Sreda,
24. 8. 2011,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Grims splet piratstvo

Sreda, 24. 8. 2011, 15.15

8 let

Grims: Ne potrebujemo vlade, ki bo mlade zapirala zaradi kopiranja s spleta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Internet je oblika življenja, vir informacij, znanja in razvoja, poudarja poslanec SDS Branko Grims.

Po njegovih besedah "v Sloveniji ne potrebujemo koalicije in vlade, ki bo mlade zapirala zaradi kopiranja s spleta", kot to predvideva novela kazenskega zakonika, ampak koalicijo in vlado, ki bo mladim odpirala delovna mesta in nove perspektive. "Novela odstopa od uveljavljenih norm" Grims je ocenil, da novela kazenskega zakonika odstopa od uveljavljenih norm pa tudi od ene od odločb ustavnega sodišča. Kar je za državljane bistveno, so po njegovih besedah spremembe, ki jih prinaša na področju kopiranja s spleta, saj uvaja kazensko sankcijo že zgolj za posest nelegalno pridobljene kopije neke datoteke, kadar gre za večjo vrednost. Tri leta zapora za datoteke vredne 5000 evrov Po kazenskem zakoniku je meja 5000 evrov in v praksi je ta meja zelo hitro dosegljiva, je izpostavil Grims. Pojasnil je, da novela v praksi pomeni, da bo vsakdo, ki bo na računalniku imel datoteke v formalni vrednosti več kot 5000 evrov, lahko zaprt za tri leta. V primeru, ko bo datoteke v vrednosti 5000 evrov s spleta prenesel otrok, pa bo lahko v zapor šel kdo od njegovih staršev.

Po predlagani zakonodaji lahko pride do povsem absurdnih situacij, je opozoril poslanec in podal primer. Nekdo lahko neki fotografiji pripiše vrednost, višjo od 5000 evrov, in jo poskuša prodati prek spleta. Nihče je seveda ne bo kupil, a če jo bo kdo iz kakršnega koli razloga prenesel na svoj računalnik, bo sodeč po noveli kazenskega zakonika lahko zaprt za tri leta. Zakon poleg tega novela za vsako nepooblaščeno povezovanje v omrežje predvideva do leto dni zapora, pravi Grims. Ob tem pa opozarja, da so mnogi aparati že po osnovnih nastavitvah postavljeni tako, da sami poiščejo nezaščitena omrežja, kar je mišljeno kot pomoč uporabnikom.

Grims: Zakon je "logika policijske države" "Virtualni kriminal v virtualnem svetu bo lahko bolj sankcioniran kot dejanska kraja dejanskega premoženja v realnem svetu," je poudaril poslanec. Po njegovi oceni takšen zakon ne spada v logiko modernega demokratičnega prava, ampak "je logika policijske države".

"Pahorjeva zadnja večerja" "V begu pred svojo gospodarsko neuspešnostjo očitno želi za svojo zadnjo večerjo Pahorjeva vlada servirati otrokom, družinam, staršem v Sloveniji zakon, po katerem bo lahko praktično iz vsake družine šel kdo za tri leta v zapor," je poudaril. V SDS so zato predlagali črtanje omenjenih členov novele zakona, k njej bodo vložili dopolnila in obenem predlagali javno predstavitev mnenj, je še napovedal Grims.

Ministrstvo: Gre za krepitev demokratične države Na Grimsove besede so se že odzvali na ministrstvu za pravosodje. Kot so zapisali, se vse evropske vlade zelo resno ukvarjajo z naraščanjem obsega kibernetske kriminalitete. Njihov namen je zagotoviti več pravne varnosti v kibernetskem prostoru in zato "nikakor ne gre za uvajanje elementov policijske države, temveč za krepitev demokratične države".

Glede navedb poslanca SDS pa na ministrstvu zagotavljajo, da bo "v parlamentarni proceduri v okviru priprave dopolnil, v primeru, da bi bilo to potrebno, proučilo možnosti za izboljšanje besedila tudi v delu, ki ga izpostavlja poslanec Grims".