Nedelja,
15. 9. 2024,
14.49

Osveženo pred

7 ur, 9 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,94

Natisni članek

Natisni članek

napoved Slovenija RAZLIVANJE REK Avstrija hidroelektrarna

Nedelja, 15. 9. 2024, 14.49

7 ur, 9 minut

Hidrolog Golob: Razmere na Muri bodo ostale stabilne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,94
Hidrolog Andrej Golob | "Hidrološke razmere vzdolž srednjega toka Mure in proti Sloveniji se ne bodo poslabševale, prav tako jih ne bo poslabševalo delovanje hidroelektrarn," je pojasnil hidrolog Andrej Golob.  | Foto Anže Malovrh/STA

"Hidrološke razmere vzdolž srednjega toka Mure in proti Sloveniji se ne bodo poslabševale, prav tako jih ne bo poslabševalo delovanje hidroelektrarn," je pojasnil hidrolog Andrej Golob.

Foto: Anže Malovrh/STA

V ponedeljek je za porečje Mure razglašena rumena stopnja nevarnosti, je razvidno iz napovedi za visokovodne razmere na spletni strani agencije za okolje, a hidrolog Andrej Golob pravi, da ob zgornjem toku Mure in drugih pritokih večjih težav ni pričakovati. "Hidrološke razmere vzdolž srednjega toka Mure in proti Sloveniji se ne bodo poslabševale. Prav tako jih ne bo poslabševalo delovanje hidroelektrarn," je pojasnil Golob. 

V ponedeljek je za porečje Mure razglašena rumena stopnja nevarnosti, zato so se številni bralci na nas obrnili z vprašanjem, ali ta napoved sovpada z obsežnimi poplavami v Avstriji in ali se lahko ponovi scenarij iz leta 2012, ko so Avstrijci zaradi poplav dvignili zapornice in je v Sloveniji zalilo več naselij ob Dravi. 

Novice FOTO: Avstrijci dvignili zapornice, narasla Drava grozi Mariboru in okolici

Napoved visokovodnih razmer za ponedeljek, 16. 9. | Foto: Arso Napoved visokovodnih razmer za ponedeljek, 16. 9. Foto: Arso

Razmere na Muri bodo ostale stabilne

Ljudi tokrat skrbi predvsem porečje Mure. Pretok Mure je po napovedi Arsa trenutno ustaljen, tako bo ostalo tudi jutri dopoldne, jutri čez dan pa se bo povečeval. Zato je danes ponoči in jutri mogoče razlivanje Mure, a kot pravijo na Arsu, le v manjšem obsegu in le znotraj protipoplavnih nasipov. 

"Pretok Mure se povečuje predvsem zaradi obilnih padavin v porečju njenega pritoka Muerz v severovzhodnem delu porečja – severovzhodno od kraja Bruck am Mur proti Semmeringu. Ob zgornjem toku Mure in drugih pritokih večjih težav ni, tako da se hidrološke razmere vzdolž srednjega toka Mure in proti Sloveniji ne bodo poslabševale, prav tako jih ne bo poslabševalo delovanje hidroelektrarn," je za Siol.net pojasnil hidrolog Andrej Golob, a opozoril, da bo dotok v Slovenijo tolikšen, da se bo lahko Mura razlivala znotraj protipoplavnih nasipov.

Dodal je še, da napoved oziroma opozorilo velja za previdnost pri gibanju in dejavnosti na in neposredno ob Muri. 

Upadanje rek na vzhodu bo upočasnjeno 

Drugod po državi pa bodo reke danes in v prihodnjih dneh upadale, pri čemer bo upadanje rek v vzhodnem delu države ob današnjih in predvsem jutrišnjih prehodnih padavinah upočasnjeno. V vzhodni Sloveniji bo večina rek ohranjala veliko vodnatost, drugod pa bodo reke srednje vodnate.

Poljska
Novice V več državah srednje Evrope izredne razmere zaradi vremena #video
Vetrolom
Novice Močan veter podiral drevesa, v Lescah dosegel hitrost 71 kilometrov na uro
David Florjančič
Novice Siolov vremenoslovec David Florjančič: "Ljudje od nas včasih pričakujejo nemogoče"