Petek,
2. 8. 2024,
19.10

Osveženo pred

2 uri, 1 minuta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Meteoinfo ARSO napoved nevihta vreme

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2024, 19.10

2 uri, 1 minuta

Slovenijo zajele močne nevihte, veter lomil drevesa, pada tudi toča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10
Vetrolom | Vetrolom na Koroškem. | Foto Žiga Bačnar / Meteoinfo Slovenija

Vetrolom na Koroškem.

Foto: Žiga Bačnar / Meteoinfo Slovenija

Okoli 18. ure so nad goratimi predeli ob meji z Avstrijo začele nastajati nevihte, ki so se nato počasi širile nad ravninske predele Koroške in Štajerske ter začele povzročati težave. Nekaj neviht je danes nastalo tudi v osrednji Sloveniji, kasneje pa se je nevihtno dogajanje ob višinskem severozahodniku začelo širiti proti jugovzhodu države. Glavno nevihtno dogajanje se bo čez Slovenijo pomikalo predvidoma do 22. ure, potem pa se bo ozračje počasi umirilo.

Spremljajte radarsko sliko padavin in se pred prihodom neurij umaknite na varno. Vozniki, zaradi varnosti vseh udeležencev v prometu ne ustavljajte pod nadvozi.

Vetrolom, toča, poplavljene kleti

Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje so morali gasilci posredovati predvsem na vzhodu države. Na Koroškem je težave povzročal močan veter. Kot je na Facebook strani objavil Arso, so ob nevihtah v zadnjih urah izmerili nekaj zelo močnih sunkov vetra, najmočnejše na Koroškem, pri čemer je v Šmartnem pri Slovenj Gradcu meteorološka postaja izmerila sunek 88 kilometrov na uro. Podiralo je drevesa, ponekod so brez elektrike, na širšem območju Mežiške doline je ponekod padala tudi toča.

V Celju je močan veter podiral drevesa in lomil vejevje, ki je ogrožalo mimoidoče. Na terenu so gasilci, ki odstranjujejo posledice neurja. Tudi v Mariboru in Kungoti so gasilci razžagali in odstranili podrto drevo, v Komnu so odstranili štiri podrta drevesa, ki so ovirala promet, v Lenartu pa so odstranili podrta drevesa, pokrili odkrite strehe ter izčrpali vodo iz zalite kleti, je poročala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Posnetek zaslona, ki prikazuje številne intervencije v krajih, ki so jih zajela neurja. Foto: Posnetek zaslona / SPIN | Foto: Posnetek zaslona, ki prikazuje številne intervencije v krajih, ki so jih zajela neurja. Foto: Posnetek zaslona / SPIN

Lokalno nalivi, nevihtni piš in ponekod tudi debelejša toča

Glavno nevarnost bodo spet predstavljali sunki nevihtnega piša in močnejši, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi. V kratkem času lahko pade več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. Ob tem lahko hitro narastejo in poplavijo hudourniški vodotoki in meteorne vode.

Nevihtni oblaki v celjski regiji.  | Foto: Bralec Nevihtni oblaki v celjski regiji. Foto: Bralec

Zelo verjeten je bil tudi pojav toče, ki je bila zaradi velike količine razpoložljive konvektivne potencialne energije lokalno tudi precej debela. 

Napovedi o toči so se uresničile:

Toča na Koroškem | Foto: Koroška čveka/Meteoinfo Slovenija Toča na Koroškem Foto: Koroška čveka/Meteoinfo Slovenija

Toča na Koroškem | Foto: Koroška čveka/Meteoinfo Slovenija Toča na Koroškem Foto: Koroška čveka/Meteoinfo Slovenija

V Zasavju je na cesto medtem padlo kamenje:

Glavno nevihtno dogajanje se je čez Slovenijo pomikalo med 18. in 22. uro, potem pa se je ozračje počasi začelo umirjati.

Kaj nas čaka za konec tedna

V večjem delu Slovenije je bilo tudi danes vroče s temperaturami od 28 do 32 stopinj Celzija.

Tudi jutri bo vreme spremenljivo. Več sonca bo dopoldne, več oblakov popoldne, ko lahko predvsem v severni in vzhodni Sloveniji spet nastanejo tudi nevihte. Vseeno ne pričakujemo, da bodo tako intenzivne kot včerajšnje in predvidoma današnje. V nedeljo bodo sončna obdobja nekoliko daljša, vendar lahko tu in tam še nastane kakšna nevihta.

V prvi polovici prihodnjega tedna bo v ozračju bolj stabilno. Prevladovalo bo sončno in vroče vreme. Sredi tedna se bodo temperature znova približale 35 stopinjam.

Radar
Novice Huda nevihta prešla Slovenijo #video
Nevihta
Novice Posledice nočnega neurja: strela udarila v hišo, zalilo zdravstveni dom, sprožil se je plaz