Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 5. 2022,
14.12

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Janko Boštjančič pilot Park vojaške zgodovine druga svetovna vojna Brkini Spitfire Suhorje Royal Air Force

Četrtek, 5. 5. 2022, 14.12

1 leto, 11 mesecev

Vez vasice Suhorje na Brkinih in britanskega vojaškega letalstva

Brkinska vasica se s častmi spominja britanskega herojskega pilota

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Suhorje 2022 | Življenje mladega britanskega pilota, klicali so ga Teddy, se je le nekaj dni pred koncem druge svetovne vojne tragično sklenilo na brkinskih gričih pri vasici Suhorje. | Foto Ana Čič, Park vojaške zgodovine

Življenje mladega britanskega pilota, klicali so ga Teddy, se je le nekaj dni pred koncem druge svetovne vojne tragično sklenilo na brkinskih gričih pri vasici Suhorje.

Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine

Tudi letos so pri vasici Suhorje nedaleč od Pivke zaznamovali obletnico strmoglavljenja letala britanskega kraljevega letalstva, to je tam 29. aprila 1945 končalo svojo bojno in življenjsko pot.

"Kot osrednji vojaški muzej v Republiki Sloveniji veliko časa in energije posvečamo proučevanju nesreč zavezniških letal na območju Slovenije v drugi svetovni vojni, zato odločitev, da postavimo spomenik na lokaciji strmoglavljenja letala, ki je najbližja našemu muzeju, ni bila težka," je na slovesnosti ob spomeniku povedal direktor Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič.

Park vojaške zgodovine, Pivka
Novice Prvi ciljni letalski napad na Ljubljano: na ižanki rešili ostanke znamenitega britanskega letala #foto #video

Zadnja smrtna žrtev slovite britanske letalske enote

V tej letalski nesreči je življenje izgubil 21-letni pilot letala Spitfire iz 249. eskadrilje britanskih kraljevih letalskih sil narednik Edmund Ramsbotham, ki so ga še bolj poznali po vzdevku Teddy.

Zgodba, ki povezuje Suhorje in britansko vojaško letalstvo. | Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine Zgodba, ki povezuje Suhorje in britansko vojaško letalstvo. Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine

Njegova enota je bila ustanovljena avgusta 1918, zaslovela pa je predvsem med drugo svetovno vojno, sprva v bitki za Britanijo, nato pa še nad Malto, Sicilijo, Italijo, Albanijo, Balkanskim polotokom in prav ob koncu vojne nad slovenskim ozemljem. Prav Teddy je bil zadnja smrtna žrtev te slovite enote v času druge svetovne vojne.

Mil Mi-8
Novice "Vrčka" so tako dobro skrili, da ga agresorju ni uspelo najti

Pomagal je pri končni osvoboditvi slovenskega ozemlja

Te zadnje dni aprila 1945 so imeli Nemci v tem delu Slovenije, čeprav je bil velik del Evrope že osvobojen, še vedno razporejene precej močne enote. Britanska lovska letala so pomagala partizanom pri oviranju oskrbe ter premiku nemških enot in njihovih partizanov.

Britansko vojaško letalo Spitfire | Foto: Park vojaške zgodovine Britansko vojaško letalo Spitfire Foto: Park vojaške zgodovine

Tako je tudi narednik 29. dneva v tistem mesecu poletel z letališča Canne na jugu Italije in se po oskrbi z gorivom na letališču Prkos nekaj kilometrov vzhodno od Zadra odpravil proti Trstu in iskal sovražnikove enote.

Utrinek z letošnje slovesnosti v čast "Teddyju" na Suhorju | Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine Utrinek z letošnje slovesnosti v čast "Teddyju" na Suhorju Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine

Vaščani so dostojno poskrbeli za truplo

Ob vrnitvi je v nizkem preletu napadel sovražnikov tovornjak s strelivom, a je eksplozija tovornjaka zadela tudi letalo, ki je zato kmalu strmoglavilo.

Vaščani Suhorja so truplo mladega britanskega pilota dostojno pokopali na vaškem pokopališču, a so kmalu po koncu druge svetovne vojne britanske vojaške oblasti Teddyjeve posmrtne ostanke prekopale na vojaško pokopališče v Beogradu, kjer počivajo še danes.

"Ideja kipa je v istem kamnu izraziti žrtev, življenjsko moč pilota, nesrečne okoliščine in hvaležnost njemu in njegovemu dejanju. Bojevanje za pravičen cilj v popolnoma tujih krajih in žrtvovanje vsega, kar človek ima, življenja, krajane Suhorja še zdaj navdihuje in jim vzbuja hvaležnost ter sočutje," je zapisal akademski kipar Jurij Smole, avtor kipa na Suhorju v podobi repa letala. | Foto: Park vojaške zgodovine "Ideja kipa je v istem kamnu izraziti žrtev, življenjsko moč pilota, nesrečne okoliščine in hvaležnost njemu in njegovemu dejanju. Bojevanje za pravičen cilj v popolnoma tujih krajih in žrtvovanje vsega, kar človek ima, življenja, krajane Suhorja še zdaj navdihuje in jim vzbuja hvaležnost ter sočutje," je zapisal akademski kipar Jurij Smole, avtor kipa na Suhorju v podobi repa letala. Foto: Park vojaške zgodovine

Leto, ko za svobodno Evropo ponovno padajo življenja

Na Suhorju je spomin na mladega pilota in njegovo tragično smrt v njihovem kraju ob koncu vojne ostal živ in globok, zato ne preseneča, da so ob 75-letnici uresničili svojo pobudo za postavitev spomenika.

policijski helikopter AB-212
Novice Rešil je številna življenja in gradil, kjer je najtežje, zdaj pa dobil svoje častno mesto #video

Letos, ko na evropskem ozemlju ponovno divja vojna in jemlje življenja za svobodno Evropo, je sporočilo tega spomenika še močnejše, je zbranim britanskim in slovenskim gostom, med drugim veleposlanici Združenega kraljestva v Sloveniji Tiffany Sadler in britanskemu obrambnemu atašeju Christopherju Dayu, na slovesnosti povedal Boštjančič.

Direktor pivškega Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič | Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine Direktor pivškega Parka vojaške zgodovine Janko Boštjančič Foto: Ana Čič, Park vojaške zgodovine