Torek,
23. 12. 2014,
19.08

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Janez Janša Janez Janša shod

Torek, 23. 12. 2014, 19.08

8 let

Janša: Na dokončno svobodo Slovenije še vedno čakamo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Janez Janša je na shodu pred sodno palačo, ki se ga je udeležilo okoli 400 ljudi s transparenti, v nagovoru podpornikom dejal, da se jih je v zadnje pol leta slišalo do Doba, po Ljubljani in Evropi.

Pred 24 leti smo na plebiscitu verjeli, da glasujemo za samostojnost in za dokončno svobodo, vendar se je zgodilo samo prvo, na drugo pa še čakamo, je na shodu Za vladavino prava v organizaciji Odbora 2014 dejal predsednik SDS Janez Janša. Podpornikom se je zahvalil za vztrajnost in pogum ter dejal, da je treba to nadaljevati.

V luči prihajajočega dneva samostojnosti in enotnosti se je dotaknil tudi te teme in povedal, da ta dan ni padel z neba. "Zato, da smo lahko Slovenci prvič v zgodovini svobodno odločali o sebi in svoji prihodnosti, je bilo potrebnih ogromno naporov in vztrajnosti," je dejal podpornikom, ki so ga pozdravili z vzkliki, glasbenimi nastopi in govori.

Pri tem je Janša povedal, da so Slovenci verjeli, da na plebiscitu glasujejo tako za samostojnost kot tudi za dokončno svobodo, vendar zadnjo po Janševih besedah še čakamo. "Seveda bo prišla, vendar tako kot je bilo za samostojnost potrebnih ogromno naporov in vztrajnosti, seveda tudi svoboda ne bo padla z neba," je pojasnil.

Po njegovih besedah je v času zbiranja podpisov pod Majniško deklaracijo leta 1989 takratni predsednik predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Milan Kučan dejal, da se morajo zbiratelji podpisov zavedati, da se z Jugoslavijo odpovedujejo tudi lastni državi.

"Dobro leto pozneje smo prvič v lastni zgodovini odločali o lastni usodi in takrat je slovenski narod povedal, kaj si misli o Jugoslaviji in kaj pričakuje od samostojne slovenske države. Tisti, ki so temu nasprotovali, so potem morali zaradi enotnega rezultata plebiscita nekoliko spremeniti taktiko," je dejal Janša.

Po njegovem mnenju so besede, izgovorjene na shodih odbora v zadnjih šestih mesecih, potrebne zato, da se bo Slovenija lahko osvobodila. Dejal je, da so danes nekatere stvari že drugačne. "In čez šest mesecev, če bomo vztrajali, bodo še bolj drugačne in čez eno leto bomo mogoče lahko tukaj proslavljali še na drug način," je dodal.

"Če bomo vztrajni še naprej, bomo tudi uspešni," je povedal in dodal, da se bodo na koncu tega uspeha mladi, ki so se množično odseljevali iz Slovenije, začeli vračati. "Ko se bo to zgodilo in ko v tej hiši ne bodo več sodili tisti, ki so nekoč kršili človekove pravice in to počnejo še vedno, takrat bo Slovenija tudi svobodna," je pojasnil.