Sreda,
15. 3. 2017,
13.31

Osveženo pred

7 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

nesreča nesreča sojenje sodišče

Sreda, 15. 3. 2017, 13.31

7 let, 1 mesec

Balonarska nesreča na Barju: Kolega podvomil o Kolenčevih sposobnostih pilotiranja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Balon nad oblaki. | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V nadaljevanju sojenja balonarju Miru Kolencu zaradi balonarske nesreče na Ljubljanskem barju, v kateri je leta 2012 umrlo šest oseb, je bil danes med drugim zaslišan njegov balonarski kolega Vojko Zupan.

Zupan pravi, da Kolenc po njegovem mnenju "zna peljati balon, ne zna pa leteti in reagiranja ni obvladal". Poudaril je, da je Kolenc med redkimi v Sloveniji, ki zna pilotirati tako velik balon, a po mnenju Zupana nima pravih izkušenj. Zna pravzaprav leteti le s tem balonom nad Ljubljanskim barjem.

"Moral bi videti nevihtni oblak"

Zupan je ponovil svojo oceno ravnanja Kolenca v času pred nesrečo in med pristajanjem balona, ki jo je pripravil na podlagi informacij in fotografij, ki so mu jih pokazali policisti. Po prepričanju Zupana bi Kolenc po vzletu, ko je bil na primerni višini, moral videti nevihtni oblak na zahodu. Kot je ponazoril, na balonu v lepem vremenu vidiš Triglav tudi iz Kočevja, zato bi na jutro poleta iz Ljubljane moral videti tudi nevihtni oblak nad Italijo.

Zupan je med drugim izrazil prepričanje, da je balonar Kolenc med poskusom pristanka z balonom potegnil napačno varnostno vrvico za spuščanje zraka iz balona.

Nenavadna nevihta

Danes je pričal tudi meteorolog Rok Glavač Šah, ki je noč pred nesrečo pripravljal vremenske napovedi za letalstvo. Kot je pojasnil, so sredi noči nad Francijo opazili nevihto, a takrat še ni bilo mogoče sklepati, da bo pripotovala v Slovenijo. Nevihte so napovedovali že dan prej, a šele za popoldne.

Nevihto, ki je dejansko dosegla osrednjo Slovenijo tistega dne, je Glavač Šah opisal kot nenavadno. V eni uri je pripotovala iz Italije do Ljubljane, torej s hitrostjo približno 70 kilometrov na uro. Tudi meteorološki modeli, ki jih uporabljajo, ji sprva niso napovedovali take hitrosti. Pojasnil je še, da v svojo napoved ob 6. uri zjutraj še ni vključil opozorila za to nevihto, sta pa s sodelavcem, ki je prevzel jutranji turnus, v izmenjavi mnenj pred predajo že govorila o tej nevihti. Opozorilo je bilo objavljeno še pred 7. uro zjutraj.

Kaj Kolencu očita tožilstvo?

Obtožnica Kolenca bremeni povzročitve splošne nevarnosti. Kljub bližajoči se nevihti namreč naj ne bi pravočasno prekinil poleta, letel naj bi višje, kot je dovoljeno, med zasilnim pristankom pa ni upošteval varnostnih navodil proizvajalca balona in stroke. Po prepričanju tožilstva Kolenc pri pristajanju v hudem vetru ni uporabil rdeče vrvi za zasilno pristajanje, prav tako ni ugasnil gorilnika in zaprl ventilov za dovod goriva. V nesreči je umrlo šest potnikov na balonu, preostalih 25 je lažje ali huje poškodoval ogenj, ki je zajel balon, oz. so se poškodovali pri padcu iz košare.