Sreda,
8. 5. 2013,
16.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Alenka Bratušek mladi šolstvo izobraževanje

Sreda, 8. 5. 2013, 16.10

8 let

Bratuškova: Prihodnost Slovenije je v mladih, ki znajo izkoristiti priložnosti (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Medtem ko mnogo kazalcev kaže na naš upad na različnih področjih, smo s pomočjo vseh, ki delujejo v šolstvu, še vedno zelo visoko na evropski lestvici, je poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Prihodnost Slovenije po njenih besedah leži na mladih, ki znajo izkoristiti priložnosti, je na srečanju v organizaciji centra CEED Slovenija poudarila predsednica vlade Alenka Bratušek.

Bratuškova je na srečanju uvodoma dejala, da mora v družbi ponovno v ospredje stopiti fraza, da na mladih svet stoji. "Mladi, ki so pogumni, podjetni in kreativni, se lahko kosajo z vsemi vrstniki po svetu," je poudarila.

"Slovenija potrebuje novo generacijo, ki bo ustvarjalna in bo znala povezovati znanje" "Zgolj znanje za uspeh in prihodnost posameznikov in družbe žal ni več dovolj. Tudi za uspešno zaposlitev mladih nista dovolj le znanje in pridnost," je dejala. Po njenem mnenju zato Slovenija potrebuje novo generacijo, ki bo ustvarjalna, kreativna in bo znala povezovati znanje. Potrebujemo tudi samozavestne posameznike, ki znajo razmišljati in znajo biti proaktivni.

"Pomembna sta tudi vztrajnost in sposobnost učenja iz lastnih neuspehov" Predsednica vlade je izpostavila, da prihodnost Slovenije leži na skupni sposobnosti kreiranja odprtih posameznikov s socialnimi veščinami povezovanja in komunikacije, ki znajo izkoristiti priložnosti ter si upajo tvegati in prevzemajo odgovornost za svoja dejanja. Poleg tega sta po njenih besedah pomembna tudi vztrajnost in sposobnost učenja iz lastnih neuspehov. "Temu se reče podjetnost," je poudarila.

"Izobraževalni sistem mora mladim pomagati, da pridobijo na socialnih veščinah" Pri tem ima po njenem mnenju ključno vlogo tudi šolstvo. "Izobraževalni sistem mora mladim pomagati, da pridobijo na socialnih veščinah, se odprejo okolju in se povezujejo z realnim svetom," je poudarila. Prepričana je, da bi šola mladim morala omogočiti, da odrastejo v neodvisne posameznike, ki bodo lahko poskrbeli za svojo prihodnost in se uspešno soočili z novim svetom.

"Treba je spremeniti tudi šolstvo" Za to pa bo po mnenju predsednice vlade treba spremeniti tudi šolstvo. "Šole se morajo odpreti in vpeti v lokalno in mednarodno okolje," je poudarila. Ob tem je dodala, da se sama od nastopa funkcije predsednice vlade bori le za eno stvar, to je, da "bi optimistično zgrabili za vse, kar nam bo polepšalo življenje".

Srečanje z naslovom Pogumni, Kreativni, Podjetni poteka v okviru projekta CENTRES, v katerem sodeluje osem evropskih držav. Vodilni partner mednarodnega projekta je British Council, v Sloveniji pa Podjetniški center CEED Slovenija. Projekt je bil v tekočem šolskem letu pilotno izveden na treh slovenskih srednjih šolah, v njem pa je sodelovalo 30 slovenskih podjetnikov.