Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 6. 2013,
7.57

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

brezposelnost

Ponedeljek, 3. 6. 2013, 7.57

8 let, 2 meseca

Brezposelnost v Podravju še naprej narašča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Brezposelnost na območju Podravja, ki ga pokrivata mariborska in ptujska območna služba zavoda za zaposlovanje, še naprej narašča.

Konec aprila je bilo v regiji 20.882 registrirano brezposelnih, kar je za 4,8 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2012 oz. za 3,6 odstotka več kot konec preteklega leta. Stopnja brezposelnosti znaša 15,3 odstotka.

Na območju mariborskega zavoda se je stopnja registrirane brezposelnosti v zadnjem letu dvignila za 4,7 odstotka, kar pomeni, da je delo iskalo 16.289 ljudi. Še precej slabše je v Mestni občini Maribor, ki je aprila beležila že 18,5-odstotno brezposelnost, slika pa se bo v maju zagotovo še poslabšala, tudi po zaslugi na novo prijavljenih iz Mariborske livarne Maribor.

V zadnjih mesecih celo nad 17 odstotkov "Zadnje štiri mesece je stopnja brezposelnosti v Mariboru nad 17 odstotkov, kar mesto uvršča med območja z visoko brezposelnostjo in je v skladu z uredbo o izvajanju ukrepov endogene regionalne politike upravičeno tudi do posebnih ukrepov," je povedala direktorica mariborskega zavoda Mateja Muršak in dodala, da so z drugimi lokalnimi partnerji v koordinaciji Mariborske razvojne agencije sodelovali pri pripravi dodatnih začasnih ukrepov podpore s strani države.

Sicer pa so delodajalci na območju Zgornjega Podravja od začetka letošnjega leta prijavili za skoraj 7000 delovnih mest, velika večina med njimi za določen čas. Največ je bilo v tem času povpraševanja po varilcih, orodjarjih, ključavničarjih, pa tudi po zidarjih, prodajalcih, voznikih, elektroinštalaterjih, natakarjih.

Manj kritično na Ptujskem Na ptujskem območju so razmere manj kritične, saj je stopnja brezposelnosti v regiji prvič doslej padla pod državno povprečje. Vendar pa je direktor tamkajšnjega zavoda Tomaž Žirovnik ob tem pojasnil, da je v bistvu bolj naraslo slovensko povprečje kot pa je upadla stopnja na njihovem območju.

Aprila je bilo tako na tem območju registriranih 4770 brezposelnih, kar je tri odstotke več kot lani v tem času. Stopnja brezposelnosti je tako znašala 13,3 odstotka, medtem ko je bilo državno povprečje takrat 13,4 odstotka.

Črno sliko rešuje zaposlovanje v Avstriji "Podatki o stopnji brezposelnosti pa so le en del zgodbe. V zadnjih petih letih je tako brezposelnost v celotnem Podravju narasla za več kot 7000 ljudi, še bolj tragičen del zgodbe pa je podatek o tem, da smo v zadnjih petih letih izgubili okoli 18.000 delovnih mest," je opozoril Žirovnik in ob tem dodal, da je regija kar se tiče brezposelnosti ta trenutek približno na ravni izpred desetih let. Trend se še vedno ne obrača navzgor, še bolj črno sliko pa vsaj nekoliko rešuje čezmejno zaposlovanje, predvsem v sosednji Avstriji.

Ne spreglejte