Sreda,
17. 6. 2020,
13.58

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

73

Bojana Beović

Natisni članek

Sreda, 17. 6. 2020, 13.58

4 leta, 1 mesec

Beovićeva: Rast števila okužb nas zelo skrbi #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Red 10

73

Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, opozarja, da bi imeli lahko prihodnji teden dvajset primerov okužb z novim koronavirusom. Meni, da je treba režim na mejah zaostriti, saj gre v večini novih primerov za vnos iz tujine. Premier Janša pa je dejal, da če se ukrepov ne bomo držali, bodo nove omejitve neizogibne.

V torek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri štirih osebah iz treh različnih občin. Dan prej so okužbo potrdili pri treh osebah.

"Zelo nas skrbi, včeraj tri, danes štiri lahko pomeni dvajset primerov naslednji teden," je za Planet TV dejala Bojana Beović, vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje. "To je eksponencialno povečevanje, ki je pravzaprav vstopnica v začetek drugega vala," je poudarila Beovićeva.

"Res se je treba malo zamisliti, kaj počnemo," je še dodala.

"Razmere na mejah je treba zaostriti"

Kot je še dejala, novi primeri okužb prihajajo pretežno iz držav nekdanje Jugoslavije, nekateri pa tudi od drugod, v glavnem iz držav, za katere je znano, da imajo veliko število okužb.

"To je pomembno zaradi režima na mejah. Kolegi, s katerimi se pogovarjam, smo v glavnem mnenja, da je treba razmere na mejah zaostriti do take mere, da bomo to stanje lažje nadzorovali," je še dejala Beovićeva, ki vse državljane poziva, da upoštevajo samozaščitne ukrepe.

Janša: Če se ne bomo držali ukrepov, bodo nove omejitve neizogibne

Na rast okužb se je danes na Twitterju odzval tudi predsednik vlade Janez Janša in zapisal, da nam grozi drugi val okužb. Kot je dejal, se z odpiranjem meja po Evropi in obnavljanjem medcelinskih povezav tveganje uvoza novih okužb hitro povečuje. "Vsi veljavni ukrepi bodo ponovitev epidemije preprečili le, če se bodo dosledno izvajali. Sicer bodo nove omejitve neizogibne," je dodal in ob tem dodal ključnik #Zmoremo.

Krek: NIJZ za razpravo o umestnosti izjem pri uvedbi karantene

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) bo zaradi vnosov okužb novega koronavirusa v državo predlagal razpravo o umestnosti nekaterih izjem, zaradi katerih osebam, ki pridejo iz držav, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav, ni treba v 14-dnevno karanteno, je za STA povedal direktor NIJZ Milan Krek.

Odlok o ukrepih za preprečitev širjenja novega koronavirusa na mejnih prehodih, ki je bil v uradnem listu objavljen 7. junija, v 10. členu določa 16 izjem, kdaj ni treba uvesti 14-dnevno karanteno za osebe, ki pridejo v Slovenijo iz državah, ki niso na seznamu epidemiološko varnih držav. Med drugim 14-dnevna karantena ob prihodu v Slovenijo ni potrebna za čezmejne dnevne oz. tedenske delovne migrante, osebe v gospodarskem prometu v Slovenji, prevoznike blaga v ali iz Slovenije, tranzite potnike čez Slovenijo, diplomate. Brez odrejene karantene je dovoljen prehod meje iz družinskih razlogov zaradi vzdrževanja stikov z ožjimi družinskimi člani, za osebe, ki je bližnji sorodnik državljana Slovenije ali tujca s stalnim prebivališčem Sloveniji itd.

Krek je za STA pojasnil, da večina primerov okužb z novim koronavirusom, ki so jih v zadnjih tednih zabeležili v Sloveniji, pride iz tujine prav na podlagi teh izjem. Zato bodo predlagali razpravo o umestnosti določenih izjem, kar v primeru poslabšanja epidemiološke slike tudi predvideva omenjena vladna uredba. Glede na to, da odlok izvaja ministrstvo za notranje zadeve, bo tudi to ministrstvo imelo glavno besedo o vsebini odloka oz. katere izjeme glede karantene bodo v njem ostale.

Krek pričakuje, da bi lahko odlok spremenili že v petek. (STA)

 

Preberite še:

Koronavirus na Švedskem
Novice Štirje novi primeri okužb v treh različnih občinah
Testiranje covid-19
Novice Covid-19 v Sloveniji: kje so se okužili zadnji primeri? #video