Sobota,
5. 9. 2015,
21.35

Osveženo pred

8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Siolov žarek cerebralna paraliza fizioterapija

Sobota, 5. 9. 2015, 21.35

8 mesecev

Deklica, ki očara z nasmehom, potrebuje vašo pomoč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
To je zgodba o Brini. O situaciji, ki se lahko zgodi vsakomur od nas. Ko te življenje iz srednjega razreda potisne na družbeno dno. Kako lahko pomagamo?

Zgodba govori o Brini S., štiriletni deklici, ki s svojo radostjo in nalezljivim nasmeškom, ki bo čez nekaj let še kako obračal glave, pritegne pozornost.

Na fotografijah je nasmejana, zvedava, skratka srečna, v ozadju pa se skriva marsikaj. Tudi hude življenjske tegobe, ki preizkušajo njeno mamo Špelo in očeta, ki se kljub izredno slabi finančni situaciji na vse pretege trudita, da bi deklici pomagala, kakor najbolje znata.

Brez terapij bo cerebralna paraliza pustila še večje posledice

Brina se je rodila (deset tednov pred rokom s kopico zapletov v počitniškem Umagu) s cerebralno paralizo, ki je najbolj prizadela levo stran njenega telesa. To pomeni, da potrebuje konstantne terapije. Te pa seveda stanejo.

Brez njih napredka ne bo, se boji njena mama, po izobrazbi modna oblikovalka, ki je že pred tremi leti ostala brez službe, pred časom pa še brez avta. Kar se morda sliši kot nekaj povsem banalnega in nepomembnega, je ob poznavanju družinskih razmer - Brino je treba voziti na terapije zunaj prestolnice (živijo v bližini Medvod) - vitalnega pomena.

Brez denarja pač ne gre

Mama se med pogovorom večkrat zlomi. Breme življenja je kljub dvema sončkoma v družini, poleg Brine jih razveseljuje še petletni sin Maj, včasih preprosto pretežko.

Ne gre toliko to, da se je deklica rodila z neozdravljivo okvaro, cerebralno paralizo, ki se jo lahko le lajša, povsem ozdraviti pa se take stopnje ne more, ne, težje je biti brez sredstev. Brez denarja, kaj bi skrivali.

"Država nam krije le uro nevrofizioterapije in delovne terapije - Brina se tam uči ravnanja s predmeti, hranjenje in podobno - tedensko. To je vse, vse drugo moramo plačati sami. To pa stane. Vsak obisk stane med 30 in 40 evri, ki pa jih mi nimamo," je iskrena sogovornica, ki je poštena tudi glede stanovanja, v katerem živijo, in pohištva, izdelanega po meri, ki ga imajo.

"Vem, da je videti lepo na pogled, a to so še ostanki iz časov našega prejšnjega življenja, a od tega ne moremo živeti. Ne morem jesti omar," pravi Špela, ki priznava, da so jim rubežniki že marsikaj odnesli iz hiše.

Brez terapij ne bo napredka

Denar je res sveta vladar oziroma je tisti, ki na nek način kupi zdravje, ali pa vsaj pot do njegove bližine.

Pacientom, kot že rečeno, pripada le ena ura fizioterapije na teden, kar je po oceni Brinine mame odločno premalo. "Ko smo še imeli denar, smo Brino vozili na terapije v Zagreb (tja, kjer se zdaj zdravita tudi dvojčka Enej in Anže, o katerih smo pa Planet Siol.net že pisali), kjer je ura terapije pol cenejša kot v Sloveniji. Obiskovala je tudi hipoterapijo (terapijo s konji) in ure plavanja po metodi halliwick, kar je prineslo velik napredek. Ker tega bremena finančno ne zmoremo, bo zato trpel tudi Brinin napredek," se boji Brinina mama.

Kot kaže je njen strah upravičen, saj je stagniranje v Brininem razvoju opazila tudi delovna terapevtka, pri kateri se deklica seznanja z dejavnostmi, ki ji bodo olajšale vsakdanje življenje. Od zlaganja pešk do igre s peskom in podobno.

Srečanje z Anito Ogulin ji je vlilo upanje

Družina se trudi po svoje. Ko se je zdelo, da so se proti njim zarotile prav vse negativne sile tega sveta, se je Špela zlomila. Tega ne skriva. Tako kot ne skriva solz, ki ji nenehno silijo v oči.

"Nisem videla drugega izhoda kot to, da se obrnem direktno na gospo Anito Ogulin in Zvezo prijateljev mladine Ljubljana – Polje in zaprosim za pomoč," se spominja nekega zgodnjepoletnega dne letošnjega leta, ki ji je vendarle vlil trohico upanja, da pa vse vendarle ni tako črno, kot se je dolgo zdelo.

"Dobili smo nekaj hrane, oblačil, pa tudi prijazna beseda in nasvet sta mi pomenila ogromno," pravi. To, da je na dan našega obiska gospa, ki je prej niso poznali, za plačilo Brininih terapij prinesla ves denar, ki ga je zbrala za praznovanje 60. rojstnega dne, pove veliko o ljudeh, ki še vedno želijo pomagati. Pri tej debati nihče od nas ni ostal suhih oči.

Družini je nekaj časa pomagal tudi Rotary klub iz Brnika, ki je financiral pet ur delovne terapije mesečno, pomaga jim občina in center za socialno delo, zdaj pa pozivamo vas, da pomagate tudi vi. Če vam denarnica to dopušča, seveda. Največ lahko storite s sredstvi, pa tudi spodbudna beseda jim bo pomenila ogromno.

Brina, ki jo v kratkem čaka posebna operacija (ritozonomija – SDR operacija, ki bo odvzela del spasičnosti oziroma zakrčenosti), potrebuje terapije. Veliko njih. Še posebej intenzivne, resnično vsak dan, bi morale biti takoj po operaciji v ZDA.

Ko te družba zavrača

Pa še ena stvar je, ki boli. To, da jih družba zavrača. "Nekoč smo bili v družbi sprejeti, no, danes nas ta ista družba zavrača. In to samo zato, ker nimamo ničesar," pravi Špela. Trenutno živijo od otroškega dodatka in sredstev, ki jih dobijo za Brinino nego.

Denar je, pa zapišimo še enkrat, res sveta vladar. Žal. Če želite pomagati, lahko sredstva za financiranje Brininih terapij nakažete na račun Zveze prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje.

Mama Špela je vsem, ki ste ali še boste njeni družini priskočili na pomoč, izredno hvaležna.