Ponedeljek,
9. 5. 2022,
14.39

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

Robert Pavšič

Ponedeljek, 9. 5. 2022, 14.39

1 leto, 11 mesecev

Je Robert Pavšič s svojo izobrazbo primeren za generalnega sekretarja DZ? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Kandidat za generalnega sekretarja DZ je poslanec LMŠ Robert Pavšič. "Funkcija je specifična, saj mora generalni sekretar DZ paziti na interese vseh poslanskih skupin, tako opozicije kot koalicije," je dejal predsednik DZ Igor Zorčič in spomnil, da je do zdaj veljalo nepisano pravilo, da naj bi bili generalni sekretarji čim manj politično izpostavljeni. "Ampak na koncu je to vedno odločitev večine in na koncu se vedno presoja delo vsakega generalnega sekretarja," je še dejal Zorčič.

Nekatere pa je očitno že zmotila Pavšičeva izobrazba, ki ni ravno blesteča. Po končani osnovni šoli v Postojni je leta 1992 končal šolanje na Gimnaziji Vič in srednješolski računalniški izobrazbi dodal komercialno, ko je izobraževanje leta 2009 končal v izobraževalnem centru Memory. Več let je delal na področju komuniciranja, bil je tudi novinar s področja gospodarstva ter novih tehnologij.

Pavšiču na mestu generalnega sekretarja niso naklonjeni v SDS in NSi, ki bosta v prihodnjem sklicu delovali v opoziciji. Kot je danes dejal Danijel Krivec, je Pavšič po njihovem mnenju "neprimerna izbira". Po njegovih besedah bi namreč to mesto v skladu z običajem morala zasesti oseba, ki je vsaj na videz nevtralna. "To je za nas negativno presenečenje glede na to, da je Gibanje Svoboda govorilo o nekem novem pristopu," je dejal.

Podobno meni tudi dosedanji vodja poslancev NSi Jožef Horvat, ki je ob tem še poudaril, da bi mesto generalnega sekretarja moral zasesti človek, ki ga odlikujejo organizacijske in strokovne sposobnosti, pričakovali pa da so tudi nekoga "z nekoliko boljšo izobrazbo".

Zorčič: Sestanek je potekal "zelo gladko"

Sestanek je po Zorčičevem mnenju potekal "zelo gladko", upa pa, da bodo kolegiji predsednika DZ tako potekali ves naslednji mandat.

Na prvi seji novega sklica DZ bodo poslanci poleg potrditve mandatov, sestave MVK in glasovanja o novem predsedniku odločali še o podpredsednikih DZ, generalnem sekretarju in sestavi delovnih teles DZ. 

Robert Golob je na sestanku povedal, da so že ustanovljeni nekateri odbori (OZP, OZEU), kandidatka za predsednico državnega zbora pa je, kot so napovedali, Urška Klakočar Zupančič

Določili so tudi sedežni red v državnem zboru 

O sedežnem redu so se po Zorčičevih besedah dogovorili hitro, poslanski skupini SDS in NSi bosta sedeli na dozdajšnjih mestih, v sredini Gibanje Svoboda, nato pa SD in Levica, ta prav tako ostane na svojem mestu.

Začasni vodje poslanskih skupin so se dogovorili, da bo položaj predsednika mandatno-volilne komisije (MVK) pripadel Gibanju Svoboda, o kandidatu pa se bodo še dogovorili. Tudi o kandidatih za preostale funkcije v delovnih telesih DZ bodo začasni vodje predsednika DZ obvestili do srede do 12. ure.

Intervju Igor Zorčič
Novice Igor Zorčič v zadnjem intervjuju, preden ...
Veliko javno soočenje političnih strank
Novice Plače glavnih kandidatov: koliko je res zaslužil Golob, ki so mu v Romuniji ukradli identiteto
Igor Zorčič
Novice Zorčič se je odločil, LIDE ne gre na volitve
Novice "Povsod, kjer so imeli komunistični režim, je precepljenost podobna kot v Sloveniji" #video
Novice Furs: Simič ni kršil davčne tajnosti #video