Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 11. 2017,
18.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43

Natisni članek

Matjaž Han Socialni demokrati DeSUS vlada Karl Erjavec

Četrtek, 30. 11. 2017, 18.57

6 let, 4 mesece

DeSUS in SD opozarjata pred sindikalnimi nemiri

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,43
karl erjavec | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Današnjo sejo vlade je zaznamovalo preglasovanje DeSUS in SD pri dveh točkah s področja zdravstva in javnega sektorja, ki jih je vlada podprla le z glasovi SMC. Prvak DeSUS Karl Erjavec opaža prehajanje v predvolilni čas, za Matjaža Hana (SD) je to slaba popotnica za preostanek mandata in zaupanje v koaliciji. Svarita tudi pred sindikalnim nemirom.

Vlada je danes le z glasovi SMC podprla poseben vladni projekt za zagotavljanje poslovne in plačilne stabilnosti zavodov ter optimizacijo vodenja in poslovanja v javnih bolnišnicah. V DeSUS in SD so nasprotovanje sklepu nakazali že v sredo. Prav tako je vlada ob nasprotovanju ministrov iz vrst manjših partneric danes podprla uredbo o plačah direktorjev v javnem sektorju.

"Očitno prihajamo v predvolilni čas in vladajoča stranka ne upošteva več koalicijskih partnerjev," je v izjavi za STA ugotovil Karl Erjavec. Zaradi sprejete uredbe pričakuje nemir na sindikalni stranki in zaostritev stališč sindikatov po enotnem dvigu plač v javnem sektorju, ne samo za direktorje zavodov.

Han: Ravnanje SMC bo krizo še poglobilo

Vodja poslancev SD Matjaž Han upa, da vsi opažajo težave z dogovorom s sindikati glede plačnega sistema in da delno reševanje težav ni dalo pravih rezultatov. "Nasprotno. Omajalo je upanje, da je mogoče zadevo rešiti na pameten način," je dejal v izjavi za STA.

Današnje ravnanje SMC na vladi bo po njegovem mnenju to krizo le še poglobilo. "Verjamem, da se bodo sindikati v mesecu dni vsi skupaj zbrali pred vladno palačo in protestirali proti temu," je dejal in menil, da so vlada oziroma ministri SMC naredili veliko napako.

Prav tako je kritičen do sklepov za sanacije bolnišnic. Han meni, da je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc temu odloku dala prednost predvsem zato, da bodo verjetno nekateri ljudje SMC dobili dobro plačane pogodbe, medtem ko rešitev za zdravstvo ne bo.

Prav tako je opozoril, da se v vladni koaliciji že kar nekaj časa niso pogovarjali o razmerah v zdravstvu.

Ne spreglejte