Petek,
6. 1. 2017,
4.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

Natisni članek

slika Janez Mesesnel FURS Leon Pogelšek Salvador Dali

Petek, 6. 1. 2017, 4.05

6 let, 7 mesecev

Domnevni Salvador Dalí, ki ga je prodajal Furs, je ponaredek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,20

2

domnevni Salvador Dali, slika | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Slike z naslovom Mitološka pokrajina, ki jo je Furs neuspešno prodajal na dražbi, ni naslikal španski slikar Salvador Dalí, so ugotovili v kriminalistični preiskavi.

Furs je sliko lani zaradi davčnega dolga zarubil galeristu Leonu Pogelšku in jo po izklicni ceni 41 tisoč evrov neuspešno prodajal na dražbi, na kateri ni bilo niti enega potencialnega kupca. Že kmalu po objavi dražbe so se pojavili dvomi o tem, ali je njen avtor res znameniti umetnik. Cene Dalíjevih del namreč dosegajo tudi več milijonov evrov.

Sliko so nato maja lani zaplenili kriminalisti in preverili njeno pristnost. Kot so nam potrdili na PU Ljubljana, so kriminalisti decembra lani preiskavo končali ter na tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenih sumov storitve kaznivega dejanja goljufije. Ali so kazensko ovadbo vložili proti Pogelšku, nam na policiji niso želeli povedati.

Galerist Leon Pogelšek pravi, da je sliko kupil pred 30 leti v Parizu. | Foto: Matej Leskovšek Galerist Leon Pogelšek pravi, da je sliko kupil pred 30 leti v Parizu. Foto: Matej Leskovšek Ocenjena vrednost slike ravno toliko, kot je bilo dolga

Pogelšek je sliko, ki naj bi jo kupil pred 30 leti v Parizu in naj bi nastala leta 1982, dal oceniti cenilcu Janezu Mesesnelu. Mesesnel je sliki določil vrednost 41 tisoč evrov, kar je približno toliko, kot Pogelšek dolguje Fursu.

Mesesnel v cenitvi ni konkretno zapisal, da gre za sliko, ki jo je naslikal Dalí, ampak da slika "vsebuje precej značilnosti Dalíjevega (poznega) slikarstva", in sklenil, da je slika brez kemičnih in drugih preiskav trenutno vredna 41 tisoč evrov.

Mesesnelovo ime se sicer pojavlja v več zgodbah o nenavadnih cenitvah. Včeraj smo tako poročali, da je Mesesnel nekaj tisočakov vredno sliko kar na parkirišču ocenil na osem milijonov evrov.


Morda vas zanima tudi:

Na dražbi v Ljubljani prodali sliko za 35 tisoč evrov #video