Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
6. 6. 2011,
7.17

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Koroška referendum dvojezične table

Ponedeljek, 6. 6. 2011, 7.17

3 leta, 2 meseca

Glasovnice za referendum o dvojezičnih tablah razposlane

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z razpošiljanjem glasovnic se je na avstrijskem Koroškem začel referendum o predlogu glede dvojezične topografije.

Volivci morajo glasovnice z odgovorom, ali se strinjajo s predlogom, vrniti najkasneje do 17. junija. Rezultat, ki pravno ni zavezujoč, bodo razglasili 22. junija. Avstrijska vlada bo o predlogu sklepala že na seji v torek.

Ni zakonskih osnov za običajen referendum Kot je načrtovano, naj bi avstrijski parlament ustavni zakon, ki naj bi v skladu z dogovorom s 26. aprila dvojezične krajevne table zagotovil v 164 krajih na avstrijskem Koroškem, potrdil še na julijski seji. Na zahtevo svobodnjakov na Koroškem (FPK) pa naj bi dogovor pred tem na referendumu potrdili še volivci na avstrijskem Koroškem.

Ker ni zakonskih osnov za običajen referendum, se je deželna uprava avstrijske Koroške morala odločiti za neobvezujoč referendum po pošti. Danes so zato razposlali glasovnice 442.287 volilnim upravičencem, ki imajo stalno bivališče na avstrijskem Koroškem in so do 17. maja dopolnili 16. leto starosti.

Deželni glavar avstrijske Koroške Gerhard Dörfler je na tiskovni konferenci v Celovcu ponovno zatrdil, da pričakuje jasno potrditev predloga, "ker so ljudje z veliko večino zadovoljni". Na kolikšno udeležbo na referendumu po pošti računa, Dörfler ni hotel povedati.

Referendum sklicala FPK proti volji drugih strank Predsednik FPK Uwe Scheuch je napovedal, da bodo predlog za dvojezične krajevne table potrdili v avstrijskem parlamentu, če se bo zanj izreklo prebivalstvo avstrijske Koroške. Po njegovih besedah lahko "le volja Korošic in Korošcev dokončno upraviči rešitev za krajevne table". Le pozitiven rezultat pri referendumu bi zato omogočil potrditev v parlamentu, meni Scheuch.

Referendum o dvojezičnih krajevnih tablah je v deželni vladi avstrijske Koroške sklicala FPK proti volji drugih strank. Te so zato kritične do referenduma, ki je po njihovem mnenju potrata denarja. Deželni glavar Dörfler je dejal, da naj bi stroški znašali med 250.000 in 280.000 evri.

Da bi na referendumu preprečili ponarejanje, so glasovnice opremljene s hologramom. Na njem je poleg koroškega grba upodobljen knežji kamen, ki ga je še pokojni deželni glavar avstrijske Koroške Jörg Haider razglasil za uradni simbol na tiskovinah deželne uprave.

Ne spreglejte