Četrtek,
18. 7. 2019,
10.32

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,92

29

Natisni članek

Jernej Pikalo zasebno šolstvo nepremičninski trg nepremičninski posrednik

Četrtek, 18. 7. 2019, 10.32

4 leta, 9 mesecev

Financiranje zasebnih šol

Poslanci niso podprli Pikalovega predloga, minister potrebuje predah #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,92

29

Državni zbor v ponovnem glasovanju po vetu državnega sveta ni sprejel predloga zakona, ki zmanjšuje državno sofinanciranje zasebnega šolstva. Za je glasovalo 43 poslancev, torej eden več kot v prvem glasovanju, a še vedno trije premalo za potrditev novele. Medtem so novelo zakona o nepremičninskem posredovanju poslanci pričakovano podprli.

Novelo Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (Zovfi) so v prvem  glasovanju v DZ podprli v LMŠ, SD, SAB in DeSUS, medtem ko se je koalicijska SMC glasovanja vzdržala. A predlagatelj, minister za izobraževanje Jernej Pikolo, je s podporo poslancev manjšin in Levice zbral 42 glasov.

Po vetu Državnega sveta je bilo v drugo za sprejem novele potrebnih 46 glasov, a Pikalo je bil tri glasove prekratek. Novelo je podprlo 43 poslancev (eden več kot v prvo), proti jih je bilo 23.

Kot je znano, so predlog nasprotovale opozicijske SDS, SNS in NSi pa tudi koalicijska SMC. Tudi matični odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino včeraj novele ni potrdil.

Pikalo potrebuje predah

Jernej Pikalo se na pozive iz opozicije k odstopu ne odziva. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani," pravi. | Foto: STA , Jernej Pikalo se na pozive iz opozicije k odstopu ne odziva. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani," pravi. Foto: STA , Pikalo je po glasovanju po poročanju STA dejal, da bo treba stvari premisliti in iskati nov konsenz. Za to si bo prizadeval, a obenem ugotavlja, da bo v tem mandatu zelo težko pripraviti različico zakona, ki bo v DZ dobila podporo.

Že v dveh mandatih DZ so namreč iskali možen konsenz. Napovedal je, da si bo še prizadeval za to, a si morajo vsaj čez te počitnice, če ne še malo dlje, vzeti predah, da pogledajo, kaj se še da narediti.

Na nekatere pozive k prevzemanju odgovornosti je minister odgovoril s pojasnilom, da smo doslej imeli že šest različic tega zakona in bi potemtakem morali vsi ministri, ki so jih neuspešno predlagali, prevzeti odgovornost. "Vemo, od kod prihajajo taki pozivi, so politični in jasno motivirani, tako da se nanje v tem smislu ne odzivam," je dejal v izjavi novinarjem.

Več o predlogu zakona:

šolstvo, pouk, učenci, šola
Novice Zakaj je financiranje zasebnega šolstva vroč politični kostanj?

Šarčevi bodo razpravljali o Pikalu

V največji koalicijski stranki LMŠ Marjana Šarca obžalujejo, da novela zakona o financiranju izobraževanja ni prejela dovolj glasov. Kot so navedli za STA, ostajajo trdni zagovorniki kakovostnega javnega šolstva.

"Pokazali smo že, da želimo poiskati kompromise, s tem ko smo na seji odbora predlagali dopolnilo, s katerim bi del sredstev namenili tudi razširjenemu programu (dopolnilni in dodatni pouk ter jutranje varstvo), a ne na račun slabitve javnih šol," so spomnili. Kot smo poročali amandma, ki ga je predlagal LMŠ pred prvo poslansko obravnavo zakona, ni bil sprejet.

Po mnenju največje vladne stranke je zdaj na potezi minister Pikalo, ki mora predlagati nov zakon. Na vprašanje, ali minister še uživa njihovo zaupanje, so v LMŠ odgovorili, da bodo o tem še opravili pogovor tako v poslanski skupini kot v koaliciji, ter se na podlagi tega nadaljnje odločali.

hiša stanovanje nepremičnina | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Podpora omejitvi nepremičninskih provizij

Medtem so poslanci še v drugo potrdili predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nepremičninskem posredovanju, pri katerem so po potrditvi v DZ svetniki prav tako uveljavljali veto. Po tem, ko je predlog v prvo dobil 48 glasov za in 31 proti (za so glasovale vse poslanske skupine, razen SDS, NSi in SNS), so ga poslanci danes podprli z 51 glasovi za in 21 proti.

Predlog, ki ga je v DZ poslala skupina poslancev s prvopodpisano Natašo Sukič iz Levice, omejuje stroške plačil za nepremičninsko posredovanje in vse dodatne stroške, ki jih nepremičninske agencije (lahko) zaračunavajo svojim strankam.

Več o predlogu zakona:

Nepremičnine Stara Ljubljana
Novice Nepremičninski posredniki besnijo nad predlogom Levice