Petek,
29. 11. 2013,
15.12

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

KPK odstop politika

Petek, 29. 11. 2013, 15.12

8 let

Borut Pahor: KPK bi moral nadaljevati z delom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Borut Pahor je prosil senat, naj pripravi celovit paket sprememb zakonodaje, za kar si bo nato tudi prizadeval. Lukšič: "Najslabše bi bilo, da Slovenija na poti očiščenja in pomlajenja omaga."

Predsednik Borut Pahor je sporočil, da so ga člani komisije neuradno s to odločitvijo in razlogi seznanili že v sredo. "V temeljitem, večurnem pogovoru sem sicer razumel glavne razloge za njihovo ravnanje, vendar se kljub temu z njihovo odločitvijo nisem strinjal. Menil sem, da bi si prav zaradi navedenih razlogov komisija morala še naprej vztrajno prizadevati za potrebne spremembe, ki zadevajo pravno kulturo in pravno državo," je zapisal v sporočilu javnost.

Predsednik si bo prizadeval za boljše zakone za preganjanje korupcije A je senat vztrajal pri oceni, da so prišli do roba zmožnosti, ki jim jih daje obstoječa zakonodaja, in da komisija potrebuje nove ali drugačne instrumente, da bi bila uspešna, piše Pahor. Zato jih je prosil, naj pripravijo celovit paket sprememb ali dopolnitev relevantnih zakonov, kot to potrebo vidi senat KPK. Dodal je, da so mu predsednik in člani komisije tovrstno sodelovanje obljubili.

"V tem smislu si bom prizadeval, da bi v naslednjih mesecih pridobil podporo za obravnavo in sprejem predlaganih sprememb, ker bi to poleg imenovanja novega senata komisije omogočilo tudi njegovo uspešnejše prizadevanje za preprečevanje korupcije," je zapisal Pahor.

Bratušek: Želim si, da bi si premislili in nadaljevali začeto delo Na odstop se je odzvala tudi premierka Alenka Bratušek. "Obžalujem odstop članov Komisije za preprečevanje korupcije. Komisija je po mojem mnenju do danes opravila veliko delo, zato tudi težko razumem zdajšnji odstop iz protesta ali nemoči. S KPK je imela moja vlada vedno odprt dialog, še posebej aktivno je z njimi sodelovalo ministrstvo za finance pri Zakonu o slovenskem državnem holdingu. Vsa opozorila KPK je vsekakor treba jemati zelo resno. Želim si, da bi senat o odstopu znova premislil in nadaljeval začeto delo. Slovenija je na težki poti gospodarskega in moralnega okrevanja, zato ne smemo obupati na pol poti," je zapisala.

Janša: KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v MOL Predsednik SDS Janez Janša se je na odstop komisije odzval na družbenem omrežju Twitter. Zapisal je, da je KPK raje odstopila, kot da bi preiskala korupcijo v bankah in Mestni občini Ljubljana. "Celo pri letalskih kartah Gregorja Viranta ni šlo. Kriva je seveda opozicija," je dodal.

Janša ob tem še ugotavlja, da je "v totalitarnem ozračju Janševe vladavine" KPK očitno lahko uspešno delala, "v sproščenem demokratično socialističnem okolju F21 in vlade Alenke Bratušek pa nekako ne gre?"

"Patetična farsa na KPK" Janša je dodatno na Twitterju zapisal, da je KPK slovenska posebnost, tako kot Forum 21, in da ne obstaja nikjer v EU. Nato pa še: "Gre kdo stavit, da je bila današnja patetična farsa na KPK namenjena tlakovanju poti za vstop vojakov F21 v strankarsko politiko?"

SDS predlaga ukinitev protikorupcijske komisije Odstopljeni senat komisije je po mnenju SDS z nedoslednim ravnanjem državi naredil veliko škode. Zato SDS predlaga ukinitev KPK, njeno delo pa naj opravljajo že obstoječi organi. Po besedah vodje poslancev SDS Jožeta Tanka je očitno, da so bile pred KPK zahteve, ki jim ni bila kos, na primer v zdravstvu, sodstvu in bančništvu.

Lukšič: Nekateri so šli v divjo mednarodno ofenzivo "Odstop je izkaz zastoja v procesu očiščenja Slovenije. Eni so se, namesto da bi šli, potuhnili, drugi so šli v mednarodno divjo ofenzivo. Najslabše bi bilo, da Slovenija na poti očiščenja in pomlajenja omaga. Brez tega ne bo nobene gospodarske rasti in optimizma," je v odzivu na odstop vodstva komisije za preprečevanje korupcije dejal predsednik SD Igor Lukšič.

Virant: Zlovešče znamenje zmage lopovščine nad poštenjem Na odstop se je odzval tudi vodja Državljanske liste Gregor Virant. "Odstop vodstva KPK je izjemno skrb vzbujajoč dogodek, saj je komisija pod zdajšnjim vodstvom opravila orjaško delo pri razčiščevanju korupcije. Glavno odgovornost za odstop nosijo tisti politiki, ki so sistematično rušili avtoriteto komisije, jo diskreditirali in zaničevali njene odločitve. Odstop je zlovešče znamenje nevarnosti, da bo v Sloveniji lopovščina zmagala nad poštenjem. Tega državljanke in državljani Slovenije ne smemo dovoliti!"

V PS obžalujejo odločitev komisije Predsednika DZ Janka Vebra preseneča protestni odstop senata protikorupcijske komisije, saj bo to po njegovem mnenju zagotovo upočasnilo reševanje težav s korupcijo. V Pozitivni Sloveniji obžalujejo odločitev senata komisije za odstop. Po besedah vodje poslancev PS Janija Möderndorferja so namreč danes že vidni tudi prvi rezultati preteklega in sedanjega dela.

Bogovič: Odstop senata KPK je tudi nezaupnica pravosodnemu sistemu Predsednik SLS Franc Bogovič je po odstopu senata KPK izpostavil, da smo v tednu, ko se odstopi iz obupa ali protesta kar vrstijo, v tednu, ko se v kamionih vozi gotovina iz države. V naši državi je res nekaj hudo narobe, je dodal. A to po njegovi oceni ni le nezaupnica politiki, temveč zlasti nedelovanju organom pregona in pravosodja.

Jurša: Morda bi morali dregniti tudi v lobije v ozadju Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša pravi, da je odstop članov senata pač njihova odločitev, ki njega ne moti. V izjavi novinarjem je dejal, da ni nič narobe s tem, da KPK dregne tudi politične akterje, a da bi morda morala tudi v lobije v ozadju. Ocenil je še, da ima komisija morda zakonsko premalo opredeljene pristojnosti.

Novak: Resno se moramo spopasti s korupcijo Odstop v KPK je po oceni predsednice NSi Ljudmile Novak resen alarm tudi za vse organe pregona. "Če odstopi minister zato, ker je nemočen in ne more zmagati v boju s korupcijo, če zato odstopi celotna KPK, je to jasen znak, da je v državi nekaj hudo narobe in da se moramo bolj resno spopasti s korupcijo," pravi Novakova.

Popovič: Narod je tisti, ki protestira proti komisiji Župan Kopra Boris Popovič ne razume, proti komu lahko protestira protikorupcijska komisija. V izjavi za javnost je izrazil prepričanje, da je narod tisti, ki protestira proti komisiji in proti vsem organom, ki izigravajo ljudi in govorijo eno, delajo pa drugo, svoje funkcije pa ne opravljajo tako, kot bi morali.