Četrtek,
9. 6. 2011,
14.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Eva Irgl Patria Branko Grims

Četrtek, 9. 6. 2011, 14.29

8 let

Bo Eva Irgl nova predsednica preiskovalne komisije v zadevi Patria?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
MVK je potrdila predlog poslanske skupine SDS in bo DZ predlagala, da se za članico in predsednico preiskovalne komisije v zadevi Patria namesto Branka Grimsa imenuje Evo Irgl.

Irglova bo nadomestila Branka Grimsa. Za namestnika člana pa je Mandatno-volilna (MVK) potrdila Jožefa Jerovška. Grims in Černač sta status kandidata izgubila Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je povzel, da je to že tretjič, ko mora poslanska skupna predlagati predsednika te komisije; najprej je bil predsednik Zvonko Černač, nato Branko Grims, oba pa sta status izgubila, ker je koalicija podala predlog, da se ju zasliši kot priči. Po Tankovih besedah temu niso botrovali vsebinski razlogi, ampak politikantski, zato pričakujejo, da bo tudi tokrat podobno. A na nek način je komisiji treba zagotoviti normalno delo, je dodal. Župevčeva: Velik preobrat v stališčih SDS Melita Župevc (SD) je predlog označila kot "velik preobrat v stališčih SDS". Glede na predhodno točko, ko je SDS predlagala umik obravnave zaradi političnih razmer, se je poslanka spraševala tudi, zakaj sploh odločati o takem predlogu, če bo, kot pravijo v SDS, "tako ali tako konec mandata". Franca Jurija (Zares) pa čudi, da niso predlagali "največjega strokovnjaka" za to področje, Janeza Janšo. Morda bi se nato pogovarjali drugače, je dodal.

Razprava na komisiji je sicer minila v luči aktualnih političnih razmer, citiranja izjav in očitkov, ki so si jih na račun drug drugega izmenjevali koalicijski člani in tisti iz vrst največje opozicijske stranke SDS, pa tudi opozoril v smislu, da so nekatere izjave ne le neresnične, ampak tudi žaljive.

Tanko naj bi Župevčevo označil za blondinko Tako je predsednik komisije Bojan Kontič (SD) od Tanka zahteval, da se Župevčevi opraviči za oznako, da je blondinka. Ogorčenje nad izjavo pa sta izrazila tudi Franco Juri (Zares) in Gvido Kres (SLS).

Potrdili predloge za člane sveta elektronskih komunikacij MVK je sicer brez razprave potrdila še predloge za člane sveta elektronskih komunikacij. Sedanjim članom petletni mandat poteče 23. junija letos. Svet za elektronske komunikacije ima sicer 11 članov, ki jih za dobo petih let imenuje DZ, in sicer štiri izmed predstavnikov nevladnih organizacij, preostalih sedem pa izmed različnih strokovnjakov s področja elektronskih komunikacij. Ker pa so poslanske skupine predlagale le pet kandidatov, jim je bil za predlaganje preostalih dveh dan nov poziv.

S spremembo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije je na novo urejena zastopanost nepridobitnih organizacij s področja športa v svetu Fundacije za financiranje športnih organizacij Republike Slovenije. MVK je zato sprejela sklep o začetku kandidacijskega postopka za imenovanje članov sveta fundacije, kot rok za posredovanje predlogov pa je odločila 30. junij letos.

Ponoven poziv za predlaganje kandidatov za člana programskega sveta RTVS Komisija je sklenila objaviti ponovni poziv za predlaganje kandidatov za člana programskega sveta RTVS. Seznanila se je še z odstopom Antona Horvatiča iz nadzornega sveta RTV Slovenija. Mandat mu bo prenehal, ko se bo s tem seznanil DZ. Nato pa bo MVK pozvala poslanske skupine, da podajo predloge za novega člana nadzornega sveta.

Na zaprtem delu seje je komisija sklenila DZ predlagati, da se sodnici Okrajnega sodišča v Slovenski Bistrici Alenki Kikec prizna imuniteto in se zoper njo ne dovoli kazenskega postopka zaradi kaznivega dejanja protizakonitega, pristranskega in krivičnega sojenja.