Tina Vovk

Sreda,
3. 1. 2018,
16.24

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

petarde policija globa

Sreda, 3. 1. 2018, 16.24

6 let, 3 mesece

Če danes vržete petardo, ste lahko ob 1.200 evrov

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
petarde | Foto STA

Foto: STA

Z včerajšnjim zadnjim dnem novoletnih praznikov se je končalo tudi obdobje, ko je dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev. Kazni za prekrške so lahko visoke.

Prodaja in uporaba pirotehničnih izdelkov sta dovoljeni vse leto, razen izdelkov, katerih glavni učinek je pok. Ti so podvrženi strožjemu režimu, tako pri prodaji kot pri uporabi.

Prodaja ognjemetnih izdelkov kategorije F1, katerih glavni učinek je pok (pokajoče žabice, pok vrvica, pokajoče kroglice), je fizičnim osebam dovoljena od 19. do 31. decembra, njihova uporaba pa od 26. decembra do vključno 2. januarja.

V tem obdobju sta tako dovoljena nakup in uporaba zgolj izdelkov kategorije F1, medtem ko so od leta 2008 tudi v tem prazničnem obdobju strogo prepovedane prodaja, posest in uporaba pirotehničnih izdelkov kategorij F2 in F3, katerih glavni učinek je pok (gre za petarde različnih oblik in moči).

Ne veste, v katero kategoriji spada pirotehnični izdelek? Oglejte si video!

Fizičnim osebam so prepovedane tudi predelava pirotehničnih izdelkov zaradi povečanega učinka in posest takih izdelkov, uporaba pirotehničnih izdelkov v drugih predmetih, lastna izdelava pirotehničnih izdelkov ali zmesi in posest takih izdelkov ter preprodaja pirotehničnih izdelkov.

Od danes ste tako lahko oglobljeni tudi za uporabo v prazničnem obdobju sicer dovoljenih pirotehničnih izdelkov kategorije 1. Globa za prekršek znaša od 400 do 1.200 evrov. Poleg tega se pri tem odvzame pirotehnični izdelek.

Lani z globami do 51 tisočakov

Lani so obravnavali 129 kršitev po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih (Zepi) in zasegli več kot 170 tisoč kosov pirotehničnih izdelkov. Glede na prekrškovno pravo to pomeni 129-krat 400 evrov, kar je skupaj 51.600 evrov, so nam pojasnili na policiji. Če hitri postopek ni dovoljen (mladoletni storilci prekrškov) in če je vloženo pravno sredstvo, o tem odločajo sodišča za prekrške prve in druge stopnje. Ta imajo možnost izreči razpon kazenske sankcije, so nam še pojasnili na policiji.

Koliko glob so predpisali letos, še ni znano, podatki bodo na voljo predvidoma konec februarja. Znano je, da inšpektorat za notranje zadeve pri trgovcih ni ugotovil oziroma zaznal kršitev glede prodaje pirotehničnih sredstev, ki se je končala 31. decembra lani.

Še vedno preveč poškodb

Med lanskimi božično-novoletni prazniki je policija obravnavala šest primerov poškodb zaradi pirotehnike, od tega pet pri mladoletnih osebah. Pri tem sta dva mladoletnika utrpela hude poškodbe. Pri lažjih poškodbah je šlo za poškodbe oči, sluha in rok (opekline). Posledica pri hudi poškodbi je bila amputacija dlani in prstov.

Lani so policisti obravnavali tudi 42 poškodovanj premoženja (predvsem poškodb zabojnikov za smeti, nabiralnikov in okenskih stekel).