Sobota,
28. 9. 2024,
18.18

Osveženo pred

1 ura, 16 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61

Natisni članek

Natisni članek

evropske volitve evropske volitve volitve kongres Marko Balažic Peter Gregorčič SLS

Sobota, 28. 9. 2024, 18.18

1 ura, 16 minut

Glavni cilj ljudske stranke je vrnitev v parlament

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,61
SLS. Marko Balažic | "Glavni cilj Slovenske ljudske stranke je vrnitev v državni zbor," je ob robu klavzure stranke dejal njen predsednik Marko Balažic. SLS ni v parlamentu od leta 2014, ko je s 3,95 odstotka za las zgrešila prag. | Foto STA

"Glavni cilj Slovenske ljudske stranke je vrnitev v državni zbor," je ob robu klavzure stranke dejal njen predsednik Marko Balažic. SLS ni v parlamentu od leta 2014, ko je s 3,95 odstotka za las zgrešila prag.

Foto: STA

Zunajparlamentarna Slovenska ljudska stranka (SLS) na klavzuri razpravlja o svojih naslednjih korakih. "Glavni cilj je vrnitev v državni zbor," je ob robu dejal predsednik SLS Marko Balažic. Prej si želi pomiriti strasti v stranki, v kateri je po izgubi evropskega poslanca zavrelo. Za zdaj Balažic meni, da še uživa zaupanje stranke.

"Ne smemo se ukvarjati s štirimi odstotki, ukvarjati se moramo z 20 odstotki," je dejal Balažic. Prepričan je, da lahko to na naslednjih parlamentarnih volitvah dosežejo na več načinov, med drugim s sodelovanjem strank, pri čemer ne izključuje nikogar. Tako levi kot desni morajo delitve, ki so navidezne, preseči, meni. 

Spodletele poroke

Združevanje SLS z drugimi strankami medtem izključuje. "Poroke smo v preteklosti že imeli, a se žal niso dobro izšle. Pametno sodelovanje na pametnih osnovah je tisto, ki je v slovenski moderni politični zgodovini vedno prineslo dober rezultat," je zatrdil Balažic.

Kot je dejal, so zadnje evropske volitve pokazale, da je na desni sredini za tri igralce malo prostora. Meni, da si Slovenija ne more več dovoliti drobljenja glasov, saj bodo sicer prišli na oblast tisti, ki nimajo najboljših namenov.

Kako pomiriti strasti?

O vsaki odločitvi stranke sicer odločajo njeni člani, je poudaril. Na današnji klavzuri so po njegovih besedah zelo kulturno razpravljali tudi o programskih izhodiščih, izboljšanju delovanja lokalnih odborov in o tem, kako pomiriti strasti znotraj stranke.

V stranki je namreč po volitvah ob analizi volilnega rezultata zavrelo. Ostre besede naj bi tedaj padale predvsem med Balažicem in kandidatom za evropskega poslanca Petrom Gregorčičem, ki ni bil izvoljen. Predlagali so tudi sklic izrednega volilnega kongresa, na katerem bi lahko izvolili novo vodstvo, a je glavni odbor na glasovanju to zavrnil.

V SLS je po evropskih volitvah ob analizi volilnega rezultata zavrelo. Ostre besede so padale predvsem med Markom Balažicem in kandidatom za evropskega poslanca Petrom Gregorčičem, ki ni bil izvoljen in je za to krivil tudi Balažica.  | Foto: Siol.net V SLS je po evropskih volitvah ob analizi volilnega rezultata zavrelo. Ostre besede so padale predvsem med Markom Balažicem in kandidatom za evropskega poslanca Petrom Gregorčičem, ki ni bil izvoljen in je za to krivil tudi Balažica. Foto: Siol.net

Balažic se je pripravljen spopasti z Gregorčičem

Balažic je spomnil, da mora vsak, ki želi sklicati izredni kongres, pridobiti dve tretjini podpisov lokalnih odborov, kar se do zdaj še ni zgodilo. "Tako da gremo pogumno naprej v prihodnost. Če bo odločitev drugačna oziroma če ti podpisi pridejo, sem seveda pripravljen iti tudi na kongres," je dejal.

Ponovil je, da so Gregorčiča povabili v stranko. "Tukaj je žogica na njem. Vsi si seveda želimo, da bi našli pot naprej, ki ne bi krepila samo Ljudske stranke, ampak tudi celoten desnosredinski prostor," je dejal.

Spomnil je, da je SLS vedno zagovarjala prehransko samooskrbo, h kateri je treba po njegovem mnenju nujno dodati spoštovanje podjetnikov, obrtnikov in drugih, ki jih današnja politika neizmerno duši. SLS, tako Balažic, je edina, ki ima pogum za spremembe v slovenski politiki.

Marko Balažic
Novice Balažic na letnem taboru SLS: Znova moramo pokazati pogum
Spotkast - SLS - Vesna - Peter Gegorčič - Vladimir Prebilič
Novice Koga naj voli slovenski kmet, SLS ali Vesno? #Spotkast