Torek,
4. 2. 2020,
19.03

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

10

Natisni članek

golobi

Torek, 4. 2. 2020, 19.03

4 leta, 2 meseca

Golobica Marjana Slovencu prinesla 270 tisoč evrov nagrade #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,39

10

Golobica Marjana, doma iz Prlekije, je zmagala na najprestižnejšem tekmovanju golobov v hitrostnem letenju. Golobjo elito vsako leto tradicionalno gosti Republika Južna Afrika. Marjanin lastnik Miha Sovič je za zmago prejel dobrih 270 tisoč evrov. 

Družina Sovič se z rejo golobov ukvarja že vrsto let, odkar je oče Branko Sovič pri svojih šestih letih prvič prišel v stik z njimi. "Na Cvenu je bilo na podstrešju zadružnega doma po 300, 400 navadnih golobov, tam sem se prvič srečal z golobi, pozneje pa sem si začel nabavljati okrasne," je povedal. 

Svoje golobe tudi trenira

Hitro je navdušil svojega sina Miho, ta je že pri svojih štirih letih dobil svoj golobnjak. Takrat je bil fant dovolj velik, da se je lahko povzpel po lestvi in golobom prinašal hrano in vodo.

13123 | Foto: Miha svoje golobe za dobro pripravljenost in dobre rezultate na dirkah tudi trenira. "Samce vsak dan izpustiš ven in jih pripraviš do tega, da eno uro letijo. V enem tednu se navadijo na ta ritem. Medtem ko samci letijo, jim očistiš, pripraviš hrano, zažvižgaš in se vrnejo. Takoj za njimi izpustiš samice," pripoveduje Miha.

Priprave golobov pa zahtevajo veliko odrekanja, časa in nekaj finančnega vložka, saj za hrano porabi okrog dva tisoč evrov na leto. A vse se splača, saj je rezultat viden na golobih, ki so v dobri formi za dirke.   

Marjana lastnikom prinesla 270 tisoč evrov

Miha z golobi tekmuje že 33 let. Preteklo soboto je na največjem tekmovanju golobov na svetu med 1.548 pticami blestela ravno njegova golobica Marjana. Kot je povedal, so bili golobi mesec dni v karanteni v Južni Afriki, konec novembra pa so začeli treninge. Na prestižnem tekmovanju v Republiki Južni Afriki je golobica Marjana prva preletela kar 600 kilometrov in lastnikom prinesla nagrado dobrih 270 tisoč evrov. 

Marjana | Foto: Planet TV Marjana Foto: Planet TV

Marjano bodo prodali na dražbi. Pričakujejo do sto tisoč evrov.

V Slovenijo se Marjana sicer ne bo vrnila, saj jo 14. februarja čaka javna dražba, na kateri Sovičevi od njenega bodočega lastnika pričakujejo še od 50 do 100 tisoč evrov.