Branka Grbin

Sobota,
6. 5. 2017,
17.59

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78

Natisni članek

tujci v Sloveniji Velika Britanija Dan Bendall

Sobota, 6. 5. 2017, 17.59

6 let, 7 mesecev

Tujec v Sloveniji

Britanec v Sloveniji, ki naše dežele ne bi zamenjal za nobeno na svetu

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,78
Dan Bendall | Foto Osebni arhiv

Foto: Osebni arhiv

Dan Bendall je Britanec, ki že enajst let živi in dela v Sloveniji. Našo majhno deželo imenuje svoj dom in pravi, da je za zdaj ne bi zamenjal za nič na svetu. Pri Slovencih najbolj občuduje privrženost naravi in aktivnosti v njej, v minus pa nam šteje medsebojno nevoščljivost in dejstvo, da drug drugemu težko privoščimo srečo in uspeh.

Ko je še živel v Londonu, velemestu, ki ga opisuje kot velikega, stalno v pogonu in zelo mednarodnega, je deset let delal v oglaševalskih vodah. Bil je uspešen, a je moral za to trdo garati, pravi. "Šlo mi je dobro in kariero je bilo težko pustiti za sabo, vendar moraš tam za uspeh ves čas trdo garati. Veliko je konkurence in pritiska na delovnem mestu, stroški življenja so zelo visoki, kar s seboj prinese veliko pritiska."

A na London je še vedno zelo navezan, navsezadnje je to kraj, kjer je preživljal otroštvo, kjer živi njegova družina in večina prijateljev. Stare prijatelje in družino, ki jih zelo pogreša, obišče približno trikrat na leto. Zaveda se tudi, da je za seboj pustil življenje v enem od najbolj razburljivih in dinamičnih mest na svetu, ki ga opisuje kot živahno, vodilno in globalno.

Dan v avstrijskem Gerlitznu | Foto: Osebni arhiv Dan v avstrijskem Gerlitznu Foto: Osebni arhiv

Želel si je boljše razmerje med delom in prostim časom

S Slovenijo se je prvič seznaznil prav v Londonu, kjer je spoznal Ljubljančanko, svojo zdajšnjo ženo, Pio. Pia je v Londonu ustanovila podjetje, ki je pomagalo tamkajšnjim podjetjem s poslovanjem s slovenskimi, vodila je tudi šolo slovenskega jezika. Postopno je vse več strank zanimalo vlaganje v nepremičnine v Sloveniji, zato sta se po štirih letih odločila za selitev. Tukaj sta ustanovila podjetje Think Slovenia, ki povezuje storitve prodaje in nakupa nepremičnin na turistično zanimivih lokacijah s ponudbo teh za oddajo v turistične namene. "Bila je poslovna odločitev in hkrati tudi življenjska izbira, da bi lahko bolje uravnotežila službo z zasebnim življenjem, hotela sva tudi uživati v slovenski naravi, gorah in obali," razlaga Dan.

Leta 2006, enajst let po tem, ko je Slovenijo prvič obiskal, se je sem tudi priselil, a je potreboval kar nekaj let, da se je ustalil in bil povsem odločen o tukajšnji prihodnosti. Zdaj, naslednjih enajst let po tem, imata s Pio dva otroka, dvojčka, ki obiskujeta ljubljanski vrtec in Dan Sloveniji pravi dom. Osvojil je tudi slovenščino. "Govorim skoraj tekoče. Potreboval sem kar nekaj časa, a se je vsekakor izplačalo. Seveda pa še vedno delam napake pri slovnici in koncih stavkov."

V svoji pisarni ... | Foto: Osebni arhiv V svoji pisarni ... Foto: Osebni arhiv

Narava se mu zdi spektakularna

Veliko Britanijo je bilo težko pustiti za seboj, dodaja, a ker jima je Slovenija ponudila boljšo poslovno priložnost, hkrati pa je tudi varnejša, čistejša in mirnejša, mu ni bilo težko. "Ima fantastične pogoje za vzgojo otrok, odlično razmerje med službo in prostim časom, ter zelo dostopno naravo; Alpe in obala sta praktično pred domačimi vrati." Poleg tega mu je selitev predstavljala nekakšno avanturo. "Priložnost, da naredim nekaj neobičajnega, v primerjavi s tistim, kar so počeli moji prijatelji."

Slovenijo opisuje s samimi presežniki in najprej pohvali, kako varna in mirna država je; to ceni še toliko bolj, ker se jim je med prijatelji v Londonu zaradi varnosti zgodila tragedija.

"Všeč mi je, kako so ljudje povezani z naravo, da se radi gibljejo in si vzamejo čas za svoje interese in športne aktivnosti." Naravo opisuje kot spektakularno, za katero se zelo lepo skrbi in jo ljudje spoštujejo. Navdušen je tudi nad tem, kako dobro delujejo vrtci, in nad prednostjo manjših mest, ki prinašajo manj prometa, a je kmalu spoznal tudi slabost tega: "Včasih se zdi zelo majhno in težko je biti anonimen - vsi poznajo vse!" Na vprašanje, v čem se mu zdi Slovenija boljša od Velike Britanije, pa odgovarja: "Nikjer ni popolno, a mislim, da je Slovenija na zelo dobri poti in ima zelo pozitivno prihodnost."

Med pohodom na Mangartsko sedlo | Foto: Osebni arhiv Med pohodom na Mangartsko sedlo Foto: Osebni arhiv

Slovenci včasih raje privoščijo neuspeh kot uspeh

Med minuse nam šteje zapleteno birokracijo in veliko ovir pri ustanovitvi in vodenju podjetja, prav tako meni, da bi lahko bile številne storitve za stranke precej boljše. A opaža, da se tudi to obrača na boljše. "Mislim, da se Slovenija razvija v pozitivni smeri in država zelo dobro skrbi za naravo, ki je eden najmočnejših slovenskih draguljev." Opaža tudi, da postaja bolj mednarodna in svobodomiselna.

Pri ljudeh pa je spoznal, da so Slovenci včasih radi nevoščjivi drug do drugega in da sočloveku namesto uspeha raje privoščijo neuspeh. "Ampak ker sam nisem Slovenec, se mi zdi, da sem v tem smislu precej zaščiten, saj so Slovenci na splošno zelo prijazni do tujcev in gostov v njihovi deželi." Zase upa, da je po nas povzel dobre navade (ljubezen do narave) in ne slabih.

Za Britance pravi, da so resda zelo vljudni in zadržani ter da se ne izražajo tako neposredno kot Slovenci, vendar je njihova vljudnost v filmih velikokrat pretirana. "Način, na kakršnega se prikazuje v filmih, je velikokrat pretiran!"

Svojim prijateljem Britancem Slovenijo predstavi celostno, tako pluse kot minuse, a jo vsi zelo radi obiščejo, pravi. "Najini prijatelji so postali veliki oboževalci Slovenije in najinega podjetja. Zelo lepo je, da lahko navdušenje do Slovenije deliva z drugimi, še posebej, če ne vedo veliko o njej in so po prvem obisku vedno zelo pozitivno presenečeni."

"Velika Britanija bo obžalovala brexit"

Dan meni, da se zanj življenje v Sloveniji po brexitu ne bo kaj veliko spremenilo, pomaga že to, da je poročen s Slovenko, s katero imata otroke in da je tu zaposlen. "Upam, da bo status že živečih Britancev v EU in članov EU v Veliki Britaniji zagotovljen že v prvi fazi," razmišlja in dodaja, da brexit ni bila dobra odločitev. "Mislim, da je to nekaj, kar bo Velika Britanija obžalovala in sam v njem ne vidim veliko pozitivnih stvari ne za Veliko Britanijo ne za EU."

Na vprašanje, če kdaj razmišlja, da bi se preselil nazaj na Otok in zapustil Slovenijo, pa odgovarja: "Za zdaj je ne bi zamenjal za noben kraj na svetu!"

Osvojil je tudi naš Triglav. | Foto: Osebni arhiv Osvojil je tudi naš Triglav. Foto: Osebni arhiv

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.

Save