnih mest v policiji, ureja pa tudi napredovanja v višja delovna mesta. Vlada bo o sporazumu predvidoma odločala na četrtkovi redni seji, policijski sindikat takoj po odločitvi vlade, sindikat policistov pa v torek ali sredo.

Oblikovani sporazum po poročanju Radia Slovenija prinaša predvsem odpravo podplačanih delovnih mest v policiji, za kar bo letno potrebnih dodatnih deset milijonov evrov proračunskih sredstev. Ureja tudi napredovanja v višja delovna mesta, saj se bo z reformo leta 2018 zvišal standard policijskega poklica in bo zanj potrebna višja stopnja izobrazbe.

Tisti, ki bodo imeli ob začetku leta 2018 najmanj 15 let delovne dobe pri delu v policiji in bodo najmanj tri leta opravljali naloge, za katera bo po novem zahtevana višja izobrazba, bodo po sporazumu lahko nemoteno napredovali in jih bodo premestili v višje razrede kljub peti stopnji izobrazbe. Drugim pa bodo omogočili, da pridobijo višjo stopnjo.

Nezgodno zavarovanje za vse tiste, ki opravljajo operativno in drugo nevarno delo

Sporazum prav tako določa, da bodo vsem, ki opravljajo operativno ali drugo nevarno delo, uredili posebno nezgodno zavarovanje. Vsem policistom nadzornikom državne meje, ki so zaposleni za določen čas, bodo v podpis ponudili pogodbe za nedoločen čas.

Po nekaterih napovedih bo vlada za uresničevanje zavez potrebovala kar nekaj časa, po najbolj optimističnem scenariju jeseni, bolj črnogledi pa pričakujejo, da se bo izkupiček stavke policistom poznal šele pri zadnji letošnji plači.

Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je že v petek zanikal, da bodo stavko končali z morebitnim podpisom sporazuma, pač pa bodo v tem primeru le ustavili stavkovne aktivnosti.  | Foto: Matej Leskovšek Predsednik Policijskega sindikata Slovenije Radivoj Uroševič je že v petek zanikal, da bodo stavko končali z morebitnim podpisom sporazuma, pač pa bodo v tem primeru le ustavili stavkovne aktivnosti. Foto: Matej Leskovšek

Policisti zahtevali, da se uresničijo zaveze prejšnjih vlad

Policisti so sicer zahtevali uresničitev zavez, ki so jim jih dale že prejšnje vlade v različnih dogovorih in stavkovnih sporazumih. Njihove zahteve se po eni strani nanašajo na urejanje statusa policistov, po drugi pa na področje plač. Med zahtevami, ki so jih podali ob začetku stavke, je bilo tudi povečanje plač policistov za 35 odstotkov in izplačilo presežnih ur.

Prav tako so policisti zahtevali, naj se policistom zagotovi delovno in zaščitno opremo, ki jim bo omogočala varno delo.

Ne spreglejte