SiolNET. Novice Slovenija
0,35

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bošnjak novi podpredsednik ESČP

0,35

termometer

Marko Bošnjak | Marko Bošnjak je sicer od leta 2016 zasedal mesto sodnika na ESČP.  | Foto: Matej Leskovšek
Marko Bošnjak je sicer od leta 2016 zasedal mesto sodnika na ESČP. Foto: Matej Leskovšek

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je za enega od dveh novih podpredsednikov v ponedeljek izvolilo Slovenca Marka Bošnjaka. Skupaj z drugim podpredsednikom, Georgesom Ravaranijem iz Luksemburga, bo položaj prevzel 1. novembra. ESČP je sicer v ponedeljek tudi izvolil Irko Siofro O'Leary za novo predsednico sodišča.

O'Learyjeva, ki je bila sicer od januarja podpredsednica ESČP, bo na tem položaju nasledila Roberta Spana, ki se mu mandat izteče 31. oktobra, in bo tako prva ženska na čelu ESČP.

ESČP je sestavljen iz števila sodnikov, ki je enak številu držav članic Sveta Evrope − trenutno je teh 46, potem ko od marca letos med njimi ni več Rusije. Vsaka država članica Sveta Evrope predlaga tri kandidate, izmed katerih Parlamentarna skupščina Sveta Evrope nato izvoli enega. Sodniki imajo devetletni mandat, brez možnosti ponovne kandidature.

Sodišče nato za dobo treh let izvoli svojega predsednika, dva podpredsednika in dva predsednika oddelkov. Leta 1974 rojeni Bošnjak je bil od januarja letos predsednik oddelka.

Prvi sodnik ESČP iz Slovenije je bil sicer Peter Jambrek (1993−1998), nato Boštjan Zupančič (1998−2016), od leta 2016 pa mesto sodnika zaseda Bošnjak.

Marko Bošnjak Novice Kdo je Marko Bošnjak, novi slovenski sodnik na Evropskem sodišču za človekove pravice

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin