Nedelja,
8. 9. 2024,
21.05

Osveženo pred

3 ure, 42 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33

Natisni članek

Natisni članek

Robert Golob Tanja Fajon Marta Kos Bruselj Evropska unija evropski komisarji

Nedelja, 8. 9. 2024, 21.05

3 ure, 42 minut

Imena za evropsko komisarko: Marta Kos, Tanja Fajon ali presenečenje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,33
Marta Kos | Če bi Marta Kos Golobovo ponudbo za komisarsko mesto sprejela, bi bilo to gotovo presenečenje. | Foto STA

Če bi Marta Kos Golobovo ponudbo za komisarsko mesto sprejela, bi bilo to gotovo presenečenje.

Foto: STA

Po presenetljivem umiku kandidature Tomaža Vesela predsednik vlade Robert Golob zadnje dni mrzlično išče kandidatko za evropsko komisarko iz Slovenije, ki bi ustrezala kriterijem predsednice evropske komisije Ursule von der Leyen. Časa za izbiro novega kandidata je izjemno malo, saj naj bi vlada ime potrdila že na ponedeljkovi dopoldanski seji, v torek naj bi se kandidatka predstavila državnozborskemu odboru za zadeve Evropske unije, v sredo pa mora von der Leyen komisarsko ekipo predstaviti evropskemu parlamentu.

Po informacijah portala N1 naj bi Golobovo ponudbo za komisarsko mesto te dni dobila nekdanja vidna članica Gibanja Svoboda Marta Kos, ki naj bi iz Švice že pripotovala v Slovenijo. Če bi Kos ponudbo sprejela, bi bilo to gotovo presenečenje.

Kot je namreč znano, je Marti Kos Golob kandidaturo za evropsko komisarko ponujal že spomladi letos, a bi morala tedaj prevzeti tudi vlogo nosilke liste Gibanja Svoboda na evropskih volitvah, kar je zavrnila.

Tomaž Vesel
Novice Tomaž Vesel umaknil kandidaturo za evropskega komisarja

Zdelo se je, da so se odnosi dokončno skrhali

Odnosi med Marto Kos in Golobom so se skrhali že veliko prej, ko je bila pred dvema letoma kandidatka Gibanja Svoboda za predsednico države, a se je še pred začetkom kampanje iz predsedniške tekme umaknila, kar naj bi storila po pritiskih iz stranke, iz katere je nato tudi izstopila.

Druga kandidatka, ki se te dni omenja v zvezi s kandidaturo, je zunanja ministrica Tanja Fajon, ki naj bi bila pripravljena funkcijo prevzeti, a bi se potem Golob oziroma Gibanje Svoboda odpovedala komisarju iz liberalnih vrst in bi pomemben položaj dobesedno podarila socialdemokratom. Fajon sicer na papirju ustreza celo več kriterijem, ki si jih je za komisarje zaželela von der Leyen, kot Marta Kos.

Ursula von der Leyen
Novice Von der Leynova članice pozvala k posredovanju imen kandidata in kandidatke za komisarski položaj

Je vodenje veleposlaništva dovolj visoka funkcija?

Obe sta ženski, kar je te dni zahteva številka ena, a medtem ko lahko Kos kot izkušnje na visokih funkcijah navaja štiriletno vodenje veleposlaništva v Nemčiji, se Fajon lahko pohvali s funkcijami evropske poslanke, zunanje ministrice in podpredsednice vlade.

Drugi dve imeni, ki te dni krožita v medijih, sta Marjeta Jager, namestnica generalnega direktorja v generalnem direktoratu evropske komisije za mednarodno sodelovanje in razvoj, ki pa po informacijah portala N1 (še?) ni dobila ponudbe za komisarsko mesto, in Irena Joveva, evropska poslanka Gibanja Svoboda.

Tomaž Vesel
Novice Golob: Vesel edini kandidat za evropskega komisarja