Četrtek,
21. 4. 2016,
12.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Natisni članek

Luka Koper Gašpar Gašpar Mišič sodišče

Četrtek, 21. 4. 2016, 12.19

6 let, 7 mesecev

Se lahko Gašpar Gašpar Mišič vrne na čelo Luke Koper?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,98

1

Gašpar Gašpar Mišič | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

"Ne potrebujem denarja, temveč priznanje, da so naredili napako," je na novinarski konferenci po - še nepravnomočni - zmagi v odškodninski tožbi zoper Luko Koper dejal njen nekdanji prvi mož Gašpar Gašpar Mišič. Namesto odškodnine lastnikom Luke Koper ponuja alternativo: da ga ponovno imenujejo na čelo Luke. 

Spomnimo, da je bil Gašpar Gašpar Mišič sredi leta 2013 - po dveh letih dela kot poslanec in nato sekretar v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek - imenovan za predsednika uprave Luke Koper. V začetku leta 2014 so ga nadzorniki pod vodstvom Alenke Žnidaršič Kranjc nato razrešili, Mišič pa je zaradi razrešitve vložil odškodninsko tožbo zoper Luko Koper, češ da so ga odstavili brez razloga. 

Mišič se je sprva preselil v kabinet dolgoletnega zaveznika, koprskega župana Borisa Popoviča, ki ga je nato imenoval za vršilca dolžnosti direktorja koprske komunale. Še danes je Gašpar Mišič za štiri petine delovnega časa zaposlen na komunali, petino pa kot svetovalec župana, je pojasnil na novinarski konferenci.

Gašpar Gašpar Mišič se je moral s čela Luke Koper posloviti aprila 2014, zdaj bi se vrnil. Kot pravi, v dobro Luke Koper.  | Foto: Matej Leskovšek Gašpar Gašpar Mišič se je moral s čela Luke Koper posloviti aprila 2014, zdaj bi se vrnil. Kot pravi, v dobro Luke Koper. Foto: Matej Leskovšek Višina odškodnine še ni znana

Sodišče je zdaj izdalo sodbo, s katero je ugotovilo, da je sklep nadzornega sveta iz leta 2014 ničen. Sodba še ni pravnomočna, Luka Koper je napovedala pritožbo. Če postane pravnomočna, se bo na delovnem sodišču nadaljeval postopek, v katerem bo sodišče odločalo o višini odškodnine. Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc se je po objavi sodbe, ki kaže, da je njen nadzorni svet maja 2014 neupravičeno razrešil Gašparja Gašparja Mišiča, zavila v molk. | Foto: STA , Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc se je po objavi sodbe, ki kaže, da je njen nadzorni svet maja 2014 neupravičeno razrešil Gašparja Gašparja Mišiča, zavila v molk. Foto: STA ,

Mišič zahteva odškodnino v višini 53 plač - od trenutka, ko so ga razrešili, do konca mandata je imel namreč še 53 mesecev. To nanese 660 tisoč evrov, k čemur bo morala Luka, če tožnik uspe, prišteti še zamudne obresti. Dodajmo, da gre za bruto znesek, neto bi Gašpar Mišič dobil približno polovico manj.

Trenutek duševne zmedenosti

A nekdanji šef Luke pravi, da se je pripravljen poravnati, če država, predvsem pa prva nadzornica Luke Žnidaršič Kranjčeva, prizna napako. "Vse se je zgodilo v nekem hipu duševne zmedenosti," meni Mišič.

Kot alternativo plačilu odškodnine državi ponuja možnost, da ga znova imenuje na mesto predsednika uprave Luke Koper za preostalih 53 mesecev mandata. Na SDH na vprašanje, ali je njegov povratek možen, odgovarjajo le: "Skladno z zakonom, ki ureja gospodarske družbe, je za imenovanje in odpoklic uprave pristojen in odgovoren nadzorni svet."

Dodajmo, da smo Žnidaršič Kranjčevo danes večkrat klicali za komentar, a se ne oglaša na telefon.

Kavbojsko imenovanje in še bolj kavbojska razrešitev Mišiča 

Gašpar Gašpar Mišič si je pot na čelo Luke Koper tlakoval s položaja državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Alenke Bratušek, kar je v javnosti sprožilo buren odziv in razdelilo tudi  koalicijo. Takratni vodja KPK in zdajšnji pravosodni minister Goran Klemenčič je opozoril, da gre za vprašljivo potezo z vidika integritete. "Če bodo imenovali Gašparja Mišiča, bo to še en dokaz, kakšen Divji zahod vlada na področju (vladnega) kadrovanja." V javnosti so se takrat pojavila ugibanja, da za Gašparja Mišiča aktivno lobira sam ljubljanski župan Zoran Janković, a je ta to zanikal.

Nadzorni svet Luke Koper je kljub vsemu s petimi glasovi za in štirimi proti Gašparja Mišiča imenoval za predsednika uprave. Podprli so ga trije predstavniki delavcev, Nebojša Topič, Stojan Čepar in Mladen Jovičič, ter predstavnica koprske občine Sabina Mozetič. Odločilni glas zanj je dal predsednik nadzornikov Dino Klobas, ki je zavrnil očitke, da bi šlo pri imenovanju Gašparja Mišiča za politično kadrovanje.

Politika je takoj po njegovem imenovanju začela postopke za njegovo razrešitev. Dober mesec po imenovanju Gašparja Mišiča so delničarji na izredni skupščini na predlog Slovenske odškodninske družbe (SOD) imenovali pet novih članov nadzornega sveta in sprejeli nov statut Luke Koper.

Novi nadzorniki so Gašparja Mišiča prvič poskušali razrešiti že na seji januarja 2014, a so bili pri tem neuspešni. Jim je pa razrešitev uspela aprila 2014. Prva nadzornica Luke Koper Alenka Žnidaršič Kranjc je po seji dejala, da so Gašparja Mišiča razrešili zaradi "nedelovanja uprave". Mišič je odločitev nadzornikov izpodbijal na sodišču in zdaj - sicer nepravnomočno - uspel.