Ponedeljek,
12. 12. 2022,
16.04

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

14

ministrstvo za notranje zadeve Tatjana Bobnar

Natisni članek

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 16.04

1 leto, 7 mesecev

Bobnar: Policija se mora vzdržati nerazumnih omejitev pri svobodi izražanja in svobodi zbiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,82

14

Tatjana Bobnar | "Naša skupna želja je, da bi živeli v družbi, ki vsem zagotavlja svobodo gibanja, pravico do osebne varnosti, do svobode mnenja in enakosti pred zakonom," je dejala Tatjana Bobnar.  | Foto STA

"Naša skupna želja je, da bi živeli v družbi, ki vsem zagotavlja svobodo gibanja, pravico do osebne varnosti, do svobode mnenja in enakosti pred zakonom," je dejala Tatjana Bobnar.

Foto: STA

Notranja ministrica v odhodu Tatjana Bobnar je na današnjem posvetu o izvrševanju pravice do svobode izražanja dejala, da sta svobodi zbiranja in izražanja ustavno zagotovljeni temeljni svoboščini. Policija se mora pri tem vzdrževati nerazumnih omejitev teh svoboščin, hkrati mora aktivno varovati njuno izvrševanje, so jo povzeli na MNZ.

Ministrstvo za notranje zadeve je na Brdu pri Kranju organiziralo posvet na podlagi poročila strokovnega nadzora ministrstva nad ravnanjem policije med protesti v zadnjih dveh letih.

Kot so v sporočilu za javnost po posvetu zapisali na ministrstvu, je Bobnarjeva uvodoma izpostavila, da sta svoboda zbiranja in svoboda izražanja temeljni svoboščini, ki jih vsakomur priznava ustava in sta pomembni predpostavki demokratične družbe.

Glede pravice do mirnega zbiranja in združevanja ima država, se pravi policija, negativne obveznosti, v smislu, da se mora vzdržati nerazumnih omejitev izvrševanja teh svoboščin. Ob tem ima pozitivne obveznosti, torej da aktivno varuje učinkovito izvrševanje pravice do mirnega zbiranja in združevanja, je povzela Bobnarjeva, sicer nekdanja direktorica policije, danes pa ministrica za notranje zadeve v odhodu, saj se bo po odstopu predvidoma ta teden zanjo funkcija prenehala.

"V praksi ni vse tako samoumevno in logično" 

"Pred dobrima dvema letoma smo se na lastne oči prepričali, da v praksi le ni vse tako samoumevno in logično," je opozorila.

Kot je povedala, so z zgroženostjo in nejevero opazovali, kako zlahka in grobo so bile na protestih v Ljubljani poteptane ustavne pravice. "22. člen ustave – enako varstvo pravic, 21. člen ustave – varstvo človekove osebnosti in dostojanstva, 18. člen ustave – prepoved mučenja in nespoštovanje splošnega ustavnega načela sorazmernosti iz 2. člena ustave. To je med številnimi drugimi nepravilnostmi in pomanjkljivostmi ugotovil izredni strokovni nadzor nad ravnanjem policije pri varovanju protestov v Ljubljani," je naštela.

"Naša skupna želja je, da bi živeli v družbi, ki zagotavlja svobodo gibanja" 

Namen strokovnega nadzora je bil po njenih besedah, da ministrstvo policiji pomaga, da si nastavi ogledalo, da policija kot urejen in odgovoren državni organ pogleda, kaj je šlo narobe in kaj je treba spremeniti, da do tega nikoli več ne pride. "Namen tega nadzora je bil torej prevzemanje institucionalne, organizacijske odgovornosti, pa tudi ugotavljanje posameznikove subjektivne odgovornosti," je poudarila Bobnar.

"Naša skupna želja je, da bi živeli v družbi, ki vsem zagotavlja svobodo gibanja, pravico do osebne varnosti, do svobode mnenja in enakosti pred zakonom. Iskreno verjamem, da slovenska policija to željo zna in zmore uresničevati," je sklenila ministrica.

Urška Klakočar Zupančič
Novice Klakočar Zupančičeva: To sledi po odstopu ministrice Tatjane Bobnar #video
Robert Golob, Tatajana Bobnar
Novice Premier Golob bo v ponedeljek obvestil DZ o odstopu ministrice Bobnar
Sanja Ajanović Hovnik
Novice Dnevnik: Začasna notranja ministrica bo Sanja Ajanović Hovnik #video