Ponedeljek,
24. 2. 2014,
16.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Alenka Bratušek koalicija opozicija

Ponedeljek, 24. 2. 2014, 16.16

8 let

DZ potrdil Dragonjo, Trop Skazo in Žmavca za ministre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
DZ je potrdil Metoda Dragonjo za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo, Alenko Trop Skaza za ministrico za zdravje in Gorazda Žmavca za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Vsi trije ministri so v DZ že zaprisegli. Dragonja bo na mestu ministra za gospodarstvo nadomestil Stanka Stepišnika, potem ko je ta novembra odstopil zaradi subvencij, ki jih je ministrstvo za gospodarstvo dodelilo podjetju Emo Orodjarna. Podjetje je namreč v solasti Stepišnika. Ta resor je nato začasno vodil minister za finance Uroš Čufer.

Nekaj dni za odstopom Stepišnika se je za odstop odločil tudi minister za zdravje iz vrst DeSUS Tomaž Gantar. Kot razlog za odstop je navedel nezmožnost koalicije za dogovor o zdravstveni reformi. Začasno je ta resor vodil zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec.

Žmavc pa bo na čelu urada za Slovence v zamejstvu in po svetu nasledil Tino Komel iz vrst PS, ki mora nazaj v poslanske klopi zavoljo koalicijske računice, po kateri je ta resor prevzel DeSUS in tako izbiro ministrice za zdravje prepustil največji vladni stranki. Z današnjim dnem se Komelova vrača v poslanske klopi, iz parlamenta pa odhaja Mirjam Bon Klanjšček, ki je Komelovo nadomeščala v DZ v času, ko je bila ministrica.

Bratuškova je v državnem zboru ob predstavitvi liste treh kandidatov za ministre – gospodarskega Metoda Dragonje, za zdravje Alenke Trop Skaza ter ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazda Žmavca – dejala, da je na vseh treh resorjih obrat na bolje "pričakovan, mogoč in nujen".

Za Dragonjo je dejala, da gre za strokovnjaka z dolgoletnimi izkušnjami na področju gospodarstva, ki je resor že vodil. Bratuškova je prepričana, da bo Dragonja prispeval k uspešnemu okrevanju gospodarstva.

Prava kandidatka za ministrstvo za zdravje Na področju zdravstva je obljubila, da bodo javno zdravstvo modernizirali na temeljih gospodarnosti in dostopnosti, s tem pa bi zagotovili boljši javni sektor. Trop Skaza prihaja prav iz javnega sektorja, zaradi njenega znanja, prizadevnosti, osebnostnih lastnostih in izkušenj pa je Bratuškova prepričana, da je prava kandidatka za ministrico za zdravje.

Za Žmavca je dejala, da je na poklicni poti sodeloval s številnimi ustanovami doma in v tujini. Tako premierka pričakuje, da bo poglabljal odnose z rojaki po svetu, in to z vsemi generacijami.

Za trojko je nihče več ne sprašuje Bratuškova je v nagovoru poslancem predstavila pogled na delo vlade v preteklih 11 mesecih. Opozorila je, da so vodenje države prevzeli v zelo težkih gospodarskih in finančnih razmerah, ki so temeljito vplivale tudi na vrednote in pričakovanja ljudi. Danes premierke nihče več ne sprašuje po trojki in tudi ne o predaji suverenosti v tuje roke, je dejala.

Pač pa še vedno sliši predloge iz SDS, da bi bilo bolje zaprositi za pomoč, se predati in vodenje države prepustiti komu drugemu. "To lahko rečejo le tisti, ki jim v resnici ni mar ne usod ljudi, ne države, ne prihodnje, boljše Slovenije," meni premierka.

Bratuškova vidi cvetoče številke Pri tem je navedla, da se je padec gospodarske aktivnosti zmanjšal z minus 4,6 odstotka BDP ob menjavi vlade na minus 0,6 odstotka BDP ob koncu tretjega četrtletja 2013. Prav tako so zajezili padec bruto investicij, ki so bile na začetku leta 2013 pri minus 23,6 odstotka, ob koncu tretjega četrtletja pa pri minus 1,3 odstotka. Poudarila je, da izvoz raste hitreje kot v povprečju EU, cena zadolževanja Slovenije pa se je znižala za približno tretjino.

Potrebovali so tri mesece za sanacijo ujme v vladi Popolnoma drugače kot premierka razmere vidijo v največji opozicijski stranki SDS. Vodja poslancev slovenskih demokratov Jože Tanko je opozoril, da je šele danes na vrsti "saniranje posledic ujme, ki je zadela vlado" po odstopih Stanka Stepišnika s položaja gospodarskega in Tomaža Gantarja s položaja zdravstvenega ministra.

Namesto hitre popolnitve vladne ekipe, ki bi bila v teh težkih časih pričakovana, je koalicija odlašala, je menil Tanko. Kot je dodal, novi ministri ne bodo spremenili koncepta dela vlade, in napovedal, da bodo poslanci SDS glasovali proti listi kandidatov.

Jurša nežno žuga V koalicijskih poslanskih skupinah PS, SD, DL in DeSUS so pričakovano napovedali glasovanje za tri nove ministre v vladi, le iz ust vodje poslanske stranke upokojencev Franca Jurše je bilo mogoče slišati opozorila kandidatki Trop Skaza, naj bremen reševanja slovenskega zdravstva ne preloži na ramena najšibkejših.

Spoštovanje Franca Bogoviča Predsednik opozicijske SLS Franc Bogovič je kandidatom izrazil pohvalo in spoštovanje, da v teh časih sprejmejo zahtevno funkcijo. Skrbi pa ga, da zaradi odsotnosti jasnega koalicijskega načrta ministri ne bodo mogli veliko narediti do konca mandata. Zato si želi, da si kandidati za ministre povečajo politično moč. Bogovič ni napovedal, kako so glasovali poslanci ljudske stranke.

V NSi – krščanskih demokratih so se pri glasovanju vzdržali. Vodja poslanske skupine Matej Tonin je pojasnil, da je potrjevanje novih ministrov v prvi vrsti opredeljevanje o smeri, ki jo zagovarja aktualna vlada, zato kandidatov v NSi niso podprli.

Administratorji v vladi Glede na novo koalicijsko pogodbo in trenutne politične razmere ministrski kandidati že na zaslišanjih pred odbori DZ "niso mogli povedati drugega kot to, da bodo administrativni upravitelji ministrstev", je zatrdil Tonin. Bratuškova je imela po njegovem mnenju "še najbolj srečno roko" pri izbiri Dragonje.