Ponedeljek,
25. 11. 2013,
16.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Tomaž Gantar odstop politične stranke

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 16.06

8 let

Erjavec: Koalicija zaradi Gantarjevega odstopa ni ogrožena

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Minister za zdravje Tomaž Gantar je v izjavi premierki kot razlog za odstop navedel nezmožnost izpeljati nujne spremembe zdravstvenega sistema, saj da ni rešitve, ki bi zadovoljila vse.

Predsednika Desusa Karla Erjavca je odstop ministra Gantarja presenetil. Erjavec je v izjavi po seji kolegija pri premierki Bratuškovi dejal, da se bo Desus o nadaljnjih korakih odločal jutri in v sredo na sejah poslanske skupine in izvršnega odbora stranke. Erjavec sicer ocenjuje, da koalicija zaradi Gantarjevega odstopa ni ogrožena, ni pa še mogel potrditi, ali bo DeSUS še naprej "pokrivala" zdravstveni resor.

Tudi minister za notranje zadeve in predsednik DL Gregor Virant v dveh odstopih ministrov v enem tednu ne vidi "nobene širše politične zgodbe" v ozadju. Iskanje novega ministra je predvsem v pristojnosti Bratuškove in tudi DeSUS, ki je "na nek način izpraznila" ta resor. Na vprašanje, ali DL zanima to ministrstvo, pa je dejal, da bi moral ta resor zanimati vse, ker je pred Slovenijo zdravstvena reforma, ki je ena od najtežjih in najbolj ključnih.

Bo padel tudi minister iz DL … Je zdaj na vrsti tudi kakšen minister iz vrst DL, recimo minister za pravosodje Senko Pličanič? "O tem ne vem nič," je odgovoril Virant, enako pa je dejal tudi za infrastrukturnega ministra Sama Omerzela. "Naša dva ministra delata dobro, ker samega sebe ne bom ocenjeval. Če se bodo pojavljale napake, pa seveda za vse veljajo enaki standardi."

... ali SD? In kaj o morebitnih novih menjavah meni predsednik SD Igor Lukšič? Bodo na vrsto prišli tudi ministri iz vrst Socialnih demokratov? "Ne kaže tako, ker smo mi, kot vidite, zagotovilo stabilnosti."

Minister Gantar je sicer SD očital, da ovira reformo na področju koncesij v zdravstvu. Lukšič je odgovoril le, da Slovenija potrebuje zdravstveno reformo in da jo "dela" že 15 let. "Potrebovali bomo ministra, ki bo to znal narediti. Slovenija nima več prostora, da bi s to reformo odlašala."

Ministri z več energije Lukšič je dejal, da SD nima interesa prevzeti zdravstvenega resorja in da je to predvsem odločitev DeSUS. In kaj za vlado in koalicijo pomeni, da je zdaj brez dveh ministrov? "To je dobra priložnost, da pridejo na te položaje ljudje, ki bodo imeli več energije in ki bodo znali opraviti naloge," je dejal predsednik druge največje vladne stranke.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je izrazila obžalovanje zaradi odstopa Gantarja ter nad tem, "da nekdo, ki je iz vrst izvršilne veje oblasti, ne more spremeniti sistema". Po njenem mnenju je temu tako, ker se v Sloveniji ni zgodila lustracija in nismo ničesar spremenili.

Novakove odstop ni presenetil Ministrov odstop predsednice NSi Ljudmile Novak ni presenetil. Pred časom je namreč neformalno govorila z njim in že takrat je potožil, da ne more storiti tistega, kar bi bilo treba, je dejala. Meni, da bi morala biti koalicija na področju zdravstva bolj enotna.

Odstop in razlogi zanj po mnenju podpredsednice SLS Olge Franca potrjujejo ugotovitev SLS, da je ta vlada operativno nesposobna, saj se ne more znotraj svojih vrst dogovoriti za nobeno resno reformo. "Želimo, da bo Tomaž Gantar odprl pandorino skrinjico o korupciji in jo predal premierki Bratuškovi," je zapisala Franca.