Četrtek,
11. 7. 2024,
7.14

Osveženo pred

2 tedna, 2 dneva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53
matura

Natisni članek

Četrtek, 11. 7. 2024, 7.14

2 tedna, 2 dneva

Na splošni maturi uspešnih 92 odstotkov kandidatov, na poklicni 90,2 odstotka #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,53

Od skupno 6.294 kandidatk in kandidatov, ki so na 80 šolah v spomladanskem roku opravljali splošno maturo, je bilo uspešnih 92 odstotkov. Poklicno maturo je na 142 šolah od 8.204 kandidatk in kandidatov uspešno opravilo 90,2 odstotka. Na splošni maturi je vse točke doseglo 20 kandidatov, na poklicni 76, so danes sporočili na novinarski konferenci.

Minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda je na novinarski konferenci, na kateri so predstavili rezultate letošnje mature, pojasnil, da se delež uspešnih na maturi v zadnjih treh letih niso kaj bistveno spreminjali. To dokazuje, da je matura stabilno preverjanje znanja, je prepričan.

Vseh 45 točk so dosegli štirje kandidati

Mednarodno maturo, ki poteka na štirih gimnazijah, je opravljalo skupaj 73 dijakov iz Slovenije in 48 tujcev. Med njimi jih je kar 47 zlatih maturantov, kar pomeni, da so na mednarodni maturi dosegli vsaj 40 od skupaj 45 točk. Izjemen uspeh, torej vseh 45 točk, so dosegli štirje kandidati, je dejal Felda.

Predsednica državne komisije za splošno maturo Marina Tavčar Krajnc je na novinarski konferenci pojasnila, da na letošnji splošni maturi kršitev izpitne tajnosti niso zabeležili, kar kaže, da je sistem deloval tako, kakor mora delovati. Danes predstavljeni rezultati so objektivni in verodostojni, kolikor je to na pedagoškem področju mogoče, meni.

Elektronski vpogledi v rezultate splošne mature

Kot je pojasnil direktor Državnega izpitnega centra (DIC) Darko Zupanc, lahko maturanti od 7. ure zjutraj vidijo svoj rezultat, začeli pa so teči tudi elektronski vpogledi, kjer lahko vidijo svoje izdelke, koliko točk jim je kje manjka in podobno.

V prvih desetih minutah je rezultate pogledala polovica, do 8. ure skoraj 72 odstotkov. E-vpogledi v izpitno dokumentacijo in oddaja e-ugovora na oceno oziroma na način izračuna izpitne ocene bodo trajali tri delovne dni, in sicer do ponedeljka. Kandidati, ki niso bili uspešni, se lahko na jesenski rok prijavijo najkasneje do petka.

Osrednji del se je začel 29. maja

Osrednji del spomladanskega roka splošne in poklicne mature se je začel 29. maja s pisnim izpitom iz tujega oz. maternega jezika. Splošno maturo je na 82 šolah prvič opravljalo več kot 6.400 dijakov, poklicno pa na 140 srednjih šolah in drugih izobraževalnih organizacijah več kot devet tisoč kandidatov.

Dijaki, ki želijo s poklicno maturo nadaljevati študij na univerzi, so morali opraviti še izpit iz posameznega predmeta splošne mature. Po podatkih Državnega izpitnega centra se je na dodatni maturitetni izpit prijavilo 1.773 kandidatov.

Matura
Novice Izpit iz materinščine uvod v splošno in poklicno maturo
Parada ljubljanskih maturantov
Novice Tudi letos maturanti na ulicah zaplesali četvorko #foto #video
Matura
Novice V gimnazijah začetek splošne mature, v osnovnih šolah nacionalno preverjanje znanja