Do leta 2048 bo Jadran ostal brez rib

Ribolov je dosegel svoj maksimum. Z objavo poročila WWF o prihodnosti svetovnih staležev rib je postalo jasno, da je čas, da se morajo sprejeti odločni koraki za obnovo ribjih populacij v svetovnih morjih in oceanih. Poročilo kaže, da si do leta 2050 več milijonov ljudi po vsem svetu ne bo moglo privoščiti ali dostopati do rib in ribiških proizvodov, ki so pomemben vir hrane in beljakovin.

Do leta 2048 bo Jadran ostal brez rib
Oglasno sporočilo

Napovedi so še temnejše za naše Jadransko morje, ki mu grozi izumrtje celotne ribje populacije do leta 2048, če se bodo nadaljevale slabe prakse ribolova, ki niso trajnostne.

"Trenutna situacija je takšna, da ne moremo več povečati količino ulova. Dosegli smo maksimum in če bomo nadaljevali s tako intenzivnim ribolovom, bomo neposredno ogrozili številne vrste rib in drugih morskih organizmov," opozarja Danijel Kanski, strokovnjak za ribištvo v WWF Adria, regionalne veje svetovne organizacije za varstvo narave.

Da bi preprečili to apokaliptično prihodnost, je WWF leta 2015 začel projekt Fish Forward, ki se izvaja v 11 državah članicah EU. Cilj projekta je ozaveščanje potrošnikov o problemih in posledicah netrajnostnega ribolova. Če se bo sedanji destruktivni trend netrajnostnega ribolova nadaljeval, je le še vprašanje časa, ko bomo o ribah govorili kot o izumrlih vrstah.

Samo z nakupom ustreznih rib lahko obnovimo staleže rib in ohranimo raznovrstnost svetovnih morij. Vsak potrošnik lahko z zavestnim in odgovornim izborom ribiških proizvodov prispeva k preprečevanju prekomernega lovljenja rib.

Zahodna Evropa za proizvode iz trajnostnega ribolova uporablja certifikat MSC (Marine Stewardship Council), WWF pa je dejavno vključen v proces spodbujanja certificiranja v celotnem Sredozemlju, vključno z Jadranskim morjem.

Kako torej prepoznati izdelke iz trajnostnega ribolova?

WWF Adria je pripravila praktični vodnik za pravilno izbiro rib Zgodbe izza vašega krožnika, ki je na voljo na www.kateroribokupiti.si/.

Izberimo trajnostno, saj je od nas samih odvisno, koliko bo rib v morju in na naših krožnikih!

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano