Ponedeljek,
8. 7. 2024,
17.16

Osveženo pred

2 meseca, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Natisni članek

Kranj Radovljica bolnišnica

Ponedeljek, 8. 7. 2024, 17.16

2 meseca, 4 tedne

Glede na analizo primerni lokaciji za gorenjsko regijsko bolnišnico Kranj in Radovljica #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,43

Ministrstvo za zdravje je županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavilo analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Ta je pokazala, da sta primerni lokaciji Kranj in Radovljica, ki se razlikujeta v podrobnostih, lokacija na Jesenicah pa ne ustreza prostorskim pogojem, je dejal državni sekretar na ministrstvu Marjan Pintar.

Pintar je v današnji izjavi za medije dejal, da se na Gorenjskem pogovarjajo o bolnišnici s približno 600 posteljami. "Za to potrebujemo okoli 60 tisoč kvadratnih metrov veliko parcelo in še okoli 40 tisoč kvadratnih metrov za morebitne širitve te bolnišnice v prihodnosti," je povedal Pintar.

Analizo z naslovom Presoja umestitve gorenjske regijske bolnišnice v prostor – primerjava potencialnih lokacij z urbanističnega in ekonomskega vidika je izdelalo podjetje Elmarkt iz Kopra. "Izbrali smo izvajalca, ki ni neposredno povezan s tem okoljem, prav z namenom, da bi dobili čim bolj objektivno presojo," je poudaril Pintar.

Končna odločitev za lokacijo je v pristojnosti države, sprejela jo bo vlada

Občine imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe. "Te bomo ocenili in – če bo treba – korigirali ocene. Končna odločitev za lokacijo pa je v pristojnosti države in jo bo sprejela vlada," je dejal Pintar.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. | Foto: Nebojša Tejić/STA Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Foto: Nebojša Tejić/STA

Vlada pa bo po njegovih besedah lokacijo določila po pripravi gradiva "v sorazmerno kratkem času", ta analiza pa je zgolj pripomoček za vladno odločitev.

V analizi so bile morebitne lokacije za bolnišnico ocenjene s časovnega in zdravstvenega vidika, vidika dostopnosti, primernosti prostora, izvedljivosti investicije in stroškov izgradnje bolnišnice. Skupaj je nekoliko več točk dobila lokacija v Radovljici.

Novo gorenjsko regijsko bolnišnico naj bi zgradili v šestih letih

Direktor podjetja Elmarkt Andraž Eller je dejal, da z vidika dostopnosti posameznih naselij v regiji do posamezne lokacije za slabo minuto prednjači lokacija v Kranju, ta lokacija prednjači tudi z vidika družbene infrastrukture, ki je že na razpolago na tem območju. Z vidika prostorske strategije razvoja Slovenije do leta 2050 ustrezata obe lokaciji, prav tako sta obe približno enako izpostavljeni hrupu in enakovredni glede kraja bivanja zaposlenih.

Lokacija v Radovljici prednjači z vidika policentričnega razvoja regije, je cenejša in bolj izvedljiva. V Kranju je namreč lokacija evidentirana kot arheološko najdišče, kjer so predpisana izkopavanja, ob tem v Kranju po sredini parcele potekajo visokonapetostni kablovodi, ki bi jih bilo treba nujno prestaviti, za to pa sprejeti državni prostorski načrt. Lokacija v Radovljici je bolj dostopna starejšim nad 65 let, po številu oskrbovancev v domovih starejših občanov pa je bil bolje ocenjen Kranj.

Ministrstvo je podjetju za analizo plačalo 34.500 evrov in DDV.

Po Pintarjevih besedah naj bi novo gorenjsko regijsko bolnišnico zgradili v roku šestih let, gradnja pa je ocenjena na 305 milijonov evrov. Vanjo bodo preselili nekatere dejavnosti iz Splošne bolnišnice Jesenice, ki bo ostala kot negovalna bolnišnica, in morda tudi iz drugih gorenjskih bolnišnic. Novi bolnišnici se bo pridružil tudi urgentni center.

Mestna občina Kranj zahteva popravke analize lokacij gorenjske regijske bolnišnice

Na Mestni občini Kranj menijo, da analiza lokacij nove gorenjske regijske bolnišnice, ki minimalno prednost daje Radovljici, potrebuje številne popravke. Kranjski župan Matjaž Rakovec pričakuje, da bo ministrstvo za zdravje presojo bistveno popravilo, preden o lokaciji odloča vlada. Prepričan je, da je najboljša lokacija za bolnišnico v Kranju.

Predstavniki ministrstva za zdravje so namreč danes županom Kranja, Radovljice in Jesenic predstavili analizo primernosti lokacije nove gorenjske regijske bolnišnice. Analiza kaže, da sta primerni lokaciji v Kranju in Radovljici. Občine pa imajo do petka čas, da na analizo podajo morebitne pripombe.

Na Mestni občini Kranj bodo zato do konca tedna podali številne ugovore in pripombe na analizo, so zapisali v sporočilu za javnost. | Foto: Bor Slana/STA Na Mestni občini Kranj bodo zato do konca tedna podali številne ugovore in pripombe na analizo, so zapisali v sporočilu za javnost. Foto: Bor Slana/STA

Na Mestni občini Kranj bodo zato do konca tedna podali številne ugovore in pripombe na analizo, so zapisali v sporočilu za javnost.

"Razočaran sem nad metodologijo analize in predvsem nad tem, da nekaterih naših argumentov sploh niso upoštevali," so zapisali županove besede. Dodal je, da je pogrešal pojasnilo, kako so posamezna področja ovrednotili s točkami, kakšni so bili kriteriji in kakšno težo so imeli posamezni kriteriji.

"Morda bi opozoril zgolj na en paradoks. Analiza je pokazala, da bosta komunalna oprema in samo zemljišče pri nas bistveno dražja kot v Radovljici, a hkrati so pripravljavci zapisali, da je Radovljica pravzaprav širše mestno območje Kranja. Torej bi morale biti tudi cene zemljišč enake. Takih nedoslednosti je še cel kup," je prepričan Rakovec.

Ob tem po njegovem mnenju analiza ni upoštevala dejstva, da bi bolnišnica v Kranju močno razbremenila Univerzitetni klinični center Ljubljana.

Analiza: lokacija v Kranju po dostopu najhitrejša in najbližja za Gorenjce

Analiza je med drugim pokazala, da je lokacija v Kranju manj primerna, ker bi bilo treba prestaviti daljnovod, zato pa bi bil potreben državni prostorski načrt, kar bi lahko časovno zamaknilo projekt. "Ne drži. Ta problem lahko rešimo ob soglasju s pristojnim ministrstvom z istim občinskim podrobnim prostorskim načrtom, s katerim bomo v prostor umeščali bolnišnico," je dejal župan. Dodal je, da je mestni svet nedavno sprejel sklep, da bo kar najhitreje sprejemal odločitve o teh dokumentih.

Ena od slabosti lokacije v Kranju naj bi bila tudi možnost arheološkega najdišča. Na kranjski občini odgovarjajo, da trenutno sploh ni znano, ali bodo izkopavanja res potrebna, prav tako ni znano, ali bi bila morda potrebna v Radovljici.

Analiza kaže tudi, da je lokacija v Kranju po dostopu najhitrejša in najbližja za Gorenjce, "saj Kranj s sosednjimi občinami predstavlja daleč največjo koncentracijo ljudi oziroma poselitve na Gorenjskem". S tem bi bolnišnica v Kranju ponudila najboljšo rešitev za čim večje število ljudi, so prepričani.

V sporočilu za javnost so navedli še, da ne drži, da bi lahko prišlo do težav pri pridobivanju zemljišč. Poudarjajo, da sta skoraj dve tretjini zemljišč že zdaj v javni lasti, torej v lasti občine ali države, preostali zasebni lastniki pa da so podpisali pismo o nameri prodaje zemljišč za potrebe bolnišnice.

Opozarjajo tudi, da niso bili enako obravnavani glede hrupa, analiza namreč kaže približno enako izpostavljenost. "Dars je za lokacijo v Radovljici izdal negativno mnenje zaradi hrupa, ki ga povzroča avtocesta. Pa te razlike med Kranjem in Radovljico analiza sploh ni upoštevala," je še poudaril Rakovec.

zdravniki UKC Ljubljana
Novice Slovenske bolnišnice: število zdravnikov smo povečali, odhodov je manj kot pretekla leta