Sreda,
4. 9. 2019,
13.15

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,59

51

Damijan Janković Zoran Janković Electa

Natisni članek

Sreda, 4. 9. 2019, 13.15

4 leta, 10 mesecev

Odpis dolgov: Damijan Janković v studiu Planeta

Kako Damijan Janković odgovarja na očitke o odpisu dolgov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 9,59

51

Sodišče je v zadnjih letih trem podjetjem v lasti družine Janković, Electi Inženiringu in Electi Naložbam, prejšnji teden pa še Electi Holdingu, odpisalo skoraj 29 milijonov evrov dolga. Damijan Janković je v studiu oddaje Planet odgovarjal na očitke razjarjenih Slovencev. Priznal je, da je podjetje Electa Holding še vedno dolguje del posojila Zoranu Jankoviću in da poslovna povezava tako obstaja.

Po nedavnem razkritju Siol.net, da je družina Janković na sodišču tudi drugič premagala upnike in je tik pred uresničitvijo načrta o odpisu 29 milijonov evrov dolgov, je na domačih spletnih družbenih omrežjih završalo.

Zgražali so se nad tem, kako politični in gospodarski eliti uspeva na videz nemogoče. S pomočjo dobro plačanih pravnikov najdejo in nato izkoriščajo luknje v zakonih. Spraševali so se tudi, ali so bila pravila nemara že vnaprej pripravljena za pomoč izbrancem.

Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića za vroče
Novice To so odgovorni, da se je družina Janković rešila milijonskih dolgov

Danes je v studiu oddaje Planet 18 na vprašanja odgovarjal Damijan Janković, ki je s svojim bratom Juretom uradni lastnik podjetja Electa Holding.

Poslovna povezava z Zoranom Jankovićem vendarle obstaja

Družina Janković sicer ves čas ponavlja, da Zoran Janković z Electo od leta 2004 nima nič. A organi pregona in davčni inšpektorji ugotavljajo, da je občina spreminjala namembnost zemljišč v lasti Electe, jim s tem bistveno dvigovala ceno, Electa pa je potem Zoranu Jankoviću nakazala tri milijone evrov.

Zoran Janković
Novice Da Janković od leta 2004 nima nič z Electo?

Damijan Janković je v oddaji pojasnil, da so poslovne povezave med Electo in Zoranom Jankovićem obstajale do takrat, dokler mu Electa ni vrnila posojila. Potrdil je tudi, da poslovna povezava med krovno družbo Electo Holding in Zoranom Jankovićem obstaja tako, da Electa Holding še vedno dolguje del posojila Zoranu Jankoviću iz leta 2004. "Poslovna povezava v tem smislu obstaja," je potrdil Damijan Janković.

Ne ve, zakaj bi se počutil privilegiranega

Dodal je, "da mu je žal, da se politizira povsem gospodarski postopek družbe, ki ga ureja zakonodaja". Na vprašanje, ali se počuti privilegiranega, odgovarja, da ne ve, zaradi česa bi se tako počutil.

Damijan Janković | Foto: Planet TV Foto: Planet TV

Na vprašanje, ali si je največjega upnika ustvaril kar sam, Damijan Janković odgovarja, "da se upnika ne da ustvariti". Pojasnil je, da so družbe v lasti njegovega osebnega prijatelja Jana Beca od družbe Heta realno odkupile večji del realnih terjatev do skupine Electa. "Bec v tem poslu vidi priložnost zaslužka," je dejal. Gre za Jana Beca, ki je v preteklosti vodil enega od Electinih hotelov in doniral v županski kampanji Zorana Jankovića.

"V gospodarski krizi ni padla le Electa, temveč tudi globalni igralci"

Damijan Janković je še priznal, da gre pri odpisu omenjenega dolga za težko predstavljiv znesek za marsikaterega Slovenca. "Pri poslih, kot jih je imela skupina Electa, so mogoči veliki dobički in tudi velike izgube. V gospodarski krizi ni padla le Electa, temveč tudi nekateri globalni igralci," je poudaril.

Ne počuti se kot zmagovalec

Na vprašanje, ali se počuti kot zmagovalec, pa je odvrnil, da "absolutno ne. Če bi imel pred desetletjem toliko znanja, kot ga imam danes, bi marsikatero potezo povlekel drugače".

zoran janković | Foto: STA , Foto: STA ,

Electa Holding je krovno podjetje družine Janković. Njegovo glavno premoženje je družba Electa, ki se ukvarja z investicijskim inženiringom. V preteklosti je med drugim gradilo trgovska središča Mercatorja, tudi v času, ko je bil zdajšnji župan Ljubljane ter oče Damijana in Jureta Zoran Janković predsednik njegove uprave.

Planet ob 18.00. Planet. Pasica. | Foto:

Damijan Janković
Novice Družini Janković tudi v drugo odpisali milijonske dolgove