Torek,
8. 11. 2022,
16.06

Osveženo pred

1 leto, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

34

Natisni članek

Anže Logar Nataša Pirc Musar predsedniške volitve 2022 SBC

Torek, 8. 11. 2022, 16.06

1 leto, 5 mesecev

Predsedniška kandidata odgovarjala slovenskim podjetnikom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,12

34

Na sedežu Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) je v torek potekalo soočenje predsedniških kandidatov Nataše Pirc Musar in Anžeta Logarja. Več kot 50 podjetnikov, članov SBC, ki združuje nadpovprečno uspešne lastnike podjetij, je v živo spremljalo pogovor o temah, ki najbolj zanimajo podjetniško sfero: kako bo prihodnji predsednik sodeloval s podjetniki, kakšna je vloga gospodarske diplomacije in kako lahko predsednik pomaga graditi mostove med podjetniki in politiko.

Na vprašanje, kakšna je vloga predsednika v razmerju do podjetništva, je Nataša Pirc Musar odgovorila: "Bistven element, ko stopiš v politiko, je zavedanje pomena podjetništva. Močnih socialnih transferjev in močne socialne države brez gospodarstva ni. Svobodna gospodarska pobuda in močna socialna država nista dva planeta. Vsaka v dobrobit družbe prispeva svoje."

O gospodarski diplomaciji Pirc Musarjeva pravi: "Gospodarska diplomacija je pomembna. Morda je to kateri od predsednikov malo zanemaril. Morda je treba komunicirati, kaj je glavni moto gospodarske diplomacije. Podjetja morajo znati poiskati posle na tujih trgih, gospodarska diplomacija pa lahko pri tem pomaga. Kot predsednica bom gospodarsko diplomacijo nedvomno gojila."

Anže Logar je o pomenu gospodarske diplomacije dejal: "Podjetniška ideja je ravno to, da z dobrim produktom prodreš in na trgu ustvariš potrebo po njem. Podjetniki se dobro zavedajo, kaj potrebujejo od gospodarske diplomacije. Gospodarska diplomacija ni enaka za vse. Na trgu avtokratskega režima lahko gospodarska diplomacija odpre posel. V demokraciji pa ne. Naloga gospodarske diplomacije je, da zna najprej ločiti, za kakšen trg gre. Nato, da segmentira in načrtuje korake. Brez tega je prodor na tuje trge bistveno težji."

Prihodnji predsednik naj se ne boji podjetnikov

Predsednik SBC Joc Pečečnik je dejal, da imajo podjetniki občutek, da se dosedanji predsedniki države podjetnikov bojijo. Dodal je, da je bila prva stvar, ki jo je naredila nova vlada, zamenjava veleposlanika v ZDA. In to kljub temu, da je "delal za našo državo čuda". V obdobju veleposlanika se je ustvarilo za 30 milijonov evrov poslov, je dejal Pečečnik. "Upam, da se tisti, ki bo izvoljen za predsednika republike, v prihodnje ne bo bal podjetnikov, kot so se jih predsedniki v preteklosti. V SBC bi bili veseli, da bi ohranili stik oziroma komunikacijo z bodočim predsednikom."

Pečečnik je tudi poudaril, kako pomembna je percepcija podjetništva v državi. "V mnogo državah je splošna misel, da je treba podjetnikom pomagati, saj se bo s tem v državni proračun prelilo veliko denarja. Pri nas pa je obratno, imamo razmišljanje, da je treba podjetnike čim bolj ožeti. Zaradi tega se kapital že seli v tujino."

Kako zadržati mlade, da ne bodo odhajali v tujino?

Pirc Musarjeva je omenila primer mlade slovenske strokovnjakinje, ki je v Nemčiji hitro napredovala zaradi svojih sposobnosti in se v Slovenijo verjetno ne bo vrnila. Verjame, da je rešitev socialna kapica, s katero v državi lahko zadržimo mlade, da ne bodo odhajali prek meje.

Po prepričanju Logarja je kapital plaha ptica, ki odhaja iz države, aktualna vlada pa ta položaj poslabšuje. Predsednikova naloga je, da pove, da opozori, kdaj gredo stvari v napačno smer, pravi Logar. "Moti me, da politika ne ustvarja spodbudnega okolja. Gospodarstvo in gospodarska rast sta najboljša oblika socialne politike. Zato bi moralo politiko zanimati, da podjetništvo prosperira," je dejal Logar. Uspešni mladi podjetniki so ambasadorji ideje podjetništva, zato bi jih vključil v svoje delovanje in dialog.

O grožnjah z nacionalizacijo

Po besedah Pečečnika se v Sloveniji, ki je svobodna, suverena država in del EU, številni podjetniki bojijo, da bi se zgodila nacionalizacija podjetij. Zanimal ga je pogled kandidatov na to.

"Retorika o nacionalizaciji je prisotna v zadnjem obdobju zaradi vojne v Ukrajini. Zlasti zaradi energetike. Pri tem bo treba imeti tresočo roko. Gre za vprašanje, kaj je interes države v gospodarstvu. Ta razmislek znotraj politike je morda premalo jasen," je odgovorila Pirc Musarjeva.

Po mnenju Logarja "razprava o nacionalizaciji ne spada ne v čas ne v kraj, kjer smo danes. Dopuščam, da s spremembo naložb SDH pride do drugačne premise, kadar gre za oskrbo z energenti. Mislim pa, da smo s fazo te razprave o nacionalizaciji šli desetletja nazaj".

Redna srečanja in sogovornik, ki razume podjetnike

Lastnik podjetja Soltec Mirko Požar je kandidata vprašal, kako bosta na položaju predsednika pomagala vzpostaviti most med družbeno odgovornimi podjetniki in vlado, v kateri je tudi stranka Levica, "ki je za podjetnike precej velika grožnja".

"Redna srečanja predsednika države in predsednika vlade so nekaj, kar je treba gojiti. Vsaka stranka ima svojo agendo. Vas morda bolj boli levica, mene bolj desnica, ki ne sprejema drugače mislečih. Na rednih srečanjih bo na dnevnem redu tudi problematika dialoga," je dejala Pirc Musarjeva.

Logar pa je odgovoril: "Sem 'fan' gospodarstva, v meni boste imeli sogovornika, ki vas razume. Odločiti se bomo morali, ali bomo v tej državi revni ali bogati."