Ponedeljek,
2. 6. 2014,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Alenka Bratušek referendum

Ponedeljek, 2. 6. 2014, 19.24

8 let

Bratuškova pozvala volivce, naj na referendumu glasujejo "za" (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek, je ob obisku Arhiva volivke in volivce pozvala, naj se udeležijo referenduma o noveli zakona o arhivih, ki bo potekal v nedeljo.

Pozvala je tudi, naj volivke in volivci s svojim glasom za podprejo, "da bo naša zgodovina odprta in da se bomo lahko vsi skupaj začeli ukvarjati s prihodnostjo". Bratuškova, ki se je udeležila dneva odprtih vrat v Arhivu skupaj z ministroma Urošem Čuferjem in Urošem Grilcem, je poudarila, da bo Slovenija z novelo dobila moderen in evropsko primerljiv zakon.

Grilc opozoril, da se celotna razprava o arhivih zgošča okoli 0,5 odstotka vsega gradiva Minister za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Grilc, pa je opozoril, da se celotna razprava o arhivih zgošča okoli 0,5 odstotka vsega gradiva, ki ga hranijo arhivi, torej okoli gradiva Službe državne varnosti, ki je nastalo pred 17. majem 1990. Ob tem je poudaril, da novela zakona o arhivih odpravlja vse stopnje tajnosti, tako da nihče več ne bo mogel na kakršenkoli način razglasiti tega gradiva za tajno.

"Zdajšnji zakon je glede tega povozil čas že zdavnaj" Poleg tega novela omogoča celotno gradivo, ki je nastalo pred 17. majem 1990, za dostopno, je poudaril Grilc. To po njegovih navedbah pomeni, da bo dostopno postalo tudi gradivo predsedstva, sekretariatov in izvršnih svetov. Ker novela oži nabor občutljivih osebnih podatkov, bo po novem prosto dostopnega 75 odstotkov tega gradiva, po zdajšnjem zakonu pa le pet odstotkov, je še navedel.

Novela po njegovih besedah prinaša cenejšo, učinkovito hrambo elektronskega gradiva. "Zdajšnji zakon je glede tega povozil čas že zdavnaj," je dejal.

Zato Grilc poziva ljudi, naj se udeležijo referenduma 8. junija in naj glasujejo za, "da bomo s tem zagotovili, da bo arhivska zakonodaja ujela korak s časom".